Naslovna Novosti Američki strateški bombarderi B-1B napustili Evropu nakon mesec dana u španskoj vazdušnoj...

Američki strateški bombarderi B-1B napustili Evropu nakon mesec dana u španskoj vazdušnoj bazi Moron

1
b 1b bombarder
b 1b bombarder
google news

Evropska komanda oružanih snaga SAD saopštava da se američka grupa strateških bombardera B-1B Lanser, koja je mesec dana bila stacionirana u vazduhoplovnoj bazi Moron u Španiji, vratila u Sjedinjene Države.

„Bombarderi B-1B Lanceri koji pripadaju 9. ekspedicionoj eskadrili za bombardovanje vratili su se u vazduhoplovnu bazu Dajs u Teksasu“, navodi se u saopštenju komande američke vojske u Evropi.

Kako su naveli predstavnici komande, tokom razmeštanja u Evropi, koje je počelo 24. marta, bombarderi B-1B izveli su nekoliko misija u cilju povećanja interakcije sa NATO saveznicima, uključujući letove u vazdušnom prostoru Češke, Grčke, Turske i Velike Britanije.

„Ovo raspoređivanje predstavljalo je značajnu novu priliku za američku vojsku da pokaže našu sposobnost da deluje u saradnji sa saveznicima i partnerima u Evropi na jačanju naših zajedničkih snaga“, rekao je general Džejms Heker, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi.

Četiri američka strateška bombardera B-1B Lanser dovedena su u Evropu u dve ćelije od dva aviona 24. i 26. marta.

I pri dolasku i pri odlasku, američki bombarderi su koristili skoro slične putanje leta kroz severnu Evropu i arktički region. Svaki put su ih presreli ruski borbeni avioni MiG-31BM koji su pripadali Severnoj floti.

Podsetimo, B-1B Lanser je teški supersonični bombarder velikog dometa sa promenljivim zamahom krila. Prema START-u, uklonjen je iz redova nuklearnih bombardera, a trenutno se ovaj avion koristi kao nosač visokopreciznog naoružanja, sistema i sredstava za probijanje PVO.

Prema vojnim publikacijama, letelica se takođe unapređuje za napad na kineske nosače aviona u budućem sukobu oko Tajvana.

B-1B Lancers koristile su američke vazduhoplovne snage za simulaciju raketnih udara i bombardovanja širom Ruske Federacije, uključujući Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Kronštat, Daleki istok, Krim, Sevastopolj i Krasnodarsku teritoriju.

Cena jednog aviona je 1998. godine bila oko 100 miliona dolara, nakon modernizacije značajno je porasla. U ovom trenutku, od 100 proizvedenih u američkom vazduhoplovstvu, 44 B-1B ostaju u različitom stepenu tehničke i letne spremnosti.

Bombarder B-1B Lancer, sada vredan 316 miliona dolara, razvijen za Hladni rat

B-1 je veoma svestran avion namenje za različite misije. Radar sa sintetičkim otvorom B-1B je sposoban da prati, cilja i gađa vozila u pokretu, a tu su i režimi samociljanja i praćenja terena.

americki bombarderi b 1b izveli vezbu na bliskom istoku najmocnije oruzje testirano u pustinji video
americki bombarderi b 1b izvode vezbu na bliskom istoku

Teški bombarder B-1 Lancer (Rockwell International B-1 Lancer – Ulan) je višenamenski bombarder nastao kao zamena za avion Boeing B-52 po programu AMSA od 1965. godine i prvi je borbeni avion na svetu, po dizajnu sa elementima „stelt” tehnologije. 

U službi je američkog ratnog vazduhoplovstva je od 27. jula 1985. godine. Početkom 1990-ih počela je konverzija aviona B-1 za opremanje konvencionalnim naoružanjem. 

Konačna verzija bombardera B-1B implementirala je koncept proboja protivvazdušne odbrane na malim visinama letenjem na ultra malim visinama uz izbegavanje terena.

Dakle primarna misija B-1 Lancer-a je izvođenje dugometnih napada niskog leta. Ima veliki unutarnji skladišteni prostor za oružje koji može nositi različite konvencionalne i nuklearne bombe, krstareće projektile i vođenu municiju. 

Ovaj avion ima sposobnost preciznog isporučivanja svog tereta, što ga čini efikasnom platformom za međukontinentalne i regionalne misije.

B-1 Lancer je prošao kroz različite nadogradnje tokom godina kako bi se unapredile njegove sposobnosti, uključujući povećanu kapacitet nosača oružja, poboljšane avionike i radarne sisteme. 

Učestvovao je u raznim vojnim operacijama i bio angažovan u sukobima poput Zalivskog rata, bombardovanju Jugoslavije, rata u Avganistanu i rata u Iraku.

Iako aktivan deo flote bombardera USAF-a zajedno s B-2 Spirit stealth bombarderom i B-52 Stratofortressom. 

U avgustu ove godine objavljeno je da su američke vazduhoplovne snage odustale od prvobitno planirane ideje da povuku bombardere B-1B Lancer i B-2 Spirit početkom 2030-ih. 

Prema novom planu, isti B-1 Lancer će ostati u upotrebi do kada će biti zamenjen novim bombarderom B-21 Raider 6. generacije, za koji se pompezno najavljuje da će svoj prvi let obaviti do kraja ove godine.

b 1b lancer
b 1b lancer
  • Primarna funkcija: Teški bombarder velikog dometa, višenamenski
  • Proizvođač: Boeing, Severna Amerika (ranije Rockwell International, North American Aircraft)
  • Pogon: Četiri General Electric F101-GE-102 turboventilatorska motora sa naknadnim sagorevanjem
  • Potisak: 30.000 plus funti sa naknadnim sagorevanjem, po motoru
  • Raspon krila: 41,8 metara ispruženih napred, 24,1 metara zabačenih u krmi
  • Dužina: 44,5 metara Visina: 10,4 metra Težina: približno 86.183 kilograma
  • Maksimalna težina pri poletanju: 216.634 kilograma
  • Kapacitet goriva: 120.326 kilograma
  • Nosivost: 34.019 kilograma
  • Brzina: 1,2 maha na nivou mora
  • Raspon: Interkontinentalni
  • Plafon: Više od 9.144 metra
  • Posada: četiri (komandir aviona, kopilot i dva oficira za borbene sisteme)
  • Jedinični trošak: 317 miliona dolara
  • Početna operativna sposobnost: oktobar 1986

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version