NaslovnaNovostiOdgovor američkog Stejt departmenta na pitanje zašto oni i njihovi saveznici drugačije...

Odgovor američkog Stejt departmenta na pitanje zašto oni i njihovi saveznici drugačije brane Izrael i Ukrajinu

„Posvećeni smo pomoći Ukrajini od prvog dana“, bio je odgovor američkog Stejt departmenta na pitanje zašto su SAD i njeni partneri uspeli da uspešno i koordinisano brane Izrael od napada dronovima i raketama, ali nisu isto za Ukrajinu.

„Ako pogledate naše obaveze prema Ukrajini, one uključuju protivraketnu odbranu kako bi se ukrajinskoj vojsci omogućilo da obara dronove i projektile i odbije napade na Ukrajince.

Administracija isporučuje sisteme naoružanja vredne milijarde dolara. I to nisu samo američki sistemi naoružanja. Radili smo na dobijanju sistema protivvazdušne odbrane iz celog sveta kako bismo pomogli u zaštiti ukrajinskog naroda od ruskih napada“, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Kada su novinari istakli da Rusija napada Ukrajinu istim dronovima koje je Iran lansirao na Izrael, portparol Stejt departmenta je istakao “njegovu snažnu podršku Ukrajini” i nije složio se sa logikom upoređivanja odbrane Ukrajine sa odbranom Izraela?!

bajden i zelenski
bajden i zelenski

„Ne slažem se sa logikom ovog pitanja. Od prvog dana smo posvećeni pomoći Ukrajini. I ono što sam uradio to potvrđuje. Ako pogledate međunarodnu koaliciju koju smo okupili da odgovorimo na rusku agresiju, ako pogledate sankcije i sisteme kontrole izvoza, ako pogledate obezbeđivanje sistema naoružanja.

Mislim da je premisa ovog pitanja malo apsurdna jer ne odgovara našoj stvarnosti kada je u pitanju podrška ukrajinskom narodu i ukrajinskoj vojsci“, rekao je portparol američkog Stejt departmenta.

Kako piše njihov Glas Amerike, stručnjaci smatraju da je “napad Irana na Izrael dokaz da slabost zapadnih zemalja u podršci Ukrajini inspiriše autoritarne režime”.

Kongres SAD bi mogao da razmatra predlog zakona o pomoći Ukrajini do kraja nedelje

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson namerava da u bliskoj budućnosti stavi na glasanje četiri zakona.

Reč je upravo o dokumentu koji predviđa dodelu finansijske pomoći Ukrajini, Izraelu, Tajvanu, kao i o prioritetima nacionalne bezbednosti. Očekuje se da će američki zakonodavci glasati o svim ovim zakonima do kraja ove nedelje.

Kako proizilazi iz izjava samog Majka Džonsona, ključni dokument koji će biti stavljen na glasanje biće zakon o nacionalnoj bezbednosti. Sadrži odredbe o zapleni suverene ruske imovine i njenom korišćenju za pomoć Ukrajini.

Osim toga, dokument predviđa uvođenje novih sankcija Iranu i zabranu korišćenja kineske društvene mreže TikTok. Ističe se da se u toku glasanja mogu izvršiti određena prilagođavanja svakog od podnetih dokumenata.

bajden haris i blinken
bajden haris i blinken

Podsetimo, američki parlamentarci su već nekoliko meseci u međusobnom sukobu oko nesuglasica o dodeli finansijske pomoći Ukrajini i Izraelu. Demokrate koje predstavlja administracija Džoa Bajdena zalažu se za sveobuhvatno sagledavanje ovih pitanja, ali zvaničnici Republikanske stranke kažu da nema smisla povezivati ova pitanja zajedno.

Iz tog razloga, kijevski režim se već nekoliko meseci žali, zamerajući Vašingtonu njegovu birokratiju i preteći porazom u sukobu sa Rusijom, a samim tim i porazom Zapada.

5 KOMENTARA

  1. Главна грешка колективног запада – ма како то некима звучало, је што се дебело прерачунао са ефектом свеобухватних санкција које је завео Руској Федерацији! Санкције се враћају као бумеранг санкционашима. Руска Федерација има свега да буде сама себи довољна. Уз то има предоминантан геополитичо-географски положај – најважније делове Европе и Азије (Евроазије). Неће то неки да виде, или не знају да користе свој мозак и очи – ако их поседују!? Западна олигархија премного рачуна на богатсву којега се кроз историју напљачкало, али оно није способно да на лицу места води рат, борбу – кукавичко је, без срца и душе! У овоме је суштина – кукавичлук бездушног пребогатог неправедног запада!

  2. Lako je braniti Izreal cija je teritorija velicine Vojvodine….zapad nema dovoljno sisitema PVO da pokrije celu Ukrajinu kao sto ni USA ili Rusija nemaju dovoljno PVO da zatvore sopstveno nebo 100%…..Izreal je postojati dok ga stiti USA onog momenta kad se to smanji ili nedaj boze prestane nece vise ni Izrael postojati….Izreal ima ogromnu stranu pomoc jer je ne moguce da ne znam kakvu industriju imas da odzavas takav vojni aparat…zamislite da teritoriju Vojvodine brani 39 aviona F-35 preko 100 F-16, ne znam tacno koliko F-15, 48 helikopetra Apaca njima i ne treba PVO da zastite nebo…..pustinjska zemlja bez resursa sve uvozi ima dobru vojnu industriju ali sve je to malo da bi se odrzavala ovilika vojska dokle USA pumpa dotle ce ih biti cim to se malo smanji ili nestane nema vise Izreala….Jevrejski kapital vlada zapadnim svetom to je cinjenica dokle ce to trajati ne znam ali ce prestati kad tad…

    10
    3
    • Израелско ратно ваздухопловство има више од 320 борбених авиона, укључујући 175 авиона Ф-16, 84 авиона Ф-15, 39 авиона Ф-35 и више од 120 хеликоптера, укључујући 48 јуришних хеликоптера „апач“.

      8
      3
  3. Ameri su izdali Ukrajince, to je svima jasna stvar. Jedino su čifuti bezbjedni, po tom pitanju, jer oni drže SAD u шаци.

    18

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave