Naslovna Novosti Najnoviji kineski stelt bombarder H-20 nije razlog za zabrinutost SAD: “Ni približno...

Najnoviji kineski stelt bombarder H-20 nije razlog za zabrinutost SAD: “Ni približno dobar ko naš”

3
h 20 najnoviji kineski stelt bombarder
h 20 najnoviji kineski stelt bombarder
google news

Šta god da se desi sa novim kineskim stelt bombarderom dugog dometa, poznatim kao Xi’an H-20, američki zvaničnici su uvereni da neće ispuniti američke vojne nacrte, navodi zvanična obaveštajna agencija za odbranu (DIA).

„Problem sa H-20 je u tome što kada zapravo pogledate dizajn sistema, on verovatno nije ni približno tako dobar kao američke LO (nisko vidljive) platforme, posebno one naprednije koje ćemo lansirati“, rekao je američki zvaničnik, govoreći naravno pod uslovom anonimnosti, navodi njihov Breaking Defense.

„Naišli smo na mnogo izazova tehničkog dizajna u smislu kako možete učiniti da ova tehnika funkcioniše na sličan način kao, recimo, B-2 ili B-21“, dodao je zvaničnik.

Očekuje se da će H-20 biti odgovor Pekinga na američke bombardere kao što je novi B-21 Raider, iako se malo zna o kineskom programu s obzirom na poverljivu prirodu bilo kog, a posebno ovog vojnog projekta.

U martu je kineski vojni zvaničnik rekao državnim novinama Hong Kong Commercial Daily da će H-20 uskoro biti predstavljen, iako je tajming bio nejasan. Mi smo prvi put preneli vest o probnom letu 2022. godine.

Xian H-20
Xian H-20

Iako navodno nisu predstavljene kao informacija o Kini, izjave zvaničnika Odbrambene obaveštajne agencije (DIA) bile su fokusirane skoro isključivo na vojnu pretnju koju predstavlja Peking, koju su zvaničnici Pentagona nazvali „izazovom koji je u toku“ za SAD.

Kina je veoma ozbiljna u pripremi svih nivoa društva za „produženi“ sukob sa SAD, rekao je zvaničnik, ističući da “Peking namerno naoružava Narodnu oslobodilačku armiju (PLA) da bi iskoristio vojne slabosti SAD”. Vešta igra rečima složićete se.

Ključni deo kineske vojne modernizacije u procvatu je proširenjem njenog nuklearnog portfelja, a Peking već ima operativni arsenal od 500 nuklearnih bojevih glava za koje američki zvaničnici upozoravaju da bi “do 2030. godine moglo da bude više od 1.000”. O ovoj temi smo pisali u više navrata.

Međutim, “postoje sumnje u neke elemente stvarne vojne moći Kine, s obzirom na rasprostranjenu korupciju koja je prilično prisutna na vojnom nivou”, priskače u pomoć sa navodima Blumberg sa sedištem u Nju Jorku.

„Mislim da najveći izazov za kinesku stranu zapravo nije toliko sposobnost sadašnjih sistema, već pre sposobnost osoblja da efikasno koristi te sisteme“, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

H-20 studija

Iako su američki zvaničnici javno naglasili da rat sa Kinom nije ni neizbežan ni neminovan, Si i „Kineska komunistička partija gotovo sigurno“ veruju da je rat neizbežan, rekao je isti zvaničnik, dodajući da lideri kineske komunstičke partije veruju da bi SAD bile te koje bi započeo sukob.

Kina ne razvija samo jedan, već dva stelt bombardera

Podsetimo, Vazduhoplovne snage Kine razvijaju ne jedan, već dva stelt bombardera, prema izveštaju Američke odbrambene obaveštajne agencije (DIA) objavljenom 2021. godine. Pojavio se pouzdan izvor detalja u vezi sa jednim od njih.

H-20 je stelt bombarder namenjen velikim udaljenostima, sa robusnim paketom elektronskih protivmera (ECM) i integracijom senzora fuzije. Zanimljive informacije ali zato kineski odbrambeni izvori ostaju skriveni u vezi sa drugim projektom PLAAF-a.

Opisan u izveštaju DIA kao „lovac-bombarder“, JH-XX je taktički pandan strateškom bombarderu H-20. Široko se spekuliše da je JH-XX rani koncept bombardera prikazan na naslovnoj strani kineskog odbrambenog časopisa „Aerospace Knowledge” iz maja 2018. godine, na koji je pažnju zapadne publike skrenuo China Defence Blog.

Ako je tačno, ove rane slike prikazuju konvencionalno dizajniran, supermanevarski, supersonični bombarder sa unutrašnjim skladištem za oružje. Nekoliko aspekata dizajna JH-XX, uključujući nazubljene usisnike za vazduh i način na koji su mlaznice sa dva motora ugrađene u rep, sugerišu na količinu inženjerske pažnje koja se posvećuje prikrivenim performansama.

H20 Kineski stelt bombarder
H20 Kineski stelt bombarder

Dok je prikrivenost glavni prioritet dizajna H-20, JH-XX nastoji da uravnoteži karakteristike male detekcije sa brzinom i ograničenim sposobnostima direktne borbe; u tom cilju, JH-XX će nositi protivvazdušne rakete. 

PL-15, kineska protivvazdušna raketa dugog dometa sa mnoštvom top karakteristika u klasi, idealan je kandidat za ovaj tip aviona. JH-XX će se takođe verovatno pohvaliti skromnijim borbenim radijusom od oko 2.000 kilometara, za razliku od 5.000 km kod H-20, a definitivno nije ni u istoj klasi težine ili nosivosti kao H-20.

Pojavljuje se grubi portret JH-XX kao nadzvučnog bombardera koji se koristi i kao prikriveni presretač na velikim udaljenostima. Sa svojom mešavinom protivbrodskih i protivvazdušnih sposobnosti, najnoviji kineski lovac izgleda čak i prilagođeniji od H-20 za borbu protiv američkih borbenih grupa.

JH-XX tako igra jasnu ulogu u kineskoj pacifičkoj strategiji: naime, jača poziciju Pekinga nad prvim lancem ostrva na kineskoj istočnoj obali i predstavlja kredibilno sredstvo odvraćanja bilo kojoj spoljnoj sili koja želi da interveniše.

Zajedno sa H-20, JH-XX bi takođe mogao da bude najnovija prekretnica u kineskom dugoročnom cilju nacionalne bezbednosti. Treba napomenuti da su dva kineska lovca sledeće generacije razdvojena godinama istraživanja i razvoja.

JH-XX
JH-XX

H-20 je na ivici zvaničnog objavljivanja i planirano je da uđe u službu uskoro dok u međuvremenu, JH-XX možda čak nije ni u aktivnom razvoju; lovac prikazan na kineskom portalu može se pokazati da je ništa drugo nego rani koncept.

Koliko god da se čini potrebnim u ispunjavanju svoje namene tj vitalne uloge koja briše granicu između strateških i taktičkih uloga, trenutno nema garancije da će JH-XX ili nešto slično tome uskoro ugledati svetlost dana.

3 KOMENTARA

  1. STELT ne postoji to je samo fraza. mit o steltu je srusen 1999…postoji samo manji ili veci odraz na radaru…..uparivanjem vise radara lagano se otktivaju nista to nije toliko spektakularno….opasnije su mnogo opasnije hipersonicne rakete ili rakete tipa koje prate teren lete sto blize tlu i prate teren ne mozes da ih uocis….a stelt avioni nisu nista toliko spektakularni kao sto se predstavljaju pogotovu za ozbiljnije vojne sile….kao sto i povrsinska moranarica gubi smisao……a nismo videli ni jedan od ovih mocinih bombardera u nekom ozbiljnom sukobu do tada mozemo da nagadjamo koliko stvarno vrede…..a sto smo mogli da vidimo u ratu u ukrajini da i zapadni i istocni sistemi imaju velike mane u odosu kako su predstavljani u reklamama…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version