NaslovnaNovostiNetipični napad Rusije hipersoničnim projektilima Kindžal na zapadu Ukrajine: Poljaci digli F-16...

Netipični napad Rusije hipersoničnim projektilima Kindžal na zapadu Ukrajine: Poljaci digli F-16 u vazduh

Ruski i ukrajinski izvori saopštili su da su Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije u noći 27.04.2024. izvele novi masovni raketni napad na neke ciljeve na teritoriji Ukrajine.

U subotu uveče, bombarderi Tu-95MS lansirali su krstareće rakete iznad Ukrajine. Takođe, jedan ili više aviona MiG-31K, koji lansiraju rakete Kindžal, poleteli su sa aerodroma Savaslejka (Nižnji Novgorod).

Vazdušni napadi su gađali niz ciljeva koji se nalaze, uključujući zapadnu Ukrajinu, i gađali energetsku infrastrukturu zemlje u tri regiona, rekao je ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

Tako su gađani ciljevi u gradu Strij u Lavovskoj oblasti. Na ovom lokalitetu dogodila su se najmanje dva raketna napada.

Između ostalih, proruski aktivista Sergej Lebedev je na svom Telegram kanalu pomenuo ruske napade. „Dolazak negde u gradu, uz jaku detonaciju“, napisao je Lebedev, misleći na uništavanje cilja u Krivom Rogu.

tu 95ms lansira h 101
tu 95ms lansira h 101

Eksplozije u Lavovskoj oblasti potvrdili su i ukrajinski televizijski kanali. Prema njihovim informacijama, jake eksplozije dogodile su se i u Harkovu, u Hmeljničkoj oblasti, kao i u gradu i regionu Ivano-Frankivsk.

Netipični napad Rusije hipersoničnim projektilima Kindžal na zapadu Ukrajine

Nekoliko ukrajinskih izvora je napad nazvalo „čudnim“ i „netipičnim“ jer ruske rakete neprekidno manevrišu i lete velikom brzinom.

„Neobičan napad ruskih raketa“, rekao je jedan od izvora.

Ukrajinska strana potvrdila je da su Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije koristile hipersonične rakete „Kindžal“ za gađanje ciljeva u Ukrajini. “Rakete Kindžal idu ka centru Ukrajine“, navedeno je u jednoj od poruka.

Rakete ovog tipa primećene su i na zapadu Ukrajine, u regionima Hmeljnicki, Ternopolj, Ivano-Frankivsk i Žitomir.

Kao i obično u poslednje vreme, kada su ruski projektili pogodili ciljeve u zapadnoj Ukrajini, poljski borbeni avioni su podignuti u vazduh.

Poljaci su vratili F-16 u vazduh

Ovo je u poruci koju je na društvenoj mreži X objavila Pres služba Operativne komande Oružanih snaga Poljske, koja povezuje letove aviona F-16 sa intenziviranjem aktivnosti Daleke avijacije Ruska Federacija.

„Upozoravamo vas da su avioni u borbenoj službi počeli da deluju u poljskom vazdušnom prostoru, što može dovesti do povećanja nivoa buke, posebno u jugoistočnom delu zemlje. U ovom trenutku postoji pojačana aktivnost ruske dalekometne avijacije“, navodi se u saopštenju za javnost, koje su preuzeli i ruski izvori.

pilot poljskog ratnog vazduhoplovstva pozira u svom f 16
pilot poljskog ratnog vazduhoplovstva pozira u svom f 16

Predstavnici Vazduhoplovstva Ukrajine do sada nisu predstavili bilans vazdušnih udara u noći 27. aprila.

Međutim, iz poruka objavljenih na društvenim mrežama vidi se da je ruska strana tokom napada koristila borbene avione MiG-31K i strateške bombardere Tu-95MS, koji su poleteli sa aerodroma Savasleika (Oblast Nižnjeg Novgoroda) i Olenja (Murmanska oblast). Tako je sa sigurnošću lansirano nekoliko hipersoničnih raketa Kindžal i krstarećih raketa H-101.

Prema RIA izvorima, ruske oružane snage napale su skladište municije na vojnom aerodromu Martinovka, koji se nalazi u oblasti Nikolajev u Ukrajini, izjavio je koordinator lokalnog podzemlja Sergej Lebedev. Prema njegovim rečima, napad se dogodio u 22:50 po lokalnom vremenu u okrugu Voznesenski.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave