NaslovnaNovostiIzrael razmatra napad na Iran: Da li izraelsko vazduhoplovstvo može da baci...

Izrael razmatra napad na Iran: Da li izraelsko vazduhoplovstvo može da baci Теheran na kolena?

Višesatni sastanak izraelskog ratnog kabineta završen je u nedelju kasno bez odluke o tome kako će Izrael odgovoriti na iranski raketni i dron napad, rekao je izraelski zvaničnik.

Gospodari Izraela odlučni su da odgovore, ali tek treba da odluče o vremenu i toku akcije, a zvaničnik je rekao da je vojska zadužena da smisli dodatne opcije za odgovor, posebno pošto su SAD navodno rekle Netanjahuu da „oladi“.

„U poslednja dva sata, odobrili smo operativne planove i za ofanzivne i za defanzivne akcije“, takođe je rekao kontraadmiral Danijel Hagari, portparol ID.

Iran se na hitnom sastanku UN pozvao na pravo na samoodbranu, navodeći da „nema izbora“.

Sa svoje strane, ambasador Izraela u UN Gilad Erdan rekao je da Teheran „ne brine ništa, ništa o islamu ili muslimanima“. Iran „mora biti zaustavljen pre nego što odvede svet do tačke bez povratka, do regionalnog rata koji može da eskalira u svetski rat“, rekao je diplomata.

Potencijalno razarajući napad za Izrael

Predsednik Džo Bajden, navodno, želi da izbegne bilo kakvu kontraofanzivu protiv Teherana koja bi mogla da privuče američke trupe, piše Politiko.

Američki zvaničnici rekli su da je iranski napad mogao biti zaista razoran da projektili nisu presretnuti i da bi verovatnije doveo do regionalnog rata.

možemo li očekivati deeskalaciju? izrael obećao odgovor u naredna 24h dok bajden ne daje zeleno svetlo

Američki zvaničnici rekli su da je najnapetiji trenutak napada nastupio kada je Iran lansirao 100 balističkih projektila, sposobnih da stignu do Izraela za nekoliko minuta, u kratkom vremenskom periodu.

Gotovo sve je navodno oborio izraelski protivraketni odbrambeni sistem Arrow, dok su presretači koje su ispalili američki razarači u istočnom Mediteranu, USS Arleigh Burke i USS Carney, pogodili između 4 i 10 balističkih projektila. Baterija američke protivvazdušne odbrane Patriot u blizini Erbila, u Iraku, oborila je jednu od raketa.

Iran je takođe lansirao više od 30 krstarećih raketa sa kopna i više od 150 dronova.

Neke balističke rakete oštetile su vazdušnu bazu Nevatim u južnoj pustinji Negev, priznao je u nedelju portparol Izraelskih odbrambenih snaga.

Podsećamo, Iran je u noći sa subote na nedelju napao Izrael sa više od 300 dronova, krstarećih projektila i balističkih projektila.

Kako bi izraelsko vazduhoplovstvo moglo da baci Iran na kolena?

Analiza Jerusalim Posta pokazuje kako bi izraelske snage mogle da pokušaju da neutrališu iranske vojne kapacitete.

f 35
f 35

Predstavljen scenario je da nekoliko grupa “stelt” borbenih aviona F-35 lete na odvojenim rutama za napad na vojne lokacije u Iranu, od kojih su neke udaljene čak 2.000 km od jevrejske države.

Neki od aviona bi mogli da lete duž granice između Sirije i Turske, a zatim da pređu u Irak. Drugi avioni mogu leteti kroz saudijski vazdušni prostor i Persijski zaliv.

Primarna svrha prvog talasa F-35 bila bi eliminisanje iranske protivvazdušne odbrane koja štiti desetine iranskih nuklearnih objekata.

Nakon prve etape sprovedene sa F-35, postojao bi odvojeni talas izraelskih F-15, F-16, ali drugih F-35 napunjenih američkim GBU-72 bombama od preko 2 tone da bi pogodili teško utvrđene ciljeve.

Analiza pokazuje da bi nakon toga moglo doći do dodatnih talasa koji bi pomogli u uništavanju najvažnijih iranskih nuklearnih objekata u Fordou i Natanzu.

ID bi takođe mogao da koristi značajan broj balističkih projektila, kao i dronove za napade i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Međutim, uništavanje bunkera biće pravi izazov. Na primer, glavna oblast u Fordovu je zakopana oko 80 metara ispod zemlje. Dubina koju na papiru mogu da unište 13-tonske bombe “bunker buster” u američkom arsenalu.

Međutim, čak i pod Trampovom administracijom, SAD su navodno odbile da daju Izraelu takve bombe.

f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe
f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe

Podsetimo, još 1. aprila pređena je crvena linija sa napadom koji se pripisuje Izraelu na iranski konzulat u Damasku.

„Istorijski gledano, Izrael pokazuje nultu toleranciju ako njegovu teritoriju napadne druga država“ , naglašavaju zapadni stručnjaci, koji smatraju da Benjamin Netanjahu „ne može a da ne reaguje“.

Sa druge strane ukoliko Izrael odgovori previše agresivno, verovatno ćemo se naći u situaciji eskalacije koja bi se mogla preliti, te se smatra da nije u interesu Izraela da otvori novi direktni front sa Iranom dok je zemlja u ratu sa Hamasom u Pojasu Gaze.

Kakvi su rezultati iranskog napada na Izrael?

Pre iranskog udara, stručni mediji su spekulisali da Teheran za predviđeni napad može upotrebiti rakete Sejjil, Khorramshahr 4 (Khaibar), Emad, Shahab 3, Qadr-110, Paveh, Khaibarshekan ili Fattah 2.

Iran je konačno bio primoran, bar moralno, da nakon višednevnih pretnji uzvrati Izraelu za bombardovanje konzulata u Siriji. Da li je Teheran zaista obavestio Vašinton o vremenu i ciljevima napada, još uvek  ostaje u zoni spekulacija.

Na Izrael je lansirano peko 300 projektila, uključujući 170-185 UAV, 30-36 krstarećih i 110-120 balističkih raketa. Napad je ukupno trajao oko pet časova. 

Prema zapadnim izvorima, Iranci su koristili UAV Shahid 139, od 30 krstarećih raketa uglavnom su ispalili Abu Mahdi (Soumar, kopija ruskih X, Kh-55) a od 120 balističkih raketa – Sejjil na čvrsto gorivo, srednjeg dometa, dometa 2000-2500 km, sa bojevom gavom od 500 do 1500 kg i/ili MRBM Emad , rakete srednjeg dometa na tečno gorivo, dometa 1700 km. 

shahed 136 dron
shahed 136 dron

Prema drugim podacima, bez obzira na tvrdnje Teherana da će koristiti samo starije sisteme, aerodromi su pogođeni (ili su na njih pali) bar sa nekoliko modernijih balističkih raketa srednjeg dometa na čvrsto gorivo Kheibarshekan-4 sa bojevom glavom od 500 kg, dometa 1450 km i brzinama 4-5 Maha (razvijena 2022 godine).

Američki lovci i brodovi sa Istočnog Sredozemlja (delimično i snage Velike Britanije i Jordana) oborili su 70 UAV i 3 balističke rakete pre nego što su dospele do vazdušnog prostora Izraela. Prema zvaničnim podacima, uz navedenu američku pomoć, izraelski sistemi Gvozdena kupola i Arrow 2 i 3 oborili su čak 99% iranskih letećih objekata.

Potvrđeno je da su pogođene izraelske baze Ramon i Nevratim.

Na bazu Ramon (Basis Hayil-HaAvir Ramon) u pustinji Negrev navodno je palo 7 raketa. Ovde su bazirani izraelski skvadroni 113, 119, 190, 201 i 253 koji koriste lovce F-16l Sufa,  i helikopere AH-64D Apache Longbow Saraf i AH-64A Apache Peten. Uz njih, bazu koriste specijalna jedinica Sky Rider i brigada Davids Sling.

nevatim vazduhoplovna baza idf u pustinji negev
nevatim vazduhoplovna baza idf u pustinji negev

Vazduhoplovna baza Nevatim (Air Force Base 28) je sedište 103, 116, 117, 120, 122, 131 i 140 skvadrona kao i specijalne jedinice 5700 (YAC). Od decembra 2016, skvadroni 116, 117 i 140 imaju najmodernije lovce F35l Adir. Prema dosadašnjim izveštajima, obe baze su neznatno oštećene i sve vreme su u funkciji.

5 KOMENTARA

  1. Да. Напасти ће их. Имат ће помоћ Америчких носача и осталих бродова као и сателитске снимке у реалном времену. Вероватно ће Амери обарати пројектиле,а Јевреји тући Иранске циљеве на земљи. Иран нема авијацију,а питање је колико има хиперсоничних пројектила. ПВО без авијације није довољан. Авијација је та која штити небо а ПВО је шлаг на торту

  2. Da SAD i koalicijia,nisu oborili vecinu raketa,dronova.Izrael be verovatno jos u toku napada Irana,pokrenuo uzvratni napad moguce i nuklearni.Ovako ima minimalnu stetu pa se uzdrzao.

  3. Iran problem ,zastarelo vazduhoplovstvo ,prodavali Kinezima jeftino naftu i gas,ispod cene 20,30 posto ,a da ne kupe ni jednu eskadrilu J 10c ili Jf17,moguce Kinezi nece da im prodaju ,a prodaju Pakistancima da drze tenziju sa Indijom.Zato Indusi imaju odlicne odnose sa Izraelom i dobre sa SAD.Tesko samo raketama da se dobije rat,primer Rusi u Ukrajini.

  4. Ovaj tekst ima smešan naslov. Kao prvo Izrael nikada ne može da baci na kolena Iransku vojsku. Iran je desetinu puta veći površinom, desetinu puta više stanovnika. Iran ima obrazovano stanovništvo, razvijenu vojnu industriju i verovatno nuklearno oružje. Izrael nije zaboravio 2006 godinu kada je u dukobu sa Hezbolahom doživeo debakl, 50 tenkova uništeno više desetina oštećeno. Hezbolah nije Hamas a zamislite tek Iransku vojsku. Brojke govore sve nemojte navijački obmanjivati javnost o superiornosti Izraela.

  5. Naravno da su sve oborili 99% da su upslili Ukraince bilo bi 120%, salu na stranu postiji video gde 7 raketa pogadja aerodrom i ko zna sta drugo, ovo je sve bamesteno da svi sacuvaju obraz.

    5
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave