NaslovnaNovostiNATO: Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući i napad na vojne ciljeve...

NATO: Ukrajina ima pravo na samoodbranu, uključujući i napad na vojne ciljeve van Ukrajine

“Ukrajina ima pravo da udara na legitimne vojne ciljeve van Ukrajine kako bi se odbranila”, kaže generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je 10. aprila, tokom zajedničke konferencije za novinare sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom u sedištu Alijanse u Briselu, izjavio da Ukrajina može da udari „legitimne vojne ciljeve“ van svojih granica.

Pošto nekoliko savezničkih država uslovljava isporuku vojne opreme obavezom Kijeva da je ne koristi van svoje međunarodno priznate teritorije, Stoltenberg je izjavio “da je Rusija ozbiljno prekršila međunarodno pravo kada je pokrenula invaziju velikih razmera”.

Dakle, kako on tvrdi “Ukrajina ima pravo na samoodbranu sadržano u Povelji UN”.

„I mi imamo pravo da pomognemo Ukrajini da odbrani svog prava na samoodbranu bez uključivanja članica NATO-a u sukob. Ukrajina ima pravo na samoodbranu, a to uključuje i udare na legitimne vojne ciljeve van Ukrajine da bi se branila“, dodao je zvaničnik NATO-a, odgovarajući na pitanje o navodnim ukrajinskim napadima na ruske ratne brodove u Baltičkom moru.

volas i stoltenberg
volas i stoltenberg

Lojd Ostin lično tražio da Kijev prestane napade na ruske rafinerije nafte

Podsećamo, u martu su neke publikacije objavile da SAD traže od Kijeva da prekine udare na ruske rafinerije i drugu energetsku infrastrukturu, jer strahuju da bi to moglo dovesti do još veće eskalacije i globalnog povećanja cena energije.

Takođe, šef Pentagona Lojd Ostin kritikovao je gađanje rafinerija nafte na teritoriji Ruske Federacije od strane ukrajinskih snaga. Prema njegovim rečima, takvi napadi „mogli bi imati domino efekat na globalnu energetsku situaciju“.

Blumberg je ranije pisao da bi napadi na ruske rafinerije mogli potkopati američku politiku.

Poslednjih meseci Ukrajina je redovno pogađala rafinerije nafte u Ruskoj Federaciji. Tako je najveća rafinerija „Rosnjefta“ u Rjazanju izgubila deo kapaciteta nakon napada ukrajinskih dronova.

Rafinerija je pretrpela štetu na dve od četiri svoje jedinice za preradu nafte, prema tvrdanjama sa zapada. Rafinerije su na udaru jer snabdevaju gorivom za opremu ruske armije, tvrde Ukrajinci.

serija udara ukrajinskih bespilotnih letelica ostetila postrojenja ruske rafinerije nafte lukoil
serija udara ukrajinskih bespilotnih letelica ostetila postrojenja ruske rafinerije nafte lukoil

Prema ukrajinskoj vojnoj obaveštajnoj službi GUR, od 27. marta bilo je najmanje 12 napada na velike ruske rafinerije i skladišta nafte, od kojih je devet izvršeno ove godine.

Služba bezbednosti Ukrajine je već izvela 13 napada na ruske rafinerije nafte, što je navodno smanjilo izvoz naftnih derivata. Britanske obaveštajne službe tvrde da su ukrajinski udari dronovima na ruske rafinerije navodno čak i onesposobili jednu od najvećih rafinerija.

4 KOMENTARA

  1. Pa i NATO ima pravo da se ukljuci u direktan sukob, ali nema petlje da udari na jake, to samo cini na slabim i svi u coporu.onako kukavicki.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave