Naslovna Novosti U ruskoj mornarici padaju glave? Komandant Crnomorske flote navodno smenjen, nakon niza...

U ruskoj mornarici padaju glave? Komandant Crnomorske flote navodno smenjen, nakon niza pomorskih gubitaka

0
crnomorska flota
crnomorska flota
google news

Ruski izvori na društvenim mrežama izvestili su 15.02.2024. da je admiral Viktor Sokolov razrešen dužnosti komandanta Crnomorske flote Rusije. Na njegovo mesto postavljen je viceadmiral Sergej Pinčuk, sadašnji načelnik štaba Crnomorske flote i bivši komandant Kaspijske flotile.

Odluka o smeni komandanta Crnomorske flote je navodno doneta nakon niza gubitaka flote, uključujući nosač raketa Ivanovec i veliki amfibijski jurišni brod Cezar Kunikov.

Više puta smo pisali da je do gubitaka u Crnomorskoj floti uglavnom dolazilo zbog nedovoljno ozbiljnog shvatanja protivnika i nemarnog odnosa prema zaštiti objekata. Izgleda da je to konačno shvatila i Moskva. Za sada, ove vesti potiču iz neoficijelnih izvora.

Do tada je navodno oko 20 odsto ruske Crnomorske flote bilo trajno uništeno, prema zapadnim analizama.

Naime, vojni dopisnici i Тelegram kanali i ranije su govorili o mogućoj smeni komandanta Crnomorske flote admirala Viktora Nikolajeviča Sokolova sa funkcije. Iz ruskog Ministarstva odbrane nije bilo zvaničnih komentara.

Viktor Sokolov je postavljen za komandanta Crnomorske flote u septembru 2022. godine, nakon što je u avgustu iste godine postao vršilac dužnosti komandanta Crnomorske flote. Na ovoj funkciji zamenio je admirala Igora Osipova, koji je bio komandant od maja 2019. godine. Sokolov je pre toga bio zamenik komandanta Severne flote od 2013. do 2020. godine.

admiral viktor sokolov
admiral viktor sokolov

Podsetimo, pod rukovodstvom Igora Osipova, Crnomorska flota izgubila svoj vodeći brod, odnosno vođenu raketnu krstaricu „Moskva“, a zapadni izvori smatraju da takođe nije uspela da kontroliše severni deo – zapadno od Crnog mora.

Međutim, umesto da poboljša stvari za Crnomorsku flotu, admiral Sokolov je takođe uspeo da izgubi kontrolu nad zapadnim i jugozapadnim delom Crnog mora, prema zapadnim izvorima.

U jesen 2023. godine, admiral Viktor Sokolov je bio među žrtvama ukrajinskog napada na štab Crnomorske flote Rusije u Sevastopolju. Nekoliko dana nakon napada, Sokolov se pojavio u intervjuu gde se čini da je odgovarao na pitanje o raketnom udaru na štab flote u Sevastopolju.

„Crnomorska flota pouzdano i uspešno ispunjava zadatke koje je postavila komanda“, bio je neutralan odgovor Sokolova.

Konkretno, vojni dopisnik Roman Saponkov u svom Telegram kanalu piše o smeni komandanta Crnomorske flote. On takođe ponavlja zapadne tvrdnje da je pod Sokolovim „izgubljeno oko 20% snage Crnomorske flote“.

„Njegovom odlukom takođe je zabranjena ugradnja nestandardnih uređaja i instalacija na brodove, na primer, termovizira za detekciju čamaca kamikaza, dodatnih teških mitraljeza, dronova sa termovizirom i drugih tehnoloških proizvoda iz 21. veka“, navodi vojni dopisnik. 

Prema njegovim rečima, na mesto Sokolova postavljen je viceadmiral Sergej Mihajlovič Pinčuk, koji je, kako saznajemo, u oktobru 2021. godine postao načelnik štaba – prvi zamenik komandanta Crnomorske flote.

admiral sergej pincuk
admiral sergej pincuk

Slične informacije pojavile su se u Telegram kanalu Ribar, koji je kreirao bivši službenik pres službe ruskog Ministarstva odbrane Mihail Zvinčuk.

„Došlo je do promena u Crnomorskoj floti: prema preliminarnim informacijama, komandant Sokolov je smenjen, a umesto njega dužnost komandanta Crnomorske flote obavlja načelnik štaba Crnomorske flote“, navodi se u izveštaju.

Ribar je takođe potvrdio, ono što smo već pisali, da su napadu na veliki amfibijski brod prethodile složene izviđačke misije koje su izvele snage NATO-a, a zatim i nekoliko napada ukrajinskih dronova.

Telegram kanal „Informator“ je sugerisao da je „poslednja čaša“ u donošenju odluke da se Sokolov ukloni sa položaja navodno gubitak velikog desantnog broda Crnomorske flote „Cezar Kunikov“ (inače za to još nije bilo zvanične potvrde informacije).

Ruski korisnici na društvenim mrežama nadaju se da će pronaći odgovarajućeg kandidata za rukovodstvo Crnomorske flote, koji će ispraviti greške svojih prethodnika i pronaći rešenja za izlazak ruskih brodova iz zaliva u kojima se trenutno „kriju“ od ukrajinskih pomorskih projektila i dronova.

Verovatno je imenovanje viceadmirala Sergeja Pinčuka na čelo Crnomorske flote privremeno i neće biti izabrano kao konačno rešenje. S obzirom na to da je do sada obavljao dužnost načelnika štaba flote, može se reći da je kriv skoro koliko i komandant.

Shodno tome, kao i u drugim vremenima, na čelo će biti dovedeno lice izvan Crnomorske flote, eventualno iz strukture Glavnog štaba Mornaričkih snaga ili Baltičke flote.

Takođe, ne može se isključiti i imenovanje na ovu funkciju jednog od komandanata Severne flote, koju trenutno vodi bivši komandant Ratne mornarice Rusije, admiral Aleksandar Mojsejev.

Što se tiče borbene sposobnosti Crnomorske flote, treba konstatovati da je, uprkos svim „poniženjima“ kojima je bila podvrgnuta tokom sukoba sa Ukrajinom i indirektno NATO, ostala skoro netaknuta.

Udarna snaga flote, koja se sastoji uglavnom od platformi krstarećih raketa Kalibar, nije bila pogođena ukrajinskim raketnim i dronovima, osim podmornice Rostov na Donu, koja je oštećena u udaru na Sevastopolj, a koja se uskoro vraća u službu.

lansiranje rakete kalibar
lansiranje rakete kalibar

Potapanje Cezar Kunikova, šta se zapravo dogodilo?

Nešto posle ponoći Oružane snage Ukrajine usmerile su nekoliko vazdušnih dronova u pravcu poluostrva Krim. Lansirani su istovremeno iz tri dela: četiri iz Odeske oblasti, dva iz pravca Kahovke i još dva iz sektora Orihiv.

Rusi izveštavaju da su prva dva drona oborena južno od Jalte, a još tri dva sata kasnije šest kilometara južno od Feodosije. Svih pet dronova presreli su i uništili ruski borbeni avioni Su-30SM. Poslednji dronovi su potisnuti elektronskim ratovanjem kod Anape i pali su u more 12 kilometara od grada.

Treba napomenuti da je ukrajinska vojska istovremeno iznela udare iz više pravaca kako bi pokrila ne samo zapad Krima, već i istok poluostrva.

Oko 02:00 sata na Krimu je aktivirana uzbuna o opasnosti od raketnog napada, zbog lansiranja projektila mamaca iz blizine poligona Alibej.

Zanimljiva je promena geografije udara neposredno pre početka napada na veliki amfibijski brod, s obzirom na to da dok su ukrajinske vazdušne bespilotne letelice delovale duž južne obale Krima, američka izviđačka bespilotna letelica RQ-4B patrola je u centru Crno more.

ruskoj crnomorskoj floti ostalo samo 5 brodova klase ropuca nakon potonuca desantnog „cezar kunikov
ruskoj crnomorskoj floti ostalo samo 5 brodova klase ropuca nakon potonuca desantnog cezar kunikov

Kao što je poznato, u 06:16 veliki desantni brod Caezar Kunikov napalo je sedam pomorskih dronova Ukrajine. Dva od ovih dronova su uništena mitraljezima, ali su četiri druga pogodila brod. Sedmi dron oborila je posada ruskog tegljača za spasavanje u blizini lokacije desantnog broda. U tom trenutku helikopteri FRMN su već kružili u vazduhu, a posada se evakuisala sa broda.

U 06:50 potonuo je veliki amfibijski brod Ratne mornarice Rusije Cezar Kunikov u blizini grada Alupke na jugu Krimskog poluostrva (jugozapadno od Jalte).

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version