NaslovnaNovostiPenzionisani američki pilot: Lovce F-16 u Ukrajini čeka najteža bitka do sada,...

Penzionisani američki pilot: Lovce F-16 u Ukrajini čeka najteža bitka do sada, protiv najboljih PVO sistema na svetu

Zapad više od godinu dana aktivno raspravlja o perspektivama Ukrajine da nabavi borbene avione zapadne proizvodnje. Do kraja 2024. godine Oružane snage Ukrajine trebalo bi da dobiju nekoliko desetina jedinica (obećava se između 45 i 70 jedinica) lovaca F-16.

Međutim, F-16 čekaju „najopasnije bitke“ u Ukrajini, koje će biti njihov glavni test u istoriji. O tome je 27. aprila javnost obavestio Biznis Insajder, pozivajući se na reči potpukovnika američkog ratnog vazduhoplovstva u penziji Džona Bauma.

“Ukrajinski F-16 će ​​se suprotstaviti Rusiji. Apsolutno ne sumnjam da je ovo najteži scenario koji može da se desi F-16”, rekao je.

Bivši vojni pilot je pojasnio da će F-16 naići na ruske kopnene PVO sisteme, odnosno njihove prvoklasne protivvazdušne vođene rakete zemlja-vazduh (SAM), kao i na moćnu grupu ruskog vazduhoplovstva.

Dakle, snage lovaca na nebu, sa svojim avionskim oružjem velikog dometa – raketama vazduh-vazduh. Sve ovo će značajno otežati upotrebu F-16 od strane Oružanih snaga Ukrajine.

Uprkos letenju u mnogim izazovnim operativnim okruženjima u poslednjih 50 godina, F-16 očekuje najopasnije bojno polje do sada, kažu bivši američki vojni piloti.

Po njegovom mišljenju, sa velikim stepenom verovatnoće, ruska PVO je najbolja na svetu. “Ovo je jedna veoma pouzdana, integrisana i ešalonirana kombinacija najnovijih i najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane na planeti”.

zelenski u kokpitu f 16

„Ući u Pustinjsku oluju, verovatno protiv treće najveće armije na svetu i veoma robusnog vazduhoplovstva — to je bila veoma, veoma teška situacija“, rekao je za Biznis Insajder Baum, penzionisani potpukovnik američkog vazduhoplovstva koji je proveo preko 2.300 sati kao pilot F-16.

Među pretnjama sa kojima će se suočiti ukrajinski F-16 su napredni ruski sistemi protivvazdušne odbrane kao što su S-300 i visokonapredni S-400, ogromna flota Su-35 i MiG-31 naoružanih R-37 Vimpel raketama vazduh-vazduh dugog dometa, moćni radari ali i avioni za rano upozoravanje koji mogu da ih otkriju stotinama kilometara daleko.

„Postoji milijardu načina da se otkriju ovi F-16“, rekao je Brin Tejnhil, analitičar odbrane i bivši avijatičar američke mornarice.

Možda je jedno od najvećih problema sa kojima će se lovci suočiti jeste fizički raspored operativnog okruženja, rekao je Baum.

“Kada ukrajinski F-16 polete, mogli bi da budu odmah u dometu ruskih sistema zemlja-vazduh, umesto da uživaju u neutralnoj teritoriji koju mogu da iskoriste u svoju korist da bezbedno priđu borbenom prostoru”.

Sjedinjene Države će prebaciti više svojih lovaca F-16 u Ukrajinu nego što su obećale ranije

Isporuke lovaca F-16 Ukrajini počeće ove godine, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin. U okviru programa prenosa vojne opreme, kontakt grupa za Ukrajinu planira da isporuči više od jedne eskadrile ovih aviona, zajedno sa pilotima i tehničkim osobljem obučenim za operacije.

f 16 i kao moguci nosac taktičkog nuklearnog oružja

S obzirom na to da u Sjedinjenim Državama eskadrila tradicionalno podrazumeva 12 lovaca, očekuje se da bi isporuke mogle da obuhvate i do 16 aviona.

Transfer se odnosi isključivo na američke lovce, ali ukupan broj aviona koje će Ukrajina dobiti sada može premašiti 70, pošto će većinu njih obezbediti evropske zemlje.

To znači da će Ukrajina značajno ojačati svoju avijacijsku flotu tako što će dobiti pristup jednoj od modernih verzija F-16, sposobnog da nosi avionske rakete AMRAAM velikog dometa dometa do 180 kilometara.

Ovo je značajno povećanje sposobnosti Kijeva, s obzirom na to da Oružane snage Ukrajine trenutno koriste rakete znatno kraćeg dometa do 20-25 kilometara.

51 KOMENTARA

  1. Rat dok Rusija ne kapitulira . . ok nek traje tolko , al to ni naši ni njhovi unuci neće doživeti ? Čemu onda ovi naši komentari ?

  2. Samo nek nastave da se biju .srusuce zube I rusi I zapad.tu su trebali divest avganistanxe da him pokazu koje gazda I kako se brani zemlja.sto se tice rata u ukrajini zapad vodi podmuko rat po malo I malo da traje dugo da rusiju sruse u rusiji mirnim pytem sto I hoce a I zapad je zlo zla.sto li vucic ne pomogne ruse vojno I posalje mu vojsku tako bi rusi imali ucitelja da hi uci kako se brzo bezi a I vucic da pomogne vojno rusiji da him posalje onih 6 aviona migova koji su dobili odbelorusije

    • Боље ти је брини за бошњакију, дужни сте нам ониха 51% а 49 веч химамо..

      • Pa hajde, napadnite nas opet kada ste tako jaki…
        Ima da vam uradimo sve ono za šta ste nas optuživali. Pa da vidite kako izgleda realnost.
        A ti vaši usrani NATO teroristi neće moći da vas zaštite.
        Pregazićemo vas.

        4
        3
        • Njihovo glavno oružje sedi kod nas.
          Ne treba im ni vojska ni oružje,sve su dobili….
          A mi možemo samo da gledamo(jer smo i mi deo nato)samo što te još nisu obavestili,a i neće izgleda,pa ćeš živeti u iluziji i dalje.
          Nije do tebe

        • Njihovo glavno oružje sedi kod nas.
          Ne treba im ni vojska ni oružje,sve su dobili….
          A mi možemo samo da gledamo(jer smo i mi deo nato)samo što te još nisu obavestili,a i neće izgleda,pa ćeš živeti u iluziji i dalje.
          Nije do tebe

          19
          4
  3. PILOTI SU NAJVEĆE ZLO. TREBA IM ZABRANITI KATAPULTIRANJE PA IZVOLI RODOLJUBE POLETI. ŜTO BI BILI POVLAŜTENI U ODNOSU NA DRUGE VOJNIKE.

    35
  4. Нисам банкар,ал сам чуо да постоје и не наплативи кредити,тако да тај дуг за оружје украјине према западу,може бити и промашена инвестиција са запада.

    30
    9
  5. Kako da su Piloti Americki penzineri.
    Uveliko Bandera kaze u Rumuniji na obuci je 50 Ukrajinskih Pilota.
    Odakle mu ti Piloti kad su jedni vec stari vecina izginula na Nebu i na Zemlji.
    Odakle ce ti F16 Famozni da palete da slete da se naoruzaju da se posluzuju da se remontuju.
    Ako misle da ce iz Poljske i Rumunije da polijecu,ta baza ce da bude uzorana za Minut.
    Pa neka Soltenber aktivira Clanak 5 ako bude imao Muda.

    52
    48
    • Baš tako… To će biti nevidjena anti-reklama za F-16… Padaće i s 200, 300 km udaljenosti… Mada, nema ni promil šansi da će njima upravljati Ukrajinci… Ko veruje da će završiti kompletnu borbenu obuku za manje od 5 godina, taj nije baš u “vinklu”…

      36
      43
  6. Abramsi se ne pokazase u borbi. Leopardi nesto slabo riču, bredliji malo malo pa spaljeni. Patriot isto goreo ko bozicna jleka. Sad ce mo videti f16, to ce biti zanimljivo.

    79
    84
  7. Наставља да расте дуг Украјине према западу, а за тих 150 милијарди $ до сада, нису добили бог зна шта. Изгледа да 2/3 новца “поједу” политичари на западу + Зеленски, одатле и тај њихов ентузијазам за рат… могли би они овако колко ‘оћеш. Али ови што гину не деле тај ентизијазам?!

    70
    72
  8. protiv “najbolji pvo”koji ne moze da srusi nicevo, 😂😂😂…sve sto lansiraju ukri zavrsi pogodcima na ciljeve ..
    F16 ima da rasturi ruse ko beba zvecku..more ko bugarsku skupstinu..😂

    90
    68
  9. Sve će to Rusi da polupaju!! Kao i Leoparde,Abramse,Bradliy,Čelenčere….čim izađu na front gotovi su ostaje staro gvožđe!!! Od S-400 i SU-37S nema odbrane!!

    59
    58
        • Ovo je bio prvi put da sam kliknuo na reakcije po komentarima od kako su uvedene.
          Kliknuo sam na PLUS.
          Mislim stvarno se izvinjavamo što im je VS poobarala gomilu tih nevidljivih aviona koje su morali da povuku iz upotrebe da se više ne bi blamirali i što su morali da ulože bilione dolara u tehniku koja zapravo ne funkcioniše… : )

    • Moja baba znala da kaze: Obecanje, ludom radovanje. Ako posalju bice to max dvadesetak. Obucice oni pilote da teraju, a ne da piloriraju. Po Nemackoj imaju baze sa samo jednom eskadrilom, a u bazi radi bar 300 ljudi, strucnih, da opsluzuje tu jednu eskadrilu. To ukrima fali, zato i imaju samo obecanje

      16
      15
    • Naprotiv, nista im nije lose proizvedeno u ovom veku, vec se resavaju djubreta iz vremena dok si ti jos bio pionir u vrsti sa vulinom na putu za kumrovec a tetke vam spremale domace sendivce. Sada kad su nas isti rasturili, vulin putinofil, ti bajednofil, a oboje ste na kazanu od tetaka iz instranstva.

      28
      10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave