NaslovnaNovostiBBC: Velika Britanija će po prvi put preneti precizne dualne bombe Paveway...

BBC: Velika Britanija će po prvi put preneti precizne dualne bombe Paveway IV Ukrajini

London se sprema da prenese podesive vazdušne bombe Paveway IV u Kijev. Kako prenosi Bi-Bi-Si, to će biti urađeno u okviru paketa pomoći za Ukrajinu velikih razmera usvojenog dan ranije.

Na Zapadu su glavni nosači ovakvih bombi avioni Eurofighter Typhoon i Tornado GR4. U Ukrajini, međutim, za to se mogu modifikovati lovci MiG-29 i Su-27.

GPS, laserski vođena Paveway IV bomba

Izvori kažu da Paveway IV ima napredni GPS i paket za navođenje reflektovanog laserskog zraka za bombu slobodnog pada Mark 82 od 225 kg. Ova municija je sposobna da deluje na udaljenosti većoj od 30 km, u zavisnosti od visine oslobađanja.

Zahvaljujući laserskom navođenju, bomba može uništiti i pokretne objekte. Uz to, multi-mode fitilj će vam omogućiti da prilagodite eksploziju bojeve glave i nakon kontakta sa metom i nakon što ona prodre.

Lasersko navođena bomba Pavevai IV je u operativnoj upotrebi od 2008. godine i korišćena je protiv pobunjenika Huta u Jemenu.

Paveway IV je napredno i veoma precizno oružje koje se koristilo u operacijama u Libiji i protiv takozvane Islamske države (IS) u Iraku i Siriji..

paveway iv
paveway iv

Košta oko 30.000 funti svaka i teška je 226 kg, Paveway ima četiri glavna dela – sistem za navođenje napred, bojevu glavu od 500 funti u sredini (koja može da prodre u beton) i, pozadi, repni deo koji vodi bombu, sa pametnim osiguračem za kontrolu načina na koji detonira.

Međutim, podaci o isporukama bombi su dobijeni nezvaničnim kanalima. Sa druge strane, iskustvo upotrebe podesive municije JDAM i AASM na ukrajinskim lovcima sovjetske proizvodnje ukazuje na realnost takvih planova.

U međuvremenu, aktuelni britanski paket pomoći uključuje i oklopna vozila Husky TSV, terenska vozila, razne rakete (uključujući Storm Shadow), jurišne čamce i oko 4 miliona komada municije. Ukupno, troškovi snabdevanja Londona Oružanim snagama Ukrajine 2024. biće oko 3,7 milijardi dolara.

Britanija je inače bila prva koja je obezbedila NLAW rakete, prva koja je obezbedila moderne tenkove i prva koja je poslala rakete dugog dometa Ukrajini.

Bomba Paveway IV nedavno korišćena za udare po položajima Huta u Jemenu

RAF Tajfuni su koristili GPS/lasersko vođene bombe Paveway IV, idealne za kopnene napade i misije bliske vazdušne podrške, tokom aktuelne operacije ciljanja vojnih objekata Huta u Jemenu.

paveway iv
paveway iv

Bomba Paveway IV se pokazala veoma efikasnom u rešavanju širokog spektra potencijalnih meta scenarija za RAF, postavljajući se kao preferirani izbor za precizne udare.

Iako je sveobuhvatna analiza nedavnih udara još uvek u toku, početne procene sugerišu da je sposobnost Huta da ugroze trgovačko pomorstvo značajno smanjena.

Sa funkcijama koje se mogu programirati u kokpitu, uključujući ugao udara, pravac udara i kašnjenje detonacije, Paveway IV pruža veoma prilagodljivo rešenje za postizanje preciznih efekata po cilju.

Služeći kao najnovija iteracija u dobro cenjenoj Paveway seriji, ova bomba sa dvostrukim režimom je opremljena za GPS/INS i laserskim navođenjem.

Razvijena u saradnji između britanskog i američkog sedišta giganta Raython, bomba Paveway IV je prvobitno dizajnirana za Kraljevsko vazduhoplovstvo (RAF) i zvanično uvedena u upotrebu 2008. godine.

Njeno prvo operativno raspoređivanje dogodilo se tokom operacije Herrick u Avganistanu. Nakon toga, bomba je navodno igrala zapaženu ulogu u sukobima kao što su operacija Ellamy u Libiji i operacija Shader u Iraku i Siriji.

U značajnoj prekretnici, RAF su uključili Paveway IV u Eurofighter Typhoon tokom udarnih operacija u Siriji u okviru operacije Shader u decembru 2015. Ovo je označilo i prvu operativnu upotrebu bombe iz aviona Eurofighter Typhoon.

eurofighter typhoon
eurofighter typhoon

Paveway IV je takođe kompatibilna sa američkim lovcima pete generacije F-35. Dana 19. juna 2015., probni pilot RAF-a uspešno je izbacio dve inertne Paveway IV laserski navođene bombe sa Lockheed Martin F-35 Lightning II tokom ispitivanja u Sjedinjenim Državama, što predstavlja prvo ispaljivanje neameričke municije u program razvoja lovca F-35.

RAF-ovi borbeni avioni F-35B pete generacije redovno su koristili ovu bombu tokom vojnih vežbi.

Dual-mode mogućnosti Paveway IV, uključujući i GPS/INS i lasersko navođenje, predstavljaju evoluciju izvedenu iz adaptacije Enhanced Paveway II (ECCG) primenjene na modifikovanu bombu opšte namene Mk 82. Ova modifikacija je dovela do značajnog poboljšanja performansi penetracije bombe.

2 KOMENTARA

  1. Зар не постоји могућност да се оборе сви авиони који преносе оружије Украјини,или потопе бродови?

  2. Украјина постаде полигон за испитивање оружја у реалним условима.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave