NaslovnaNovostiNova briga za Evropu! Lovci MiG-31I sa novim, unapređenim kapacitetima moći će...

Nova briga za Evropu! Lovci MiG-31I sa novim, unapređenim kapacitetima moći će da gađaju ključne baze NATO

Unapređena varijanta ruskog MiG-31 – MiG-31I dobio je ključnu nadogradnju koja će omogućiti dopunu aviona gorivom u vazduhu.

Prema informacijama koje je anonimni izvor dao novinskoj agenciji TASS, lovac MiG-31I je modifikovan i opremljen mehanizmom za punjenje gorivom u vazduhu kako bi se proširio njegov borbeni radijus. Međutim, ruska agencija nije dobila zvaničnu potvrdu ove informacije.

Mikojan MiG-31 (NATO kodno ime Foxhound), trenutno najbrži operativni borbeni avionom na svetu, u upotrebi je više od 40 godina i kako stvari stoje, neće se uskoro povući.

Tokom poslednje četiri decenije, avion je prošao kroz nekoliko značajnih nadogradnji, od kojih je najnovija ona za punjenje gorivom u vazduhu. 

Iako se često meša sa MiG-K, drugi izvor TASS, pod uslovom anonimnosti, izjavio je da MiG-31I ima „drugačije motore, avioniku i rakete“ od varijante MiG-K. MiG-31K je postao izuzetno popularan kao nosač hipersonične balističke rakete Kindžal.

Komentarišući implikacije koje proizilaze iz novih sposobnosti MiG-31I, vojni analitičari i stručnjaci navode da, operativno, većina Evrope će sada biti podložna napadima Kindžala.

Što se Ukrajine tiče, njene oružane snage će morati da budu u visokom stanju pripravnosti prilično dugo nakon što ih SAD/NATO AWACS upozori na poletanje MiG-31I.

mig 31 nosi kindzal
mig 31K nosi kindzal

Nekoliko zapadnih aviona može da se dopunjava gorivom u vazduhu, što u suštini proširuje njihov domet rada. Osim toga, sletanje radi dopune goriva čini borbeni avion ranjivim na neprijateljski udar.

Prema prethodnim izveštajima, MiG-31K već se puni gorivom u vazduhu iz ruskog tankera Il-78. Pošto jedan Il-78 ili Il-78M ima sposobnost napajanja dva taktička aviona, to znači da se dva MiG-31K mogu da dopune gorivom istovremeno.

Sa MiG-31 koji zahteva do 17,7 tona goriva, jedan Il-78(M) bi trebalo da bude u stanju da nosi dovoljno goriva za jedno do tri punjenja.

Inače, od momenta kada su avioni postali borbeno operativni, razvijala se i ideja o tome kako im povećati radijus. On je, naravno, zavisio od mnogo faktora, ali svi oni su se svodili na to koliko ima goriva, bez obzira kakav je i koliko je bio štedljiv motor. Članak posvećen isključivo dopuni goriva u vazduhu kao i istoriji ove ideje možete pročitati ovde.

Šta je MiG-31I?

Ruska Izvestija su među prvim sredstvima informisanja predvidela da će MiG-31I imati mogućnost dopunjavanja goriva u vazduhu. Iako su detalji o avionu oskudni, veruje se da lovac ima elektronske sisteme koji pojačavaju njegove karakteristike i sposobnosti letenja.

Pored toga, letelica ima elektronski sistem daljinskog upravljanja i kompjutere koji automatski usklađuju avion sa željenom putanjom i lansiraju hipersoničnu raketu u unapred određenom trenutku.

Rusija je ranije najavila da će javnosti MiG-31I u letu biti prezentovan na proslavi Dana pobede 2022. godine. Međutim, ceremonija je kasnije otkazana zbog lošeg vremena.

Kasnije je komandant ruskog vazduhoplovstva, zamenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga, general-potpukovnik Sergej Dronov, najavio da će MiG-31I biti prikazan na međunarodnom sajmu naoružanja Armija 2022.

Slično kao i MiG-31K, koji je Rusija intenzivno koristila u ratu u Ukrajini, MiG-31I se takođe koristi kao nosač Kindžala. U septembru prošle godine ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na aerodromu Kneviči u oblasti Primorja pokazao raketni sistem Kindžal na nosaču raketa MiG-31I severnokorejskom lideru Kim Džong Unu.

mig 31i
mig 31i

MiG-31I je opremljen Fly By Wire (FBW) kontrolama i da može autonomno da postigne tri parametra lansiranja rakete Kindžal: položaj, visinu i brzinu. Ova sposobnost je trenutno ograničena na pilote sa izuzetnim veštinama i iskustvom na varijantama MiG-31K. „Posada aviona treba da nadgleda instrumente i da lansira projektil u pravo vreme”.

MiG-31I može biti unapređena i modernizovanija varijanta MiG-31K. U izveštajima iz 2021. godine navedeno je da je ruska kompanija MiG dobila nalog za „remont i modernizaciju aviona MiG-31K u varijantu MiG-31I“.

MiG-31BM najdominantniji avioni u ukrajinskom sukobu

MiG-31BM (boljšaja modernizacija) je jedna od nekoliko varijanti originalnog MiG-31 nadzvučnog lovca presretača sposobnim da dejstvuje u svim vremenskim prilikama. Reč je o višenamenskom borbenom avionu velikog dometa sa velikom brzinom i sposobnošću da gađa i vazdušne i kopnene ciljeve.

Poseduje unapređenu avioniku, kontrole sa ručnim gasom i palicom, multifunkcionalne displeje, robustan kompjuterski sistem, veze za digitalne podatke i radar sa faznom mrežom.

MiG-31BM se do sada smatrao najefikasnijom verzijom originalnog MiG-31. Prema pisanju ruskih medija, to je jedna od retkih ruskih letelica koja može da presreće i uništava krstareće rakete koje lete na izuzetno malim visinama.

Podsetimo, lovac-presretač MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. Sa ove lokacije vazdušno-balistička raketa može da pogodi bilo koji aerodrom u Evropi, kao i bazu Ramštajn u Nemačkoj. Rusija ne samo da se ne krije već navodi Zapad da to primeti.

rusija dodala nove mig 31bm u arsenal najdominantnije avione u ukrajinskom sukobu
mig-31bm

Može biti naoružan raznim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Značajno je da je sposoban da presreće 24 cilja istovremeno.

Prema procenama, Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) imaju preko 250 MiG-31 u svom inventaru. Moskva je počela da nadograđuje na MiG-31BM i BSM varijantu 2010. godine sa planovima da ih nadogradi ukupno 100.

Trenutno Rusija ima tri puka MiG-31BM, koji čine oko 90 operativnih primeraka lovca. Postoji pretpostavka da će na kraju sve varijante bombardera presretača MiG-31 koje nose Kindžal dobiti oznaku MiG-31I.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave