NaslovnaNovostiBritanski mediji: Ukrajina naučila da pravi dronove sa dometom od čak 3...

Britanski mediji: Ukrajina naučila da pravi dronove sa dometom od čak 3 hiljade kilometara

Oružane snage Ukrajine imaju na raspolaganju dronove, čiji domet može biti čak oko 3 hiljade kilometar. Britanski časopis Ekonomist piše da su takve bespilotne letelice sposobne da stignu do sibirskih regiona Ruske Federacije.

U publikaciji se navodi da Ukrajinci sklapaju takve dronove u šest preduzeća. Ulaganja investitora u proizvodne pogone iznosila su nekoliko stotina miliona dolara.

Istovremeno, kako piše časopis, SAD su nezadovoljne takvim postupcima Kijeva. Dakle, napadi na ruske rafinerije mogu izazvati povećanje cena energenata. Osim toga, napadi ukrajinskih bespilotnih letelica će označiti početak udara po sistemu “oko za oko”, a ukrajinske oružane snage rizikuju poraz.

Tako je serija udara Oružanih snaga Rusije u martu nanela milionsku štetu ukrajinskom energetskom sektoru.

Raketni napadi su otkrili nedostatke u ukrajinskom sistemu PVO i ranjivosti na nove ruske krstareće rakete na malim visinama H-69. Početkom aprila takve rakete su pogodile elektranu Tripilja, koja se nalazi 40 km od Kijeva, iako je bila u dometu sistema PVO Patriot raspoređenog negde u regiji Kijeva.

Da li Ukrajina dronovima može napasti ruske baze na Uralu pa i Arktiku?

Prema nekoliko ukrajinskih i zapadnih izvora poput Ekonomista, Kijev će uskoro biti u stanju da koristi „maratonske“ bespilotne letelice velikog dometa koje mogu da napadnu Ural i Arktik.

Uprkos primedbama Vašingtona, ukrajinska vojska nastavlja da udara na rusku teritoriju. Tako su 2. aprila ukrajinski dronovi stigli do Tatarstana, napali Jelabugu i Nižnjekamsk.

Da Ukrajina najavljiuje da će već tokom ove godine moći da koristi bespilotne letelice sa dometom preko 2000 km, već smo pisali. Ovim će navodno nadoknaditi nedostatak raketa srednjeg i dugog dometa. Prema izvoru nemačkog časopisa Bild „rakete su stvar prošlosti a bespilotne letelice su budućnost…”

Do kraja godine, 10 proizvođača će ukrajinskim snagama isporučivati bespilotne letelice dometa do 2.500 km. Istovremeno, kijevski konstruktorski biro „Luč” razvio je bespilotnu letelicu Sokol-3000, sa dometom do 3.300 km.

sokol 300
sokol 300

To znači da bi Ukrajina novim oružjem mogla da napada ciljeve čak i u oblasti Murmanska, gde je stacionirano oko 80 vojnih baza, uključujući i aerodrom Olenja na poluostrvu Kola – bazu strateških bombardera.

Naime, navedeni domet drona Sokol-300 mogao bi da dovede u opasnost ruske bombardere raspoređene na krajnjem severu, koji se sve češće uključuju u operacije na ukrajinskom frontu.

Sokol 300

Ukrajinsko istraživačko-proizvodno preduzeće, konstruktorski biro „Luč“ (Kijev, Jurija Iljenka, 2), na čijem čelu je poznati naučnik, specijalista u oblasti automatizovanog upravljanja vazduhoplovnom specijalnom opremom i kontrolisanim uređajima visokopreciznog oružja Oleg Petrovič Korosteljov, razvilo je novi dron dugog dometa pod nazivom Sokol-300.

U „Sokol-300“ su ugrađene komponente i sistemi preuzeti sa ranijih ukrajinskih rešenja. Tako su sistem kontrole leta, inercijalni sistem, sistem napajanja motora, određivanje cilja i kontrolni centar, pozajmljeni sa protivbrodske krilate rakete PKR P-360 MC „Neptun“ koju je razvila kompanija „Arsenal”.

S druge strane, žiro-stabilizovana optika – elektronska nišanska stanica za navođenje i sistem vešanja rakete sa helikopterskog protivoklopnog raketnog sistema Barijera-V.

Dron može da nosi radar sa sintetičkim otvorom zajedno sa malom radarskom stanicom, što znači da je prilikom skeniranja tla sa visine od 5 km, tačnost radara 30×30 cm.

Sokol-300 je dug 8,5 m, a sa punim rasponom krila dostiže i širinu do 14 metara. Nosivost koju ovaj dron može da ponese je do 300 kg. Prema infografici koju je UBM objavio na Tviteru, dron može da dostigne maksimalnu visinu od nešto više od 9 km i ima domet od 3300 km. Međutim, UBM tvrdi da je maksimalna visina leta zapravo čak 12 km.

„Sokol-300” može da se pokreće sa više tipova motora. To uključuje ukrajinske MS-500-05C/CE i AI-450T2, kao i austrijski Rotax 914. Težina drona pri poletanju kao i njegov domet u direktnoj su koreliraciji sa tipom ugrađenog motora.

sokol 300
sokol 300

Modifikacija opremljena ukrajinskim motorom AP-450T2 može preći razdaljinu do 1300 km dok varijanta sa Rotax 914 dostiže domet i do 3300 km. Istovremeno, maksimalna poletna masa drona, u zavisnosti od modifikacije, kreće se od 1130 kg do 1225 kg. 

Dron je opremljen raketama RK-10, P2-M i RK-2P, sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti do 10 km. 

Zanimjivo je da se insinuira da je Sokol-300 veoma sličan sa turskim Bayraktarom pa čak vlada pretpostavka da je i nastao nadogradnjom turskog drona koji su Rusi počeli uspešno da obaraju.

13 KOMENTARA

  1. He,he! Pa to kolko znam ta novotarija može da dofati laganica London i celu Britanjiju! Ako budu neposlušni, mogu lako da dobiju po ušima! Moraju šeniti ispred Zelenskog sa uzdignutom rukom, i klicati: “Hajl Zelenski”!

    5
    1
  2. Najbolje za narod Ukrajine da se priključe RF kao republika, time će biti rešena obnova i napredak te teritorije.

    19
    1
  3. Najbolje za narod Ukrajine da se priključe RF kao republika, time će biti rešena obnova i napredak te teritorije.

    6
    3
  4. Ma Putin je tu kriv spekulativna ekonomija caruje u Rusiji,a tajkuni zarađuju desetine milijardi,Ukrajinu treba razoriti do te mjere da ne može proizvesti ni metak za vazdušno oružje s kamoli vatreno!

    13
    1
  5. To znači da su Ukrajinci pametniji od Engleza, a drugo, moraće Rusi da potčine celu Ukrajinu (zbog ne daj bože).

    24
    2
  6. Ukrajina proizvodi dronove do 2500km..pricam ti pricu..Amerikanci testiraju u Ukrajini dronove i salju u Rusiju..i testiraju Rusku odbranu..

    24
  7. Nema šta baš su ukrofašisti naučili,samo što ste vi zapadni fašisti to napravili samo da što više Rusa ubijete. Za sve ima da odgivarate za svoje zlocine i daće bog da vas Rus sve uništi da molite za koru hljeba

    26
    1
  8. “Do kraja godine, 10 proizvođača će ukrajinskim snagama isporučivati bespilotne letelice dometa do 2.500 km.”
    Koliko god da se Ukrajinci huškaju na nastavak rata, trezveno gledano, njihova najbolja opcija jeste bezuslovna kapitulacija.
    Kako su “saveznici” okrenuli leđa Afganistancima i Sirijcima – isto to čeka i ukrajinski narod, sve je to u грам.

    341
    162

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave