NaslovnaNovostiRuska lutajuće municija Lancet pogodila nemački raketni bacač MARS II u Ukrajini

Ruska lutajuće municija Lancet pogodila nemački raketni bacač MARS II u Ukrajini

Ruska vojska pogodila je višecevni raketni bacač MARS II nemačke proizvodnje ukrajinskih snaga koristeći lutajuću municiju Lancet.

Nejasno je kada i gde je tačno pogođen raketni bacač. Video snimak udara prvi put je objavljen na društvenim mrežama 26. marta. U to vreme meta nije bila precizno identifikovana.

Video se ponovo pojavio 23. aprila, ali ovaj put je pomenuta meta. Lanser je dobio direktan pogodak. Međutim, nije bilo sekundarnih eksplozija, verovatno zato što u to vreme nije bio napunjen.

Lancet je razvila ZALA Aero Grupa, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 koja ima izdržljivost oko 40 minuta i naoružana je bojevom glavom teškom tri kilograma.

Obe verzije su opremljene elektor-optičkim sistemom i dvosmernom data-linkom. Ovo im omogućava da otkriju, prate i ciljaju statične i pokretne mete.

MLRS MARS II (M270)

MARS II je nemačka kopija američkog M270 višestrukog raketnog sistema (MLRS). Velika Britanija, Norveška, Francuska i Nemačka isporučile su ukrajinskim snagama najmanje 16 lansera MLRS i MARS II nakon početka takozvane ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U pitanju je mobilni artiljerijski raketni sistem koji se koristi za lansiranje nevođenih raketa i vođenih raketa zemlja-zemlja. Ovaj sistem je prvobitno razvijen od strane SAD-a i trenutno je u upotrebi u različitim vojnim snagama širom sveta.

M270 ima modularni lansirni sistem koji može nositi više vrsta raketa, uključujući nevođene rakete i vođene rakete zemlja-zemlja. M270 je montiran na mobilnom vozilu koje mu omogućava relokaciju na različite lokacije.

Vozilo ima široku pokretljivost na različitim vrstama terena, što ga čini korisnim za različite taktičke situacije. M270 MLRS se koristio u različitim sukobima i vojnim operacijama širom sveta, uključujući Zalivski rat, ratove na Balkanu, Avganistan i Irak.

Svaki lanser MARS II ili MLRS može biti naoružan sa do 12 GMLRS GPS vođenih raketa serije M30/M31, koje imaju domet veći od 70 kilometara, ili dve taktičke balističke rakete MGM-140 ATACMS, koje imaju domet od 165 do 300 u zavisnosti od verzije.

GMLRS su precizne rakete koje mogu biti opremljene različitim bojevim glavama, uključujući i takozvane “Unitary” bojeve glave i bojeve glave sa podeljenim efektom.

mlrs m270
mlrs m270

Sa druge strane, ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Ruska vojska je već uništila ili oštetila mnoge ukrajinske MARS II i MLRS sisteme, kao i nekoliko od oko 40 M142 HIMARS – lakšeg sistema na točkovima koji ispaljuje iste tipove projektila, a koje su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini tokom poslednje dve godine.

1 KOMENTAR

  1. Postoje i gore stvari za nemce, ajde Lancet pogodio nemački Mars 2, nemce je više pogodilo to što više nema jeftine nafte, gasa i sirovina da ne navodim dalje, to je nemce više pogodilo od “LANCETA”.

    17

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave