Naslovna Novosti Da li je sada na redu ruska Baltička flota: Na korveti „Serpuhov“,...

Da li je sada na redu ruska Baltička flota: Na korveti „Serpuhov“, stacioniranoj u Kalinjingradu, izbio požar

3
serpuhov lansirao kalibar
serpuhov lansira kalibar
google news


Prema tvrdnjama ukrajinskih izvora, 7. aprila izbio je požar na korveti Serpuhov u pomorskoj bazi u Kalinjingradskoj oblasti. Prema pojedinim zapadnim i ukrajinskim izvorima tvrdi se da je navodno sve organizovala ukrajinska vojno-obaveštajna struktura (GUR).

    Ukrajinske specijalne strukture tvrde da pokušavaju da ulove ruske brodove i borbenu tehniku gde god da se nalaze na teritoriji Ruske Federacije.

    Međutim, isti ukrajinski izvori, nakon prošlonedeljnih lažnih vesti o razornim napadima na ruske vazduhoplovne baze, kada je prema njihovim tvrdnjama uništeno 8 ruskih aviona, a više od 10 aviona ozbiljno oštećeno, izgubili su kredibilitet, te i ovu vest treba uzeti sa velikom rezervom.

    Podsetimo, satelitski snimci potkopali su tvrdnje ukrajinskih izvora o učinku napada dronovima na ruske vojne aerodrome. U noći 5. aprila, ruske snage su ipak uspešno odbile masovni napad ukrajinskih dronova u ovim pozadinskim regionima.

    Prema tvrdnjama istih izvora, eto, sada je došao red na rusku Baltičku flotu, tačnije korvetu Serpuhov u oblasti Kalinjingrada, da bude uspešno pogođen cilj Ukrajinaca. Kako navode, “požar na bojnom brodu Serpuhov bio je prilično ozbiljan, a tragovi očigledno vode do obaveštajnih službi ukrajinske vojske”.

    “Nakon incidenta, korveta je pretrpela značajnu štetu; brodska sredstva komunikacije i automatizacije su potpuno uništena,” tvrdi GUR, Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, koju citira već dobro znano glasilo Unian.

    „Dana 7. aprila 2024. godine, na teritoriji neprijateljske pomorske baze u gradu Baltijsku, Kalinjingradska oblast Rusije, zbog požara je onesposobljen raketni brod „Serpuhov“. Usled požara unutar raketnog broda potpuno su uništena njegova sredstva komunikacije i automatizacije“.

    Isti izvori tvrde da će “obnavljanje borbene sposobnosti korvete Serpuhov potrajati dugo”. U trenutku pisanja ovog članka nijedan ukrajinski izvor nije objasno kako je ukrajinski GUR izazvao požar na ruskom malom raketnom brodu.

    serpuhov
    serpuhov

    Serpuhov je korveta projekta 21631 Bujan-M (mali raketni brod – po ruskoj klasifikaciji). U pitanju je peti brod ove klase koji su napravili Rusi. Serpuhov je opremljen lanserom za 8 krstarećih raketa Oniks ili Kalibar, a planirano je da bojni brod može da lansira rakete Cirkon.

    Izvesne kritike su svojevremeno usmerene na projekat 21631 „Bujan-M“ zbog njegove loše plovnosti na moru. Kao naslednik se iznedrio „Karakurt”, koji je po performansama znatno superiorniji u odnosu na „Bujan-M“ i ima neuporedivo veći potencijal.

    Gubici ruske Crnomorske flote, prema ukrajinskim tvrdnjama

    Tokom više od dve godine punog sukoba, Ukrajina tvrdi da je potopila ili oštetila trećinu brodova Crnomorske flote Ruske Federacije.

    Među najnovijim akcijama je i ona u noći 5. marta, u teritorijalnim vodama Ukrajine u blizini Kerčkog moreuza, kada su morski dronovi Magura V5 uništili „Sergej Kotov“, patrolni brod Crnomorske flote Ruske Federacije.

    Prema tvrdnjama Ukrajinaca poslednjih meseci oštećeni su sledeći ruski brodovi:

    • Konstantin Olšanski (amfibijski jurišni brod koji je Rusija zaplenila 2014. pogođen je raketom Neptun 26. marta),
    • Ivan Hurs (izviđački brod, prema tvrdnjama ukrajinskih službi pogođen je 24. marta pomorskim površinskim dronom, međutim video snimci nakon udara potvrdili su da brod nije oštećen),
    • Jamal (ruski desantni brod Jamal je teško oštećen u noći 24. marta),
    • Azov (u noći 24. marta, prema istim izvorima, pogođen je i ruski desantni brod Azov).

    Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije obavestilo je 2.4.2024. godine da je admiral Aleksandar Mojsejev ukazom predsednika Vladimira Putina imenovan na funkciju glavnokomandujućeg Ratno-pomorskih snaga Ruske Federacije.

    ukrajinska vojska objavila trenutak u kom pomorski dron navodno uspesno pogada ruski brod ivan hurs
    trenutak u kom pomorski dron napada ruski brod ivan hurs

    Istovremeno, za komandanta Severne flote postavljen je viceadmiral Konstantin Kabancov, a za komandanta Crnomorske flote viceadmiral Sergej Pinčuk.

    Ovim potezima, o kojima smo već donekle pisali, načinjenim u rukovodstvu Mornaričkih snaga i Severne flote i Crnomorske flote, ruski predstavnici potvrđuju da se ruska mornarica nalazi u lošoj situaciji.

    3 KOMENTARA

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version