Naslovna Novosti Ukrajina je upravo dobila prvi evropski jurišni avion: Zašto to uopšte ne...

Ukrajina je upravo dobila prvi evropski jurišni avion: Zašto to uopšte ne brine Ruse?

1
litvanija je oružanim snagama ukrajine isporučila rastavljeni laki jurišni avion l 39za „albatros“
litvanija je oružanim snagama ukrajine isporučila rastavljeni laki jurišni avion l 39za „albatros“
google news

Litvanija je iznenada odlučila da svoj jedini avion L-39ZA Albatros prebaci u Kijev.

Ministarstvo odbrane Litvanije je 20. aprila ove godine saopštilo da namerava da ukrajinskim oružanim snagama prebaci novi paket vojne pomoći, koji će uključivati njihov jedini jurišni avion L-39ZA Albatros. To potvrđuju i ugledni ukrajinski mediji.

Nedavno su na internetu objavljene fotografije na kojima se vidi dolazak rasklopljene letelice u Ukrajinu.

Odluka Litvanije da pomogne ukrajinskoj vojsci takvim sistemom naoružanja došla je u trenutku kada je situacija za kijevske trupe na bojnom polju katastrofalna. Ova pošiljka je takođe bila prvi put da je baltička zemlja transportovala takvu opremu u Kijev.

L-39ZA Albatros je avion za obuku, koji može da preuzme bojno polje i ulogu jurišnog aviona sa, za današnje potrebe drastično ograničenim mogućnostima. L-39ZA je bio baziran na L-39C.

l 39za albatros
l 39za albatros

L-39ZA može da nosi do 1.100 kg oružja postavljenog na četiri različita nosača na svojim krilima. Na ove baze oružja mogu se instalirati nevođeni raketni bacači ili bombe.

Pored toga, naoružanje aviona L-39ZA Albatros uključuje dvocevni top GŠ-23L, koji je specijalno dizajniran za upotrebu na avionima. Svako takvo vatreno oružje je opremljeno sa do 150 metaka.

Prema podacima iz 2023. godine, samo dve evropske zemlje trenutno koriste ovaj tip aviona. Slovačka koja ima čak dva komada u aktivnoj službi i Bugarska koja ima 6 jedinica u svom posedu.

Naravno, treba dodati da je za Slovačku rečeno da je uskladištila jedan avion L-39ZA, dok je Bugarska navodno u porcesu modernizacije svojih 6 svojih jedinica.

Drugi podaci tvrde da je Litvanija imala i jedinicu L-39ZA Albatros uskladištenu u svojoj infrastrukturi vazduhoplovstva. Upravo je to jedinica koju su Litvanci preneli u ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo, sa opremom koju za sada ne znamo šta sve sadrži.

Prvi L-39 je prvi put poleteo 1968. u Čehoslovačkoj, gde su i proizvedeni. Iako je verzija L-39ZA znatno modernizovanija od osnovne verzije aviona, ipak imamo posla sa zastarelom platformom.

Prva dva prototipa ove verzije poletela su 1976. godine, a navodno je proizvedeno ukupno 208 jedinica.

l 39za albatros stigao u ukrajinu
l 39za albatros stigao u ukrajinu

Spoljašnji nosači oružja L-39ZA mogu biti opremljeni čak i projektilima vazduh-vazduh kao što su tipovi K-13 ili R-60. Takođe treba napomenuti da Ukrajina već ima takve avione u svom arsenalu, tako da njeno osoblje ne mora da prolazi obuku.

Podsetimo, pre samo mesec dana, bespilotna letelica „Lancet“ lišila ukrajinske kadete mogućnosti da prođu obuku letenja upravo na jednom L-39. Letelica je bila na aerodromu Kulbakino u oblasti Nikolajev, ali značajna udaljenost od linije dodira kao što vidimo nije sprečila Lancet da doleti i nesmetano pogodi metu.

Inače, prošle godine, upravo u sudaru dva trenažna aviona L-39 u Ukrajini, tri pilota su nastradala, među kojima i popularni, često citirani u zapadnim medijima Juice.

Ukrajina je operater čehoslovačkih aviona L-39 Albatros još dok su činili Sovjetski Savez. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo koristilo je L-39 za obuku pilota ali i druge vojne svrhe.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version