NaslovnaNovostiIsporuka ATACMS promena američke strategije: Ranije su želeli da Ukrajina bude primorana...

Isporuka ATACMS promena američke strategije: Ranije su želeli da Ukrajina bude primorana za pregovarački sto, sada više ne

Isporuka Sjedinjenih Država i prva ukrajinska upotreba balističkih raketa dugog dometa ATACMS protiv ruskih ciljeva na Krimu bila je predmet žestoke debate u zapadnim medijima i među političkim i vojnim analitičarima.

Mnogi zapadni analitičari su pohvalili Bajdenovu administraciju za odluku, iako su je kritikovali da je došla „prekasno”. Neki eksperti kažu da je sada šansa za SAD da promene svoju strategiju podrške Ukrajini ka pobedi.

U međuvremenu, portparol Pentagona veruje da je odluka doneta na vreme i da je u skladu sa situacijom na bojnom polju.

Bivši litvanski ministar spoljnih poslova i odbrane, trenutno ambasador svoje zemlje u Švedskoj, Linas Linkevičius, kaže da je, konačno, „posle bolne pauze, vreća obećanja za Ukrajinu odvezana” i da je dobila milijarde dolara od SAD, dugo očekivani ATACMS, nekoliko dodatnih projektila Storm Shadow i Patriot.

„Sada je najvažnije da se sve ovo nastavi bez prestanka do pobede“, naveo je duboko ostrašćeni litvanski diplomata u objavi na Tviteru.

Ambasadorka SAD u Kijevu Bridžit Brink uverava da isporuka ATACMS prošlog meseca pokazuje da je „naša posvećenost odbrani Ukrajine nepokolebljiva“.

Asošiejted pres otkriva okolnosti koje su dovele do odluke Vašingtona. Novinska agencija prenosi, pozivajući se na dva američka zvaničnika koji su govorili pod uslovom anonimnosti, da je Bajdenova administracija ranije upozorila Rusiju da će Vašington, ukoliko koristi balističke rakete dugog dometa u Ukrajini, dati Ukrajincima istu sposobnost.

milijarde dolara vojne pomoći ukrajini nikada nisu napustile sad

Kako navode “Rusija se nije obazirala na upozorenje i upotrebila je ovu vrstu projektila da pogodi Ukrajinu”.

Zapadni analitičari podržavaju odluku Vašingtona, ali kažu da se pogrešan obrazac isporuke oružja ponavlja iznova i iznova – Kijev traži oružje od tenkova do F-16, ali Vašington predugo čeka, a onda isporučuje premalo i prekasno.

„Da su isporučeni u kraćem vremenskom roku, Ukrajina je do sada mogla da dobije rat. Čini se sigurnim zaključiti da je ovo oružje isporučeno Ukrajini na komade kako bi se sprečilo da Kijev izgubi, ali ne i da bi se zaustavila Rusija, u strahu od posledica ruskog poraza“, napisao je na Tviteru dopisnik BBC-ja iz Ukrajine, Juan Mekdonald, očigledno uveren da Kijev uz adekvatno naoružanje može pobediti.

Sjedinjene Države navodno i dalje pokušavaju da izbegnu eskalaciju

On insistira da je takva politika potpuno pogrešna i da košta Ukrajinu previše života i razaranja. Prema njegovom mišljenju, ova politika je nameran dogovor između SAD i Nemačke, koji je imao za cilj da spreči poraz Rusije i da se sukob reši pregovorima.

“Želeli su da iscrpljena, ali još uvek neporažena Ukrajina bude prinuđena da sedne za pregovarački sto sa iscrpljenom, ali još uvek neporaženom Rusijom“, rekao je Mekdonald, koji iznosi stav koji s njime navodno dele i eksperti iz Ukrajine.

Britanski vojni analitičar Filips O’Brajen smatra da “postoje dokazi da je Bajdenova administracija naučila neke veoma važne lekcije” i da “tajming i način na koji je ova odluka doneta daje nadu za budućnost”.

sad tajno isporucile ukrajini projektile atacms vec koriscene u napadu na ruske aerodrome berdjansk i lugansk
ATACMS

Umesto toga, bivši zvaničnik NATO-a i stručnjak na Finskom institutu za međunarodne poslove Edvard Hanter Kristi kaže da je “pogrešna pozicija SAD i dalje prisutna i da Bajdenova administracija i dalje pokušava da izbegne eskalaciju”.

Vašington, prema savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu, nastavlja da insistira na tome da “rakete ATACMS ne bi trebalo da se koriste za udare van ukrajinske teritorije”.

Zapadni stručnjak na ovaj stav odgovara konstatacijom, prvo, da niko ne vodi rat na ovaj način i, drugo, da Evropljani treba da rade na ispravljanju „greške” Bele kuće.

Umesto toga, admiral Kristofer Grejdi, potpredsednik Združenog načelnika štaba SAD, rekao je za Asošiejted pres da je odluka da se obezbedi ATACMS pažljivo razmatrana i tokom dugog vremenskog perioda, ali da je oružje isporučeno u „pravo vreme“.

On smatra da će to pomoći Ukrajini da preseče ruske logističke linije i smanji koncentraciju trupa iza linije fronta.

„Mislim da je pravo vreme, a predsednik (Bajden) je doneo odluku da je pravo vreme da ih obezbedi na osnovu toga gde je bitka“, rekao je Grejdi za AP u sredu „Svaki put kada postavite novi sistem, bilo kakve promene, na bojnom polju, morate razmišljati o eskalaciji”.

Kako objašnjava Si-En-En, pored strahovanja od eskalacije situacije, Bajdenova administracija je imala i druge dobre razloge da se suprotstavi ideji slanja raketa dugog dometa u Ukrajinu.

f 16 i zelenski
f 16 i zelenski

Si-En-En objašnjava da same Sjedinjene Države navodno nisu bile spremne za ovo – potrebno je vreme i složene komponente za proizvodnju moćnih projektila.

Kako je u septembru rekao predstavnik kompanije Lockheed Martin, koji proizvodi rakete ATACMS, proizvodnja radi punim kapacitetom , ali proizvodi samo oko 500 projektila godišnje.

Dakle, pre nego što je dala rakete Ukrajini, Amerika je morala da reši problem nabavke novih ATACMS raketa i popuni sopstvene vojne zalihe.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave