NaslovnaNovostiRuski napad na Harkov i okolne oblasti mogao bi krenuti rekom: Oživljena...

Ruski napad na Harkov i okolne oblasti mogao bi krenuti rekom: Oživljena Dnjeparska flotila sve veća

U ovom trenutku, imamo proces jačanja Dnjeparske vojne flotile. Ova pomorska snaga dobija jurišne helikoptere, bataljon marinaca i jedinicu sa obalskim raketnim sistemima.

Stručnjaci za odbranu napominju da će ove promene povećati ubojnu moć ruske jurišne flotile. Oživljena Dnjeparska mornarička flotila dobiće helikoptere sa opremom za vazdušni napad, piše novinska agencija TASS.

Prema izvoru agencije, pitanje prenosa vazdušnih sistema je prioritet, što ukazuje na buduće planove Rusije.

U sastavu snaga je bataljon marinaca i obalski raketni divizion „sa izgledima za proširenje. Proces formiranja Dnjeparske flotile počeo je od početka ove godine“, napominje sagovornik. Prema njegovim rečima, jedinice se stvaraju na bazi trupa Kaspijske flote, kao i Crnomorske i Baltičke flote.

Tako bi u bliskoj budućnosti nova formacija u sastavu ruske mornarice mogla da dobije neophodno pojačanje naoružanjem i opremom.

Osnovu sastava ratnih brodova Dnjeparske flote činiće plovila klase 1204 „Šmel” i 1206 „Kalmar”, koja će biti opremljena zaštitom od dronova. Oba broda su dizajnirana za misije u plitkim vodama.

Podsetimo, stvaranje Dnjeparske flotile najavio je 20. marta ministar odbrane Sergej Šojgu.

Čamci projekta 1204 su projektovani za operacije u rečnim slivovima, kao i u priobalnim plitkim delovima mora. U 1967–1972, izgrađeno je 118 artiljerijskih čamaca ovog projekta.

Naoružanje: 1 x 76 mm top D-56TS, 1 x 7,62 mm SGMT mitraljez, 1 k 17 140 mm PU NURS BM-14-17 (34 NURS); protivavionska artiljerija: 1 x 2 25-mm AU 2M-3M; raketno naoružanje: 2 x 1 MANPADS Strela-2M (8 raketa); minsko i torpedno naoružanje: do 4 mine IGDM.

1206 „kalmar”
1206 „kalmar”

Desantni čamci na vazdušnom jastuku projekta 1206 Kalmar su dizajnirani za iskrcavanje trupa na divlju obalu. Mogu da prevezu dva borbena vozila pešadije ili 120 vojnika. Danas su u upotrebi ostala samo dva čamca ovog projekta od svojevremeno ukupno 20 izgrađenih.

Bivši načelnik štaba ruske mornarice admiral Viktor Kravčenko rekao je da se pre svega planira prebacivanje brodova sa artiljerijskim sistemima u novu formaciju. Pored toga, planirano je da snage obezbede eskadrilom malih raketnih brodova, rečnih minolovaca, marinaca i obalnih raketnih jedinica.

On je kao glavnu misiju ruske flotile naveo „obezbeđivanje prolaza Dnjepra u saradnji sa snagama kopnene vojske i Crnomorske flote, sa krajnjim ciljem oslobađanja gradova Osakova, Odese, Hersona, Nikolajeva. „.

Admiral Kravčenko je pomenuo podjednako važan cilj sa stvaranjem nove pomorske formacije, a to je zabrana prolaska ukrajinskih oružanih snaga ovom rekom. Neki izvori su takođe rekli da će na mesto komandanta formacije biti postavljen viceadmiral.

Ruski vojni stručnjaci su pozitivno ocenili vest o oživljavanju čuvene flotile. Oni navode da bi ova flotila značajno umanjila efikasnost neprijateljskih dejstava u ovoj oblasti i povećala ruski ofanzivni potencijal za buduće napredovanje.

„Po mom mišljenju, Dnjeparska flotila prvenstveno treba da bude angažovana u ofanzivnim operacijama. Sa ove tačke gledišta, najvažnija oblast delovanja formacije trebalo bi da bude koridor između Osakova i Nikolajeva. Operacije na ovom terenu će omogućiti ukrajinskim oružanim snagama da napadnu naše snage sa boka, izbegavajući frontalne sudare“, rekao je Maksim Klimov, kapetan u penziji.

„Za izvršenje ovih zadataka ruskoj flotili će biti potreban jak vazdušni element. Helikopteri će moći da pruže podršku čamcima, to su modeli Mi-14 i Ka-27 ili Ka-29“, naglašava on.

Sve indicije ukazuju na skori ruski napad u sve tri dimenzije za jedan do dva meseca, a to je vidljivije nego ikad, pošto Moskva želi da okonča svoju operaciju u Ukrajini.

2 KOMENTARA

  1. Heroji Ukrajine su ruskom agresoru uništili polovinu Crnomorske flote , kamoli neće ovih par čamaca na reci ?!?

    4
    108

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave