Naslovna Novosti Atomski termometar raste: Moskva premešta Iskander u Lenjingrad, dok Poljska traži američke...

Atomski termometar raste: Moskva premešta Iskander u Lenjingrad, dok Poljska traži američke nuklearne bombe

6
iskander
iskander
google news

Nuklearni termometar u istočnoj Evropi udara u crveno zbog odluke Moskve da takvim naoružanjem dodatno ojača Lenjingradski vojni okrug i izjave poljskog predsednika da je Varšava spremna da primi NATO termonuklearne rakete.

Američko nuklearno oružje u Poljskoj

Tačnije, poljski predsednik Andžej Duda je u intervjuu jednom poljskom mediju izjavio da „Rusija povećava svoje vojne snage u Kalinjingradskoj oblasti. Nedavno je svoje nuklearno oružje prebacila i u Belorusiju“.

„Ako naši saveznici odluče da rasporede nuklearno oružje na našoj teritoriji kako bi ojačali odbranu NATO-a na istočnoj strani, onda smo spremni za to“, naglasio je on.

Duda je objasnio da Varšava već dugo pregovara sa Sjedinjenim Državama o novoj politici “nuklearnog deljenja” , ali nije otkrio više detalja novinarima.

b61 13 nuklearna bomba
b61 13 nuklearna bomba

Njegovo otkriće došlo je ubrzo nakon što je poljski lider posetio SAD i sastao se sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Ruska nuklearna bomba u Kalinjingradu

Izvori u Ministarstvu odbrane Rusije obavestili su ruske medije da Kremlj pojačava novi Lenjingradski vojni okrug jedinicom balističkih raketa Iskander-M opremljenom nuklearnim bojevim glavama.

Ranije ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o ponovnom uspostavljanju Lenjingradskog vojnog okruga, koji uključuje Kalinjingradsku oblast. Novi region je nastao kao pokušaj Moskve da odgovori na kontinuirano širenje NATO-a u severnoj Evropi, odnosno uključivanje Finske i Švedske u zapadnu alijansu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da smo „zbog jačanja vojnog prisustva NATO-a u blizini ruske granice i širenja alijanse kroz uključivanje Finske i Švedske u nju, preduzeli korak ka jačanju grupa trupa u severozapadni i zapadni strateški pravci“.

Ruski vojni okrug Lenjingrad sada uključuje Kalinjingradsku oblast, Jamalsku autonomnu oblast, Novgorod, Murmansk, Vologdu, Arhangelsk, Republiku Kareliju, Republiku Komi, grad Sankt Peterburg i, naravno, Lenjingrad.

Mnogo pre nego što su se pojavile vesti o prebacivanju nuklearnih projektila Iskander-M u Lenjingrad, Rusija je najavila da će preneti nuklearno oružje Belorusiji.

U decembru 2023. beloruski predsednik Lukašenko je potvrdio da je proces transfera uspešno završen.

Minsk će pojavu nuklearnog oružja u susednim zemljama smatrati vojnom pretnjom

Nova vojna doktrina Belorusije, koju je odobrila beloruska Narodna skupština i objavljena na nacionalnom legalnom internet portalu, klasifikuje raspoređivanje nuklearnog, biološkog oružja i drugih vrsta oružja za masovno uništenje na teritoriji susednih država koje sprovode neprijateljska politika protiv Minska kao glavne spoljne vojne pretnje.

U dokumentu se pojašnjava da pretnje podrazumevaju ne samo prisustvo takvog oružja među susedima, već i proizvodnju istog ili njegovih komponenti u pograničnim oblastima.

iskander
iskander

Belorusija takođe pažljivo prati vojnu aktivnost u blizini svojih granica, uključujući pregrupisavanje i raspoređivanje trupa, posebno onih u visokoj pripravnosti i koje deluju kršeći međunarodne ugovore koji kontrolišu vojnu akciju.

Osim toga, doktrina ukazuje na pretnje povezane sa mogućim prodorom ilegalnih oružanih grupa u Belorusiju ili delovanjem redovnih trupa drugih država pod maskom istih. Na listi vojnih opasnosti je i unutrašnji oružani sukob na teritorijama saveznika i susednih država, koji bi mogao da preraste u međunarodni sukob.

Minsk izražava zabrinutost zbog mogućih informacionih i tehničkih uticaja na kritično važne objekte svoje infrastrukture, smatrajući to oblikom skrivene agresije.

6 KOMENTARA

  1. Zapad hoce nuklearni rat,to je sigurno.Misle da mogu da dobiju ovaj rat protiv Rusije zrtvujuci zemlje istocne Evrope.Rusija je prebogata prirodnim bogatsvima da bi je tek tako ostavili na miru.Zapadni vampiri nece odustati…to su krvopije u bukvalnom smislu..zive od krvi i unistenja slabijih od sebe..a NATO je vampirsko oruzje…i ne treba se zavaravati da oni nemaju oruzja za Ukrajinu..imaju ali ga cuvaju za konacni obracun sa Rusijom…

    6
    1
  2. Klozetari su uvek bili uvrnuti. Koliko su postali mizerne sluge genocidne zverske države, ne bi me iznenadilo da jednog dana kao narod nestanu.

    3
    1
  3. Ne bih se iznenadio da podmukli zapadnjaci uvuku Poljsku i Ukrajinu u nuklearni rat protiv Rusije pa da se izvuku podvijenog repa ostavivši slovenske narode da se međusobno isrebljuju pa i potpuno istrebe. Nije mi jasno da tako rade širom zemaljske kugle a da se Sloveni, Arapi, Afrikanci, Azijati, Latino amerikanci ne dozovu pameti😢

    18
    2
    • To im i jeste cilj,od pocetka rats u ukrajini poljska je naj glasnija bila u opremanju ukrajine naoruzanjem i sad hvataju ukrajince po poljskoj i tjeraju u ukrajinu na front. Uvijek sam govorio da će poljska gore proći od ukrajine aki se nastave kurciti,poljaci misle da im moze jedna ilu dve nuklearke ista pomoći biće unisteni prije nego ispale

      17
      3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version