NaslovnaNovostiSAD podižu F-16 na novi nivo: najviši zvaničnik USAF će sedeti u...

SAD podižu F-16 na novi nivo: najviši zvaničnik USAF će sedeti u avionu kojim upravlja veštačka inteligencija

Tri specijalno obnovljena lovca F-16 pojavila su se u vazduhoplovnoj bazi Eglin. Ove letelice su sada sposobna da obavljaju autonomne letove i misije.

Avioni su konvertovani iz polovnih F-16 verzija C i D. Pripadaju programu VENOM-AFT (Viper Experimentation and Next-gen Operations Model – Autonomy Flying Testbed).

Ovaj projekat ima za cilj eksperimentisanje sa veštačkom inteligencijom dizajniranom da kontroliše autonomna borbena aparata koja će nastati kao rezultat CCA (Collaborative Combat Aircraft) programa.

Ovde se ne radi samo o stvaranju nezavisnih bespilotnih lovačkih aviona na bazi F-16, već i o daljem unapređenju veštačkog mozga koji će jednog dana kontrolisati bespilotne borbene platforme.

Letelice su raspoređene u 96. ispitno krilo i 53. testno krilo, koje, između ostalih, uključuje: tri odeljenja za ispitivanje, grupu za testiranje i evaluaciju i odeljenje za računarske sisteme. Ovako nadograđeni F-16 će ​​obavljati autonomne i poluautonomne letove, ali će njima stalno upravljati ljudi, odnosno iskusni piloti iz pomenutih test jedinica.

Njihovo prisustvo ne samo da će obezbediti bezbednost testova, već će omogućiti i posmatranje „od prvog lica“ ponašanja borbenog aviona koji samostalno radi. Kao deo testa, piloti će uključivati i isključivati različite algoritme prema narednim planovima testiranja.

Ono što je najvažnije, oni će svoje komentare i zapažanja preneti inženjerima koji kreiraju algoritme veštačke inteligencije. Ovo doprinosi daljoj optimizaciji veštačke inteligencije.

F-16 sa autonomnim pilotiranjem će ove godine leteti sa sekretarom vazduhoplovnih snaga SAD Frenkom Kendalom u njemu, pružajući izbliza pogled na napor koji je ključan za program kolaborativnih lovaca.

Jedan od konvertovanih F-16 će ​​takođe imati uglednog posetioca

„Kasnije ove godine ću se provozati autonomnim F-16“, rekao je Kendal članovima Senatskog podkomiteta za odbranu tokom rasprave o budžetu 9. aprila. „Sa mnom će biti pilot koji će gledati kako autonomna tehnologija funkcioniše, i nadam se da ni on ni ja nećemo morati da upravljamo avionom.

Kendal je dodao da projekat “vrlo dobro napreduje”, ali nije precizirao kada će se let održati. Portparol vazduhoplovne baze Eglin rekao je za magazin Air & Space Forces da menadžeri projekta “ne žele da spekulišu” o tome kada će F-16 biti modifikovani i spremni za let.

Projekat VENOM je prvi put postao javan prošle godine, kada je Vazduhoplovstvo (USAF) zatražilo skoro 50 miliona dolara u budžetu za 2024. godinu, a zvaničnici su objavili neke detalje o projektu.

vista x 62a na bazi f 16d block 30 peace marble ii
vista x 62a na bazi f 16d block 30 peace marble ii

U budžetu za 2025., služba traži nešto manje od 17 miliona dolara, što će doprineti Collaborative Combat Aircraft (CCA), programu kojim se autonomni dronovi obučavaju da rade zajedno sa lovačkim avionima sa posadom, uključujući i sledeću generaciju lovaca nazvanu Next Generation Air Dominance (NGAD).

Takođe prošle godine, DARPA je predstavila 17-časovni let modifikovanog lovačkog aviona F-16 uz pomoć softvera veštačke inteligencije razvijenog u okviru programa Air Combat Evolution (ACE).

Kendal i drugi lideri vazduhoplovstva su projektovali flotu od 1.000 do 2.000 CCA dronova. U narednih pet godina, Vazduhoplovstvo SAD želi da potroši 8,9 milijardi dolara na CCA programu, počevši od odabira dva ili tri izvođača koji će nastaviti sa programom.

Za razliku od prošlogodišnjeg budžetskog zahteva, zvaničnici sada kažu da prva misija CCA neće biti spektralni rat (najbliži termin spektralnom ratovanju je elektronski rat).

„Inicijalna uloga aviona bi bila protivvazdušna (protiv vazduhoplovnih sistema protivnika), ali će imati potencijal da radi i druge stvari“, rekao je Kendal.

General-potpukovnik Ričard G. Mur mlađi, zamenik načelnika štaba USAF-a za planove i programe, ponovio je ono što je Kendal rekao, rekavši da je fokus sada na „povećanju broja naoružanja u formaciji“.

Flying Missile Rail – FMR

Flying Missile Rail – FMR je mala bespilotna letelica koja može biti natovarena jednom ili dve rakete vazduh-vazduh (moguće i više). „FMR je uređaj koji opciono može da ostane na krilu aviona domaćina F-16 ili F-18 i da ispusti projektil AIM-120 ili, alternativno, odleti od aviona domaćina, delujući kao pojačivač dometa projektilu AIM-120, bombi malog prečnika ili drugoj vrsti korisnog tereta“, kaže pukovnik (Vazduhoplovne snage) Džimi Džons – menadžer DARPA programa FMR 2021.

Stručnjaci su CCA opisali kao centralnu ulogu u planu službe da odvrati sukobe i nametne troškove protivniku na visokom nivou, poput, naravno neprijatelja broj jedan, Kine.

flying missile rail crtez
flying missile rail crtez

Ovi bespilotni sistemi mogli bi da deluju kao multiplikatori sile, poboljšavajući raspoređivanje senzora i oružja u spornim regionima i povećavajući efikasnost i preživljavanje stelt aviona sa posadom.

„Prvi prirast, koji pokušavamo da izvučemo brzo, je neka vrsta minimalno održivog proizvoda“, rekao je Kendal. „Onda će sledeća dva koraka dodati dodatne mogućnosti.“

Kendal je dodao da će se proizvodnjom CCA pažljivo upravljati kako bi se kontrolisali troškovi. Servis planira da zadrži cenu na „trećini ili četvrtini cene F-35“, što bi bilo manje od 28 miliona dolara po avionu opremaljen CCA.

5 KOMENTARA

  1. To su svetski paraziti tu nek provozaju de.entnog bajdena srbin im nimad ne kprasta bombarxovanje i stradanje dece data ne rec

  2. Pleme im gamadsko, mulavo…
    Ljudi ŝirom sveta jedva preživljavaju..nestaju..Države potpadoŝe pod protectorate vazovi sila koje zu već u proŝlosti ostavile iza sebe kolonijalne tragove.
    Nema čovečanstvu oporavka..otiŝlo je sve, evo već za samo pola veka u tri lepe..koloko nije za poslednjihniar hiljada godina!!!

    6
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave