NaslovnaNovostiMožemo li očekivati deeskalaciju? Izrael obećao odgovor u naredna 24h dok Bajden...

Možemo li očekivati deeskalaciju? Izrael obećao odgovor u naredna 24h dok Bajden ne daje zeleno svetlo

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je telefonom sa Netanjahuom, premijerom Izraela. Poziv je usledio nakon iranskog napada na Izrael. Džo Bajden je sazvao krizni štab u Beloj kući.

Netanjahu je pozvao američkog predsednika nakon sastanka izraelske vlade o iranskom masovnom napadu dronovima i raketama na njegovu teritoriju.

Američki predsednik Džo Bajden ponovio je „nepokolebljivu“ podršku SAD Izraelu pred iranskim napadom. „Odlučni smo da zadržimo svoju posvećenost bezbednosti Izraela suočenim sa pretnjama Irana i njegovih saveznika u regionu“, napisao je američki predsednik na platformi X, postavljajući fotografiju sa hitnog sastanka sa svojim timom za nacionalnu bezbednost u Beloj kući.

Američka štampa tvrdi, međutim, da tokom telefonskog razgovora predsednik Džo Bajden nije podržao izraelski kontranapad na Iran.

shahed 136 dron
shahed 136 dron

Prema publikaciji Axios, koja se poziva na izvore iz vlastite vlade, Džo Bajden je direktno preneo Benjaminu Netanijahuu da SAD podržavaju Izrael, ali se ne slažu da država Izrael treba da odgovori direktnim udarima na Iran.

  • Iran tvrdi da je njihov uzvratni udar završen i da je odvraćanje gotovo
  • I Iran i Izrael tvrde „pobedu“
  • Bajden poručuje Izraelu: “”pobedili ste, odnesite pobedu”, i upozorava da SAD neće podržati napad na Iran
  • Hoće li se Izrael povući?

Izraelski ratni kabinet odobrio osvetu Iranu

Rok koji su objavili izraelski mediji za odgovor ID je 24 sata. Sastanak ratne vlade Izraela zakazan je za 15:30 po lokalnom vremenu kako bi se razgovaralo o odgovoru Iranu.

Izraelske opcije za odmazdu protiv Irana uključuju:

  • udare ili tajne operacije usmerene na iranske baze ili odbrambenu industriju,
  • značajne sajber napade na vitalna sredstva Irana,
  • eliminaciju visokih iranskih komandanata širom Bliskog istoka,
  • Izbegavajnje sukoba velikih razmera.

Iranska državna televizija javila je da je Revolucionarna garda, ideološka oružana snaga Islamske Republike Iran, izvela „ogroman“ napad „dronovima i projektilima“ na Izrael, podseća AFP.

Prema izjavama državne televizije, pozivajući se na javne izvore Gardijana, ovaj napad je pokrenut kao „odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim”, a posebno napad na konzularni odsek ambasade Islamske Republike Iran u Damasku i pogibija grupe komandanata i iranskih vojnih savetnika u Siriji.

Vazduhoplovne snage Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa čuvara islamske revolucije lansirale su stotine raketa i dronova na određene ciljeve unutar okupiranih teritorija, navodi izvor.

Izrael tvrdi da je (uz pomoć SAD, Britanije pa čak i Francuske) presreo 99% ovih dronova i projektila. Cena odbrane Izraela od iranskog raketnog napada je prema prvim procenama oko 4-5 milijardi šekela (1-1,3 milijarde dolara) za proteklu noć.

IDF bi mogao da izvrši uzvratni udar na Iran u narednih 48 sati

Izraelske odbrambene snage će u naredna dva dana pokrenuti uzvratni udar na iransku teritoriju, izveštavaju pojedini izvori u Tel Avivu. Ističe se da vojno rukovodstvo zemlje sada utvrđuje listu ciljeva i koordinira taktiku sa svojim saveznicima.

Zaoštravanje situacije na Bliskom istoku, izazvano udarom Izraela na iransko diplomatsko predstavništvo u Siriji, koji je rezultirao smrću višeg komandanta IRGC Mohameda Reze Zahedija, ozbiljno je zabrinuo SAD.

Noćni napad Irana na ciljeve u Izraelu, pozicioniran kao uzvratni udar, i obećanja ID da će odgovoriti na ovaj odgovor primoravaju Vašington da uloži maksimalne diplomatske napore kako bi sprečio eskalaciju sukoba.

Na primer, Al Džazira, pozivajući se na predstavnika Pentagona, izveštava da Bajdenov tim za nacionalnu bezbednost namerava da radi sa regionalnim partnerima na smanjenju tenzija između Irana i Izraela.

idf f 35
idf f 35

Teheran je zauzvrat takođe obećao da će odgovoriti na mogući novi izraelski napad na Iran. Štaviše, ovaj udarac, prema iranskom ambasadoru pri UN Amiru Saidu Iravaniju, biće mnogo jači od sinoćnjeg napada.

“Islamska Republika Iran neće oklevati da iskoristi svoje neotuđivo pravo na samoodbranu kada je to potrebno. Ako izraelski režim ponovo izvrši bilo kakvu vojnu agresiju, odgovor Irana će nesumnjivo biti jači i odlučniji”, rekao je diplomata.

2 KOMENTARA

  1. Prosto je neverovatno kako je politika ,vestina postizanja kompromisa,zakazala.isto kao i u ukrajini,nije bilo politicke prevencije ili dogovora,vec samo ratno huskanje.i umesto da se konflikt smiruje on se maksimalno potpiruje…..ludilo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave