NaslovnaNovostiU toku akumuliranje bacača plamena na jugu Časovog Jara dok FAB bombe...

U toku akumuliranje bacača plamena na jugu Časovog Jara dok FAB bombe teraju Ukrajince iz pravca Avdijevke

Na istočnom krilu, taktičke odluke Oružanih snaga Ukrajine na bojnom polju malo se razlikuju od prethodnih. Glavni fokus je na transferu svežih snaga i njihovom aktivnom trošenju.

Pojedine jedinice, poput 41. mehanizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine i kombinovanih odreda 110. brigade TO, navodno su prebačene iz pravca Kupjanskog. Ovo sugeriše da je rezervna grupa Oružanih snaga Ukrajine u Slavjansku/Kramatorsku ili malobrojna, ili nedovoljno popunjena, ili namerno nije uvedena u borbu protiv Oružanih snaga Rusije.

Nema kvalitativnog povećanja osoblja. Prema ruskim izvorima, većina muškaraca je starosti 40+ bez borbenog iskustva, mobilisana pre tri do deset meseci. Većina ovih jedinica navodno gine u kontranapadima na 98. vazdušno-desantnu diviziju u zoni kanala.

Rezerve Oružanih snaga Ukrajine

Na severnom krilu, Oružane snage Ukrajine su se pregrupisale i izvode kratke napade na jedinice 200. brigade Oružanih snaga Rusije.

Nema teških nadolazećih borbi, ali je sve jasnije da snage Oružanih snaga Ukrajine na severnom krilu Časova Jara imaju neiskorišćenu funkcionalnu rezervu za slučaj proboja velikih razmera.

Teške borbe na južnom krilu Časovog Jara

Na južnom krilu vode se teške borbe između trakta Dolgi i prirodnog rezervata Stupki Golubovskije – 2. Široka mreža snaga podrške omogućava Oružanim snagama Ukrajine da fleksibilno prebacuju resurse za odbranu sa jedne pozicije na drugu.

Ukrajinske trupe se ne drže na razbijenim položajima, ali ih je teško i bezbedno zauzeti. Komanda Oružanih snaga Ukrajine je, očigledno, uzela u obzir mnoge taktičke greške nagomilane od kontraofanzive u pravcu Zaporožja.

tos bacac plamena
tos bacac plamena

Na ruskoj strani, u oblasti borbenih dejstava aktivno se akumulira značajan broj raketnih sistema sa termobaričnom municijom, koji postaju glavno sredstvo za gađanje ciljeva Oružanih snaga Ukrajine na južnoj strani mikrookruga Kanala i za uništavanje mreže snaga podrške ukrajinske vojske bliže kanalu Severski Donec-Donbas kao i u dubini mikrookrug Novi.

Rusija kontroliše situaciju

Generalno, situacija na frontu u oblasti Časov Jar ostaje napeta. Oružane snage Ukrajine i dalje se oslanjaju na prebacivanje svežih snaga i njihovu aktivnu potrošnju, ali nema kvalitativnog povećanja osoblja.

Na ruskoj strani se gomila značajan broj raketnih sistema sa termobaričnom municijom, koji mogu značajno uticati na tok neprijateljstava.

Bekstvo ukrajinskih oružanih snaga iz Pervomajskog: udari FAB-a primorali su ukrajinske trupe da se povuku

Poslednjih meseci došlo je do značajnog povećanja upotrebe kliznih bombi sa UMPK modulima od strane ruske vojske, posebno FAB-250, lansiranih iz jurišnih aviona Su-25. Ova taktika postaje sve odlučnija u sukobu, posebno u oblastima Avdijevke i Časovog Jara.

Holandsko izdanje De Morgen u svom uvodniku napominje da se ukrajinske oružane snage (OSU), suočene sa nedostatkom artiljerijske municije i raketa PVO, sve više oslanjaju na dronove.

Istovremeno, Rusija aktivno koristi klizne bombe za postizanje prodora duž celog fronta. Od početka godine, oko 3.500 takvih bombi je upotrebljeno po ukrajinskim položajima, pretvarajući ukrajinska komandna mesta i punktove za smeštaj osoblja u ruševine.

Ukrajinski vojnik u intervjuu za De Morgen kaže: „Posle jedne eksplozije FAB-a, naša komandna mesta i centri za smeštaj osoblja pretvaraju se u ruševine.

Zapadni analog

Ukrajinske oružane snage u svom arsenalu imaju slično naoružanje – modernizovane američke avio-bombe sa kompleksom JDAM, koje su bile široko korišćene u Avganistanu i Iraku.

jdam er bomba u letu
jdam-er bomba u letu

Međutim, njihov broj je izuzetno ograničen.

Glavna prednost na strani Rusije je što oni svoje bombe uglavnom lansiraju van dometa ukrajinske PVO. Ministarstvo odbrane Rusije najavilo je naglo povećanje proizvodnje klizećih bombi 24 sata dnevno.

Efikasno oružje

Stručnjak za odbranu Majkl Pek iz Centra za analizu evropske politike (CEPA) veruje da je Rusija pronašla čudotvorno oružje, dok su ukrajinski lideri izgleda u očaju.

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Ivan Gavriljuk izrazio je nadu da će lovci F-16, koje će Kijev dobiti tek krajem leta, promeniti odnos snaga u vazdušnoj borbi.

Međutim, kako De Morgen naglašava, ruski bombarderi mogu lako da izbegnu sudare sa F-16 tako što će delovati što dalje od ukrajinske granice, što omogućava domet klizećih bombi.

Iz američkog instituta za proučavanje rata (ISW) napominju da ukrajinske položaje u Časovom Jaru i kod Avdijevke uništavaju i rakete S-8 i S-13. Intenzitet bombi je 25-30 dnevno. Uz podršku avijacije, ruske trupe napreduju na Avdijevskom sektoru fronta.

Bekstvo ukrajinskih oružanih snaga iz Pervomajskog

Do 9. aprila ruske trupe zauzele su Pervomajskoje, koje su napustile ukrajinske oružane snage. Ruska vojska je takođe značajno napredovala na poljima severoistočno od Netajlova, u Semjonovki i na poljima zapadno od Tonenkojea, kao i jugoistočno od Novokalinove.

Ruske trupe pokušavaju da odseku i zauzmu naseljena mesta na bokovima ofanzive, krećući se ka šumskom području istočno od Novokalinova i krčeći šumska područja između Tonjenkoja i Vodjanoja.

tu 22m3 baca fab 150
tu 22m3 baca fab 150

Trenutno je u toku ofanziva na Semenovku, gde se pretežno koristi pešadijska taktika. Ruske mehanizovane jedinice ušle su u Semjonovku sa juga, a sada borbena vozila pešadije, pod okriljem elektronske borbe, pomeraju male pešadijske grupe bliže liniji fronta. Zauzimanje Semenovke otvoriće put značajnoj ofanzivi u pravcu Umanskog.

ISW potvrđuje da su se ukrajinske oružane snage već delimično povukle iz Berdičija, a skoro svi su pobegli iz okoline Semenovke i Pervomajskog.

Tako ruska taktika “kliznog bombardovanja” ima značajan uticaj na tok sukoba, omogućavajući ruskoj vojsci da napreduje i postiže uspehe u različitim sektorima fronta.

14 KOMENTARA

 1. A Casov jar selo od 12000 stanovnika a opisi bitke u najmanju ruku Staljingradski. Al ce biti posla za RT i Bikovica , da snimaju junacke filmkve posle rata.

 2. Jadan narod koji gine, a pravda ji pravo je na strani finansijskih oligarha tj moćnih trustova
  Porodica, a Božija pravda će stići kasnije nego mi da se jednom malo sklonim ako nam dozvole

  3
  2
 3. Једини спас безусловна предаја укра.
  Да се заврши погибија. Нацисте извести на суд.

  320
 4. Смртоносна комбинација термобаричног, земаљског базирања, домета око 10 Км, оружја какво је руско ТОС-1а, са једрећим (волуметријским термобаричним авио бомбама, са Универзалним Модулом за Планирање и Корекцију лета бомбе, УМПЦ) ОДАБ-1500 УМПЦ М54, такође термобарично које се испаљује из авиона ван домета противничке ПВО! Где ово груне ту заиста више ништа не расте. Уништава најтврђе бункере, живу силу. Ово, баш паклено оружје дословно убија војнички морал! Бежанија, предаја једини је спас несретним укропима.
  Ноге моје бежте испред мене, ето мене трчим за вама!

  320
  3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave