NaslovnaNovostiUkrajinski udar po bazi Džankoj – priprema za napad na Krimski most!...

Ukrajinski udar po bazi Džankoj – priprema za napad na Krimski most! Težak udarac za Ruse, stradali S-400 i S-300

U noći 17. aprila, Oružane snage Ukrajine uz blisku podršku NATO vojske izvršile su napad na ruski vojni aerodrom u gradu Džankoj na Krimu. Kao rezultat napada, odjeknulo je nekoliko snažnih eksplozija i izbio je veliki požar u tom području.

Prema izveštajima lokalnog stanovništva, eksplozije su se čule oko sat vremena. Ruski vojni izvori su nakon toga otkrili detalje napada, koje nismo imali u trenutku prvog izveštavanja o ovom udaru.

Aerodrom je bio pod napadom taktičkih balističkih projektila ATACMS MGM-140A ​​Block I američke proizvodnje. Prva eksplozija odjeknula je oko 3.40 po moskovskom vremenu, a napad je trajao oko sat vremena.

Navodno su lansirani u dva talasa iz oblasti pod kontrolom Ukrajine u oblasti Herson. Prema nekim izvorima bliskim ruskoj vojsci, u napadu je korišćeno ukupno 12 ATACMS-a.

Prvi talas udara navodno je uključivao sedam projektila, očigledno sa kasetnim bojevim glavama, a najmanje još pet projektila je lansirano u drugom talasu. Nije bilo izveštaja o presretanju raketa. Ruska vojska još nije zvanično komentarisala napad.

Lokalni izvori potvrdili su štetu na vojnom objektu. Najmanje jedna od zgrada je oštećena. Glavni ciljevi napada su verovatno bili sistemi protivvazdušne odbrane raspoređeni na aerodromu.

Navodna fotografija sa lica mesta prikazuje uništeni PVO sistem S-400 Trijumf. 3 lansera i radara su uništena na objavljenim fotografijama.

Drugi talas udara navodno je bio usmeren na tačku popravke vojne opreme 77. protivvazdušne raketne brigade raspoređene u tom području, gde su se tamo popravljala dva lansera S-300. U gradu se čula sekundarna detonacija municije. Bilo kakva oštećenja na depoima na aerodromu tek treba da budu potvrđena.

Vojni aerodrom pripada 39. helikopterskom puku 4. armije RV i PVO. Nema informacija o šteti na letelici.

Prema nepotvrđenim izveštajima, od jutros je ranjeno oko 15 ruskih vojnika, međutim još 22 se vode kao nestali.

Napad su pokrenule rakete američke proizvodnje, uz blisku podršku američkog vojnog izviđanja. Ruski izvori vesti pretpostavljaju da je vrlo verovatno američka vojska koordinisala i izvela udare na terenu.

Ako bi napad bio izveden sa ukrajinskih vojnih položaja u Hersonskoj oblasti, za udare bi mogli da se koriste i MGM-140A ​​sa dometom do 165 km i MGM-140B sa dometom od 300 km.

Kao i kod prethodnih udara, američki dron RQ-4B nesmetano je patrolirao vazdušnim prostorom južno od Krima i nadgledao operaciju.

No, Ukrajinci su i bez pomoći Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk dobili potrebne informacije. Na ruskim Telegram kanalima se tvrdi da su „zahvaljujući“ akcijama proukrajinskih stanovnika grada, kao i nekih maloletnika, na internetu postavljeni jasni snimci dolazaka iz kojih se mogu izvući neophodni zaključci.

Ujutro 17. aprila, krimski ministar saobraćaja Nikolaj Lukašenko je takođe najavio privremeno zatvaranje deonice autoputa Džankoj-Feodosija u blizini Džankoja.

Ukrajinska i NATO vojska se spremaju za veći napad na poluostrvo

Kijev je saopštio da priprema još jedan teroristički napad na poluostrvo Krim koji koristi civilno stanovništvo. Glavni cilj udara u Džankoju bio je da se oslabi ruska PVO pre napada na Krimski most.

Kako i zašto se stanovnici Krima i dalje ne plaše posledica ovakvih postupaka je retoričko pitanje. Nedostatak pravih kaznenih mera utiče na mogućnost privođenja i krivičnog gonjenja takvih građana, a to već dovodi u opasnost rusko vojno osoblje.

PANORAMSKI POGLED NA KRIMSKI MOST
PANORAMSKI POGLED NA KRIMSKI MOST

U međuvremenu, ukrajinske formacije vrše ciljane pripreme za masovnije napade na poluostrvo. Tako je pre par dana zabeležen je neuspeli pokušaj udara na kontrolni punkt u Berdjansku.

Dva projektila Storm Shadow presretnuta su 15. aprila u oblasti lučkog grada Berdjansk u Zaporoškoj oblasti. Tada je ukrajinska vojska ispitivala rusku protivvazdušnu odbranu.

Zadatak je, u principu, očigledan. Uskratiti koordinaciju ruskim jedinicama gađanjem komandnih mesta, kao i nanošenjem maksimalne štete snagama PVO. Ispunjenje ova dva cilja, kao i već oslabljena Crnomorska flota, neophodni su Oružanim snagama Ukrajine za predstojeći napad na Krimski most.

2 KOMENTARA

  1. Baš sam se pitao gde su himarsi, i koliko ih je ostalo, čitajući shvatam da su ipak nerešiva misterija za oponente.

    2
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave