NaslovnaNovostiF-35 dobija hipersonično naoružanje: Novu raketa Mako moći će da nose i...

F-35 dobija hipersonično naoružanje: Novu raketa Mako moći će da nose i drugi američki avioni

Lockheed Martin i CoAspire su ove nedelje predstavili koncept novog Mako hipersoničnog projektila namenjenog različitim misijama na Sea Air Space 2024.

S obzirom da drastično kasne za svojim rivalima, Sjedinjenim Državama je hitno potreban projektil koji može da leti hipersoničnom brzinom do neprijateljskih ciljeva, a nova raketa koju je američkoj mornarici predstavio Lockheed Martin ispuniće navodno nekoliko zahteva Pentagona.

f 35 dobija hipersonično naoružanje nova raketa mako će moći da se integriše u mnoge američke avione
Mako raketa

Hipersonična višenamenska raketa Mako bi ušla u opremu američke mornarice koja bi se koristila sa aviona, uključujući i one koje poleću sa nosača aviona.

„Za američku mornaricu, ovo je sistem sa više misija, veoma sposoban, veoma izdržljiv i pristupačan koji je sada spreman da angažuje širok spektar ciljeva“, rekao je Rik Loj, menadžer programa kompanije Lockheed Martin.

Snimak prikazan na Sea Air Space 2024 pokazuje nešto što izgleda kao F-35A američkih vazduhoplovnih snaga koji lansira šest hipersoničnih projektila u brzom nizu sa spoljnih i unutrašnjih nosača.

To je prvi put da je nova hipersonična raketa prikazana javnosti od početka razvoja pre sedam godina, otkriva Lockheed Martin. Prema navodima kompanije, raketu mogu koristiti F-35, F-22, F-15, F-16, F/A-18, P-8 i “bilo koji avion koji ima 30-inčne nosače”.

Hipersonična raketa koju su razvili Lockheed Martin i CoAspire moći će da se integriše u odeljak za oružje unutar aparata F-35.

Ako Mako uđe u opremu američkih snaga, moći ćemo da govorimo o interno nošenom hipersoničnom oružju koje će u velikoj meri proširiti mogućnosti F-35.

Detalji o novoj raketi su oskudni, jer je Lockheed Martin rekao da se ne mogu otkriti. Nekoliko dostupnih detalja pominju više metoda navođenja i maksimalnu brzinu od najmanje 5 Maha, logično.

Mako koncept

Rik Loj je potvrdio da je Mako proveren na raznim lovačkim i pomorskim patrolnim avionima.

Zvaničnik kompanije je rekao da se ovaj sistem razlikuje od programa američke mornarice Hipersonic Air Launched Offensive (HALO), koji navodno ima za cilj da donese najsavremeniju protivbrodsku sposobnost avionima F/A-18E/F Super Hornet.

3 KOMENTARA

  1. Holimud, ni jedan test im nije uspeo, a sada je trpaju na leteću kantu.
    Kao i sletanje na Mesec, sve “istinito”.

    13
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave