Naslovna Novosti Belgija šalje F-16 u Ukrajinu ‘što pre’, dok novac za lovce planira...

Belgija šalje F-16 u Ukrajinu ‘što pre’, dok novac za lovce planira da uzme od ruskih zaplenjenih sredstava

16
f 16 i zelenski
f 16 i zelenski
google news

Belgijski premijer Aleksandar de Kru rekao je da će prvi lovac F-16 sa već obučenim ukrajinskim pilotima biti predat Kijevu do kraja ovog proleća.

Ova najava se razlikuje od prethodne, kada je belgijska vlada objavila prošlog oktobra da neće biti moguće poslati avione u Ukrajinu pre 2025. godine. Ministarka odbrane Ludivin Dedonder je tada rekla televiziji RTL da će datum isporuke F-16 „zavisi od izgradnje novih belgijskih F-35 sposobnosti“.

Iako broj lovačkih aviona i datum isporuke nisu precizirani, Dedonder je rekla da će isporuke biti obavljene “što je pre moguće”. Ističući da ova odluka ne ugrožava bezbednost zemlje, ona je naglasila da će pokušati da pošalje avione do kraja godine.

Ruskim novcem?

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa ministrkom odbrane Ludivin Dedonder, Aleksandar De Kru je rekao da će troškovi lovačkih aviona biti plaćeni zamrznutom ruskom imovinom.

Ističući da u Belgiji ima mnogo zamrznutih ruskih sredstava, De Kru je istakao da Ukrajinci koriste kamatu od te imovine da bi se branili od Rusije, ističući da belgijski poreski obveznici neće platiti te planove, napominje američko glasilo Newsveek.

lazni f 16 u ukrajini
lazni f-16 u Ukrajini, fotomontaža

Ministarka spoljnih poslova Hadža Lahbib je na mreži X najavio: „Belgija će ojačati odbranu Ukrajine slanjem aviona F-16 i dodatnih sredstava. Ukrajincima je potrebna pomoć da zaštite svoju vitalnu infrastrukturu. 97 odsto ruskih napada cilja na civilne zgrade“, dodala je ona, naglašavajući da „pomagati Ukrajini“ znači i „zaštititi sebe“.

Ističu se tri severnoevropske zemlje

“Koalicija F-16 za Ukrajinu” je navodno blizu isporuke svojih prvih aviona Kijevu, skoro godinu dana nakon što je Zapad odlučio da sponzoriše ukrajinske ratne napore avionima F-16.

Belgija, Danska, Norveška i Holandija ističu se među zemljama koje su se obavezale da će “donirati” F-16.

Prva grupa pilota idalje nije završila obuku, ali se očekuje da će se to dogoditi uskoro, posebno pošto je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u martu potvrdio da bi prvi F-16 trebalo da stignu u Ukrajinu ovog leta.

Završna obuka se navodno odvija na lovačkim avionima F-16 u dva objekta: u SAD i u Danskoj u vazduhoplovnoj bazi Skridstrup.

Takođe, grupa pilota je na zemaljskoj obuci u Britaniji (verovatno prva faza programa obuke za prelazak na F-16). „Tamo uče jezik, jer je to jedan od prioritetnih pravaca. Zato što upotreba aviona F-16 zahteva odgovarajuće poznavanje engleskog jezika“, objasnio je Jevlaš pre 3 nedelje.

Pretpostavlja se da neke od kurseva obuke sprovodi i francusko vazduhoplovstvo.

Treba napomenuti da Evropski centar za obuku F16 u Rumuniji kijevski zvaničnici nisu pominjali kao jedan od objekata gde se odvija proces obuke ukrajinskih pilota F-16.

Međutim, pet lovaca F-16 stiglo je u 86. vazduhoplovnu bazu poručnik Đorđe Mokornice u Rumuniji, za koje je navodno planirano da budu prebačeni u sastav 30. brigade taktičke avijacije i 114. brigade taktičke avijacije Ukrajine.

f 16 lansira sajdvinder
f 16 lansira sajdvinder

Reč je o tri lovca F-16AM sa repnim brojevima J-010, J-019, J-366 i dva F-16BM sa repnim brojevima J-064 i J-210. Letelice će koristiti Evropski centar za obuku, nastao naporima Rumunije i Holandije.

Pretpostavlja se da će američke letelice biti prebačene u Kijev u saradnji sa Kopenhagenom. Zanimljivo je napomenuti da su ovi avioni daleko od novih, Godine proizvodnje pomenutih F-16 variraju od 1986. do 1991. godine.

Ukupno će koalicija lovaca, koju čine Danska, Holandija i Norveška, prebaciti u Ukrajinu oko 60 aparata F-16, međutim kao što vidimo, tajming i količina se redovno menjaju. Sa druge strane, saveznici su nedavno obećali da će Kijevu obezbediti avione sa „većim udarnim sposobnostima“.

16 KOMENTARA

  1. “Zaplenjena sredstva” znači da su u sukobu.
    Kao što su “Hašimofili” 1999. iz zverske mržnje ubijali po Srbiji “Slobofile”.
    Matematika je jača nauka od “drutvenih nauka”. Na kraju, kad se saberu ima da se ODUZMU !

    20
  2. I sve ovo lepo sto dolazi iz Rusije i prasi po Ukrajini platice zaplenjena zapadna imovina i sta cemo sad !!!!!

    70
    1
  3. Kao sto sam i rekao pre nekih 15 minuta na prilogu koji je isto posvecen f16 ma, platice to raasiija..hahahahaa…

    21
    152

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version