NaslovnaNovostiEksplozije kod Ivano-Frankivska, cilj: aerodromi planirani za ukrajinske F-16; Da li će...

Eksplozije kod Ivano-Frankivska, cilj: aerodromi planirani za ukrajinske F-16; Da li će strani plaćenici upravljati ovim lovcima?

Serija eksplozija na kritičnoj infrastrukturi dogodila se u Ivano-Frankivsku, saopštile su lokalne vlasti. Izveštava se da je protivvazdušna odbrana uspela da obori nekoliko dronova, ali da je ruševina od pada dovela do požara. Među lokalnim stanovništvom, srećom, nije bilo povređenih i povređenih.

Serija eksplozija u Ivano-Frankivskoj oblasti bila je deo šire serije napada preko noći koji su takođe pogodili Kijevsku, Hmeljničku i Harkovsku oblast. Prema preliminarnim podacima, vazdušni napadi su bili usmereni na vojne i infrastrukturne objekte.

O kojim konkretnim objektima je reč još nije razjašnjeno, ali su se pojavile informacije da je nekoliko pogodaka uticalo na infrastrukturu aerodroma Kolomij, koja bi mogla da se koristi za lovačke avione F-16, koje Zapad namerava da u narednom periodu prebaci Ukrajini.

Aerodrom koristi strateška avijacija Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Poznato je da u slučaju opasnosti od napada sa aerodroma Martinovka, Dolgincevo i Kanatovo, avioni prelaze na aerodrom u Kolomji. Koristi se i za popravku i održavanje letačke opreme.

U samom Ivano-Frankivsku, eksplozije su se dogodile u blizini centra grada. Kako se navodi, udari su izvedeni na mestu privremenog razmeštanja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. Nakon eksplozija, obližnji kvartovi su ograđeni, a mnoga vozila hitne pomoći su stigla na lice mesta. Pogođeno je navodno i skladište municije.

Stižu izveštaji i o još jednom udaru na aerodrom u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti. Generalno, nedavno su Oružane snage Rusije povećale broj napada na infrastrukturu ukrajinskih aerodroma. Na ovaj način se rešava nekoliko strateških zadataka odjednom.

Prvo, minimizirana je sposobnost Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine da udare ruske prve i pozadinske ciljeve koristeći preostalu vazduhoplovnu flotu. Drugo, zapadnim saveznicima Kijeva šalje se jasan signal u vezi sa više puta odlaganom isporukom lovaca F-16.

Plaćenici iz SAD i Kanade mogli bi da postanu piloti ukrajinskih F-16

Američkim lovcima F-16, koje Zapad sprema da prebaci Ukrajini, verovatno će pilotirati lovci privatnih vojnih kompanija iz SAD i Kanade, tvrdi francuski stručnjak Siril de Latre.

Prema njegovim rečima, prilikom obuke ukrajinskih pilota osnovama letenja zapadnim avionima, zemlje NATO-a su se suočile sa nizom problema. Jedna od njih je bila jezička barijera.

“Ukrajinci su do sada mogli da lete samo F-16 od baze do baze”, Siril de Latr je ovako opisao trenutni nivo obuke pilota Oružanih snaga Ukrajine. On je dodao da bi Zapad mogao da krene nekonvencionalnim putem da reši ovaj problem.

Top Aces i Draken International

“Moguće je privući obučene pilote. U stvari, u svetu postoje dve privatne kompanije: kanadski Top Aces i američki Draken International – vojne kompanije koje već imaju 100% obučene pilote za F-16. U najgorem slučaju, ove dve privatne vojne kompanije mogle bi da sklope ugovor o upravljanju ovim avionima u Ukrajini”, objasnio je francuski specijalista suštinu svoje ideje.

draken international f 16
draken international f 16

Pojava američkih lovaca F-16 u zoni PVO je veoma važna za Kijev ne samo sa vojnog, već i sa psihološkog stanovišta. Ova činjenica prvenstveno služi da podigne motivaciju vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine, koja je u padu.

Za ukrajinsku komandu ne bi trebalo da bude razlike ko će tačno sedeti za komandama ovih letelica.

Štaviše, oni već imaju iskustva u interakciji sa vojskom zemalja NATO-a kroz brojne obuke ali i sa onima koje upravljaju sistemima PVO Patriot i Iris-T. Tako da je pojava plaćenika iz zapadnih kompanija iz sektora ratnog vazduhoplovstva vrlo verovatna.

14 KOMENTARA

  1. Несум био неколике дана на ови сајт и сад видим надвладивају ови западни гоблини са плусевима а није било тако досад а то је очигледно организовано од ‘фирме’ јел тако Стевице (Бука)? Очигледно је разлог овоме у томе да се на све стране подржи ова кампања за геноцид против Срба у Генералној скупштини, други разлог за оволико плусева једној НАТО ботини (да употребим стални израз Веселина) не видим. И баш ми се чини да би ови плусеви могли бити скоро сви из кифла државе.

  2. zarto sto su nam unistili kompletan energetski sistem…kad su mudonje sto ne krenuse kompneno…tadasnjih 20 zemalja protiv jedne…poznate mudonje…e sad cemo da vidimo mocne NATO avione i nad Ukrajinom…vidim da su uspeli u Siriji pojavio se RUS i ostade BASAR jos…..nije prosao kao Sadam i Gadafi….i mocna Srska pvo iz 60-tih srusila stelt u sremu…i dva F-16 jedan pao blizu moga dede sela…nista nije NATO superorniji od Rusije u pogledu tehnologije ima jacu avijaciju ali zato RUSI imaju bolju PVO…imaju vecu povrsinsku mornaricu rasprsenu po celom svetu, Rusi imaju bolje podmornice koncetrisane oko obala Rusije… Ruska vojska je defanzivno orjetisana i ima mogucnost duzih sukoba, sto se NATO ne moze reci…videli smo koliko im je potrebno da bilo sta isporuce Ukrajini od oruzija dal su samo konsultacije ili prazna skladista…slali su sakom i kapom staro naoruzanje kad je toga nestalo sad ovo novo nekako ne salju….videli smo kako prodjose mocni Leopardi, Celedzeri i Abramsi….pa i PVO sisitemi Patriot…Jedan Iran je uspeo preko tri drzave da pogodi dva aerodroma na jugu Izreala…uz PVO Izreala i pomoc USA, Britanije. Francuske i Jordana….sve su dronove oborili da nisi ni stigli do Izarela i vecinu Krstrecih raketa i balistickih ali onih 7-12 hipersonickih nisu ni takli….pronadji snimke na interentu dal su pogodjeni ili nisu….zasto ne uzvratise kad su toliko mocni…sad ce opet u okolini da gadjaju civile i konzulate pa dokurcili su vise svima….ne zaboravi da je Evropska sve vise muslimanska….

  3. E sada kad NATO moderni avioni dohvate ruske krševe ,će da se otkrije sva ta beda ruske avijacije , koja je još uvek neometeno u bombardiranju ukrajinskih civilnih ciljeva ! Kad NATO zagospodari nebom Ukrajine , loše će da se piše ruskom kukavičkom agresoru ! 🤗🇺🇦💪🇺🇸🇪🇺👏

    33
    29
    • iskreno daj da vidimo i taj okrsaj vec jednom…dosta je vise spekulacija…inace to nece promenti nista na frontu….kao sto nisu i dosadasnje isporuke a i ove koje dolaze…..dok se Ruska vojska ne istera iz Ukrajine a to ne moze avionima mora cizma, a da se avionima moze nesto vise postici vidimo na udare NATO po Huitma koji i dalje drze blokiran suecki kanal…i dalje tvrdim da bliskih susreta nece biti…jer to ne zele ni Rusi i NATO ako uopste dodje do isporuke F-16 jer ako padne 6-7 komada reputacija ove letelice ce naglo pasti iskreno ne znam jel F-16 imao negde borbu sa slicnim protivnikom jer Srbiju, Libiju, Irak i ostale ne racunam o ozbiljnog takmaca…

      12
      13
      • Ne znam koje ti to Huthi gledaš, ovi u Crvenom moru već danima nemogu da mrdnu niti da ispale raketu! NATO ih rasturio , sve lansirne rampe i naselja uz njih sravnili sa zemljom ! Još broje mrtve !
        A rusku premoć u avijaciji nad Ukrajinom će uskoro NATO avijacija da rasturi na proste faktore !

        10
        9
        • vidim plove brodovi ne smetano…samo lete, to sto je sravnjeno znamo da se NATO uzdrzava od civilnih zrtava, moreuz koji brane je 25km sirine i jos vecina brodova ide oko rt. dobre nade ili roga afrike….to su price za medije, evo nas uzvoz moje firme iz Kine kasni posto je brod okrenuo preko roga afrike, a istovar je trebao da ima u Solunu…jos nesto taj mocni PVO sistem Partiot 7 baterija nije moglo da odbrani Rijad od Huta pre neku godinu su gadjali za vreme trke formule 1…..niti je Patriot cudotvoran jer ne moze da presretne hipersonicni projektil cim Rusi nahvataju lokaciju ode on u vazduh…niti je F-16 toliko mocan koliko se prica…nista nije moderniji od MIG-29SM kojih Rusi imaju konzerviranih na stotine i ne koriste ih nesto vecinu aktivnih koriste Suhoje i eventulano MIG-31…ako si iz Hrvatske pitaj sugradjane imate dosta moraplovaca po svetu dal je sigurno kroz crveno more…

          27
          17
      • Ako , ko što ti kazeš, se zračnim napadima ništa nemoze da postigne u ratu , zašto je onda Srpska vojska tako brzo kapitulirala 1999 u ratu za Kosovo ?!?

        2
        2
        • Пургеру,српска војска није “капитулирала” због удара 100 ПУТА БРОЈЧАНО јачег противника у ваздуху по војним циљевима, већ због удара тих англосаксонских смрад*ва по цивилима и цивилним циљевима!Војсци нису могли ништа,осим да лажу по брифинзима како су уништили на десетине хиљада војника,стотине тенкова (погодили укупно 14)…итд.

          1
          9
          • Pa šta je onda srpski general potpisao kapitulaciju u Kumanovu , a nemački NATO general vam dao 30 minuta da se izgubite sa Kosova , šta ste vi srpske pobegulje kukavički ispoštovale ?!

            8
            5
        • Stevice, moram te zamoliti da mi kažeš odakle ti te informacije za kosovo,?
          Elem, Srpska vojska koja je tehnološki bila nadjačana se pokazala i više nego kvalitetnija i bolja od agresorake.
          A kako je već i napisano, vojne potencijale nisu ni okrzli pa su zato udarali po civilnoj infrastrukturi.
          Mada ti to sve znaš, samo ti je dosadno u životu i nemaš skim reči podeliti pa se zezaš po forumima.

          3
          8
        • zato sto su nam unistili kompletan energetski sistem…kad su mudonje sto ne krenuse kompneno…tadasnjih 20 zemalja protiv jedne…poznate mudonje…e sad cemo da vidimo mocne NATO avione i nad Ukrajinom…vidim da su uspeli u Siriji pojavio se RUS i ostade BASAR jos…..nije prosao kao Sadam i Gadafi….i mocna Srska pvo iz 60-tih srusila stelt u sremu…i dva F-16 jedan pao blizu moga dede sela…nista nije NATO superorniji od Rusije u pogledu tehnologije ima jacu avijaciju ali zato RUSI imaju bolju PVO…imaju vecu povrsinsku mornaricu rasprsenu po celom svetu, Rusi imaju bolje podmornice koncetrisane oko obala Rusije… Ruska vojska je defanzivno orjetisana i ima mogucnost duzih sukoba, sto se NATO ne moze reci…videli smo koliko im je potrebno da bilo sta isporuce Ukrajini od oruzija dal su samo konsultacije ili prazna skladista…slali su sakom i kapom staro naoruzanje kad je toga nestalo sad ovo novo nekako ne salju….videli smo kako prodjose mocni Leopardi, Celedzeri i Abramsi….pa i PVO sisitemi Patriot…Jedan Iran je uspeo preko tri drzave da pogodi dva aerodroma na jugu Izreala…uz PVO Izreala i pomoc USA, Britanije. Francuske i Jordana….sve su dronove oborili da nisi ni stigli do Izarela i vecinu Krstrecih raketa i balistickih ali onih 7-12 hipersonickih nisu ni takli….pronadji snimke na interentu dal su pogodjeni ili nisu….zasto ne uzvratise kad su toliko mocni…sad ce opet u okolini da gadjaju civile i konzulate pa dokurcili su vise svima….ne zaboravi da je Evropska sve vise muslimanska….

          2
          12
  4. Jeli i ovo još jedna ruska debela crvena linija? 😂 E Rusi moji, razočarali ste kompletno. Ako, ako i ako samo, samo znate pretiti.

    11
    23

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave