Naslovna Novosti Poljska želi da SAD rasporede nuklearne bombe na njihovom tlu kako bi...

Poljska želi da SAD rasporede nuklearne bombe na njihovom tlu kako bi se suprotstavili Rusiji u Kalinjingradu

3
b61 13 nuklearna bomba
b61 13 nuklearna bomba
google news

Poljska je ponovila svoju nameru da rasporedi američko nuklearno oružje na svojoj nacionalnoj teritoriji kako bi odvratila Rusku Federaciju, što brojni analitičari smatraju osetljivim.

Vremenom, i visoki poljski politički i vojni zvaničnici nisu poricali da govore o umešanosti Poljske u program takozvanog „nuklearnog deljenja”. Poljski predsednik Andžej Duda, nedavno se vratio iz zvanične posete SAD i u intervjuu poljskom izdanju Fakt izjavio da je ovo pitanje ponovo razmatrano u Vašingtonu.

NATO-ov program „Nuklearno Deljenje” zahteva da se nuklearne bojeve glave daju državama članicama koje nemaju sopstveno nuklearno oružje. Program je deo politike nuklearnog odvraćanja alijanse. Od novembra 2019. godine, program stavlja nekoliko američkih taktičkih nuklearnih bombi B61 na raspolaganje Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Program ima za cilj da odvrati Rusiju.

B61 nuklearne bombe kod obala Rusije?

Poljski predsednik ponovio da je Varšava spremna da ugosti američku nuklearnu bombu kako bi se suprotstavila Rusiji u Kalinjingradu.

Predsednik Andžej Duda je u intervjuu datom posle zvanične posete SAD naglasio da je takva mera usmerena na “odvraćanje Ruske Federacije koja masovno naoružava kalinjingradsku enklavu”.

b61
b61

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Rusija je, posle istorijske odluke, rasporedila nuklearno oružje u Belorusiji, susednoj državi Poljskoj. Međutim, Moskva ima punu kontrolu nad nuklearnim bojevim glavama raspoređenim u Belorusiji.

„Nuklearno Deljenje je dugo bila tema na dnevnom redu poljsko-američkih diskusija. O tome smo više puta razgovarali sa našim američkim partnerima. Moram priznati da sam na pitanje rekao da smo spremni. Rusija sve više militarizuje Kalinjingrad, a nedavno su postavili nuklearno oružje u Belorusiji“, rekao je poljski predsednik na pitanje da li je tokom poslednje posete SAD razgovarao o razmeštanju američkog nuklearnog oružja u Poljskoj.

„Ako naši saveznici odluče da razmeste nuklearno oružje u okviru Nuklearnog Deljenja i na našoj teritoriji, u cilju jačanja bezbednosti istočnog krila NATO-a, spremni smo za to. Mi smo važan saveznik u NATO-u i imamo obaveze u tom pogledu. Drugim rečima, mi jednostavno sprovodimo zajedničku političku odluku“, zaključio je Duda.

Treba napomenuti da je Rusija od 2016. godine značajno i stabilno jačala svoje vojno prisustvo u Kalinjingradu razmeštanjem trupa, modernog naoružanja i formiranjem 11. armijskog korpusa.

f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe
f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe

Kremlj je stacionirao i operativno-taktičke raketne komplekse „Iskander” u Kalinjingradu, sposobne da koriste i nuklearne bojeve glave. Rusko vojno prisustvo u Kalinjingradu je kasnije dodatno ojačano obalskim raketnim sistemom Bastion, tvrde na zapadu. Podsetimo, Kalinjingrad je ruska eksklava, te nema veze sa primerom Belorusije na koju se Poljska poziva.

Premijer Donald Tusk je na konferenciji za novinare prokomentarisao Dudine reči. „Izjava predsednika o potencijalnom prisustvu nuklearnog oružja u Poljskoj mi je važna. Radujem se sastanku sa predsednikom Andžejem Dudom, jer je to pitanje koje je jasno i direktno povezano sa bezbednošću Poljske“, rekao je on.

B61 nuklearna bomba

B61 je grupa nuklearnih bombi stvorenih 1960-ih i testiranih u podzemnim nuklearnim eksperimentima u Nevadi. Tokom godina razvijeno je oko dvanaest varijanti bombe, od kojih je većina stavljena van upotrebe tokom godina.

U evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Belgiju, Nemačku, Italiju i Tursku, nalazi se oko 100 američkih nuklearnih gravitacionih bombi B61.

Iako SAD poseduju bombe B61, posade iz zemalja NATO-a gde se bombe čuvaju obučene su da ih utovare i transportuju.

Dugo vremena, zagovornici kontrole naoružanja tvrde da bomba B61 više nije vojno od pomoći i da je treba ukloniti iz Evrope.

Ideja je na kraju potpuno napuštena a navodno razlog tome je Rusija koja je preuzela kontrolu nad Krimom 2014. godine. B61-12 je najnovija verzija serije B61 nuklearnih bombi koje se mogu baciti iz aviona.

f 35 i b61 nuklearna bomba
f 35 i b61 nuklearna bomba

B61-12 je dizajniran da unapredi nuklearne sposobnosti američkog vazduhoplovstva i drugih savezničkih nacija. Bomba se može lansirati sa različitih vazdušnih platformi, uključujući B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 i B-21.

3 KOMENTARA

  1. Postoje 13 varijanti B61 bombe. Veruje se da je prinos eksplozije ili 0,3–340 kt ili 0,3–400 kt u zavisnosti od varijante oružja.

  2. Manja sugestija autoru, dosta puta je pominjana ova avio bomba ali se ne sećam da je do sada rečeno kolika je njena snaga u kt ili mt, za razliku od aviona, kojima se svaki put dodeli malo prostora pa se osvrne na osobine i ubojna sredstva koja mogu da ponesu. Hvala!

  3. I da budu raspoređene, to oruže Poljska ne može da upotrebi bez odobrenja Amerike.
    Ne postoji šansa da će se to dogoditi.
    Uzmite, kupite globus i biće vam jasno zašto je to nemoguće.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version