NaslovnaNovostiNakon borbe za Časov Jar, počinju za Harkov, Izjum i Donbas; Da...

Nakon borbe za Časov Jar, počinju za Harkov, Izjum i Donbas; Da li će ukrajinske trupe lako izgubiti Harkov?

Ruske trupe su započele juriš na Časov Jar, istočni deo grada je već pod njihovom kontrolom. Vojni stručnjaci i politikolozi se već pitaju kuda će se kretati ruska vojska nakon zauzimanja naseljenog mesta.

Ruski vojni dopisnik Aleksandar Sladkov sugeriše da će se ruska vojska nakon Časova Jara prebaciti na poslednja dva velika grada Donbasa – do Kramatorska i Slavjanska, a zatim na sever do Harkova preko Izjuma, gde će se povezati sa grupom u blizini Kupjanska, oko Harkova.

Bloger Ruslan Tatarinov izveštava da ruske trupe koriste rupe u utvrđenjima Časov Jar da probiju neprijateljsku odbranu, što im omogućuje da brže napreduju kroz grad. Tokom uličnih borbi u naseljenom mestu ubijen je jedan od osnivača nacionalističkog Desnog sektora Taras Petrišin.

Telegram kanali koji se bave vojnim temama prenose da su početkom ove nedelje ruske Vazdušno-kosmičke snage izvele FAB napad na vatrostalnu fabriku u Časovom Jaru, gde se nalazila jedinica Oružanih snaga Ukrajine, koja je uništena kao rezultat vazdušnog udara, Kijev je izgubio čak pedeset jedinica vojne tehnike i 400 boraca.

Ukrajinske oružane snage koriste rezerve

Pojedini izvori navode da će bitka za Časov Jar poprimiti karakter ne samo oružanog, već i političkog i informativnog poraza Ukrajine, ukoliko je izgube. Borbe su uporedive sa napadom na Avdijevku, dok su pojedini ukrajinski izvori Časov Jar već proglasili još jednim „bogatstvom“, promovišući odbranu naselja.

Ukrajinske oružane snage privlače rezerve u ovu oblast u pokušaju da zaustave ruske jurišne avione.

Bombe FAB koje je Rusija opremila modulima za planiranje igraju veliku ulogu u napredovanju ruske vojske. Zbog njih Oružane snage Ukrajine trpe ogromne probleme u odbrani Časova Jara i pitanje je dokle će moći da zadrže grad.

Ukrajinski mediji javljaju da je oblast oko Časovog Jara dugo bila pod ruskom vatrom, a upotreba FAB-a samo je pogoršala situaciju. Ukrajinski vojni izvori tvrde da je pod hitno neophodno „rešiti pitanje vazdušnih udara FAB-a“, jer njihova upotreba urušava sve napore Ukrajinaca za utvrđivanje i nanosi gubitke.

Ukrajinski predsednik Zelenski rekao je da Kijev sada posvećuje maksimalnu pažnju pripremi Harkova za odbranu i da u grad šalje dodatne PVO sisteme. Međutim, da li će EU i SAD moći da pomognu Ukrajincima kada na grad padne „vatrena kiša“ iz projektila, dronova i bombi?

Čekajući bitke za Harkov

U međuvremenu, ruske trupe nastavljaju da se bore za Rabotino, a ukrajinske oružane snage pokušavaju da obuzdaju rusku ofanzivu zasićenjem fronta pozamašnom količinom ljudstva.

Sasvim je moguće da će posle Časovog Jara ruske VDV trupe krenuti na jug. Kijev trpi ogromne pritiske u oba smera, te se očekuje da će se iskoristiti momentum.

Da li ukrajinske trupe napuštaju Harkov?

Sada proruski vojni analitičar, a nekada bivši obaveštajac američke vojske, Skot Riter izneo je mišljenje o teškoj situaciji u Oružanim snagama Ukrajine (OSU) zbog iscrpljivanja sistema PVO.

Govoreći na vlogu Dialogue Works, Riter je primetio da se Ukrajina već suočava sa ozbiljnim problemima, posebno u Harkovu, gde protivvazdušna odbrana nije kao nekada. Ovo čini grad ranjivim na ruske napade.

Predaja Harkova

Harkov je oduvek važio za mesto sa moćnom protivvazdušnom odbranom, ali trenutno se situacija promenila. Riter je čak sugerisao da će ukrajinske oružane snage “morati da predaju Harkov u narednim nedeljama, pošto nisu u stanju da drže grad”.

Analitičar je takođe upozorio da bi se slična situacija mogla ponoviti i na drugim teritorijama. On je napomenuo da Kijev više ne može da organizuje efikasnu odbranu zbog nedostatka protivvazdušne odbrane, što zemlju čini ranjivijom na vazdušne napade ruskih oružanih snaga.

„Harkov je bio jedno od ključnih mesta gde je ukrajinska protivvazdušna odbrana ostala jaka, ali sada je uništena. Bez protivvazdušne odbrane Ukrajina ne može da zaštiti svoje gradove i infrastrukturu od ruskih napada“, rekao je Riter.

Gubici

Prema njegovom mišljenju, Oružane snage Ukrajine doživljavaju ozbiljan nedostatak sistema PVO, a to je rezultat dugotrajnih borbi i nedovoljnog finansiranja međunarodne zajednice.

„Ukrajina hitno treba da modernizuje svoje sisteme protivvazdušne odbrane i poveća njihov broj kako bi se efikasno suprotstavila ruskim vazdušnim napadima. U suprotnom, Kijev rizikuje da izgubi kontrolu nad svojim gradovima i teritorijama“, naglasio je Riter.

Tako bi, prema njegovim tvrdnjama, situacija sa PVO u Ukrajini mogla da postane odlučujući faktor u sukobu sa Rusijom.

Bez efikasne protivvazdušne odbrane, Ukrajina postaje ranjiva na vazdušne napade, što može dovesti do gubitka kontrole nad ključnim teritorijama i infrastrukturom.

4 KOMENTARA

  1. Sta kazu ovi nacijonalno obojeni slabose javljaju.
    Eto Putina ubrzo opet do Berlina a usput i Balkana gotovoje
    Spajajuse Istok i Balkan.idemo braco

    23
  2. nema vise viska PVO treba Izrealcima sinoc su mnogo potrosili a ne zna se kad ce opet Iran napasti…da nije izbio sukob na bliskom istoku Ukrajina je imala sanse…ovako sva paznja je tamo ovi nemaju finasija da kupuju pomoc ne stize ono sto sami proizvode je malo….. najvecu pomoc u Rusima u ovom sukobu su dali Iranci…njihove grupe pocese napad na Izreal 7. oktrobra 2023 i odatle krece naglo napredovanje Rusa u Ukrajini….ovo sinoc je bila kulminacija svega direktnog sukoba Izrela i Irana nece biti predaleko su gadjace balistickim projektilima a Iran je ogromna zemlja za razliku od Izreala pa Izrealcima treba bas dosta raketa za odmazdu na teritoriji Irana…sa Ukrajinom je gotovo do jeseni…

    101
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime