NaslovnaNovostiNajstariji aktivni pomorski brod na svetu Kommuna, napadnut ukrajinskom raketom u Sevastopolju

Najstariji aktivni pomorski brod na svetu Kommuna, napadnut ukrajinskom raketom u Sevastopolju

Jutros u Sevastopolju, na jednom od brodova, vojska je odbila napad protivbrodskom raketom. Prema rečima guvernera Mihaila Razvožajeva, grupa brodova je uspela da uspešno odbije protivbrodski raketni napad.

Usled padajućih fragmenata rakete došlo je do manjeg požara, ali još nije razjašnjeno gde je tačno izbio požar.

Guverner je naglasio da su sve neophodne mere bezbednosti preduzete momentalno, a zahvaljujući profesionalizmu i koordinisanom delovanju posade izbegnute su ozbiljne posledice. Takođe je pozvao građane da veruju samo proverenim informacijama iz zvaničnih izvora kako bi izbegli širenje lažnih informacija.

Ranije su ruski izvori vesti javili da je na teritoriji poluostrva proglašena raketna opasnost, prema kojoj je privremeno obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu.

Prema zapadnim izvorima u pitanju je ruski brod za spasavanje podmornica Kommuna, a dodaju da je navodno pogođen ukrajinskim raketnim udarom u Sevastopolju.

Kommuna je najstariji aktivni pomorski brod na svetu. Star je 111 godina. Kommuna je služila u ruskoj carskoj, sovjetskoj i mornarici Ruske Federacije tokom ruske revolucije i dva svetska rata.

Kommuna je brod za spasavanje podmornica u službi Crnomorske flote ruske mornarice i najstariji aktivni pomorski brod na svetu. Dvotrupni katamaran, položen je u Fabrici Putilov (danas Fabrika Kirov) u Sankt Peterburgu novembra 1912. kao Volhov.

Brod je porinut sledeće godine, a pušten je u rad 14. jula 1915. Preimenovan je u Komuna 31. decembra 1922. Komuna je služila u ruskoj carskoj, sovjetskoj i mornarici Ruske Federacije tokom ruske revolucije i dva svetska rata.

Brod je prvo rusko plovilo sa dvostrukim trupom i razvijeno je po nalogu Glavnog mornaričkog generalštaba. Brod Vulkan je korišćen kao prototip.

2 KOMENTARA

  1. AaahahahahHaaaaa….bruko ruska i bogu si teska….2024 a sve oronulo zaardjalo i razbacano u luci, e to ti je danasnja korumpirana rusija….svugde je tako..beda ruska,

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave