Naslovna Novosti Promene u vrhu pomorskih snaga Rusije: Pored Ratne mornarice, nove komandante imaju...

Promene u vrhu pomorskih snaga Rusije: Pored Ratne mornarice, nove komandante imaju Severna i Crnomorska flota

0
crnomorska flota
crnomorska flota
google news

Ministarstvo odbrane Rusije obavestilo je 2.4.2024. godine da je admiral Aleksandar Mojsejev ukazom predsednika Vladimira Putina imenovan na funkciju glavnokomandujućeg Ratno-pomorskih snaga Ruske Federacije.

Istovremeno, za komandanta Severne flote postavljen je viceadmiral Konstantin Kabancov, a za komandanta Crnomorske flote viceadmiral Sergej Pinčuk.

,,Tokom video-konferencije sa rukovodstvom Oružanih snaga Ruske Federacije, ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu, predstavio je predsedničke ukaze o postavljanju admirala Aleksandra Mojsejeva na funkciju vrhovnog komandanta Mornaričkih snaga, Viceadmirala Konstantina Kabancova komandanta Severne flote i viceadmirala Sergeja Pinčuka na mestu komandanta Crnomorske flote“, navodi se u saopštenju ministarstva koje je prenela agencija Interfaks.

„Poštovane kolege, čestitamo! Mislim da razumete ogromnu odgovornost koja pada na vaša pleća. I nadam se da ćete se izboriti sa zadacima koje su vam poverili vrhovni komandant oružanih snaga, Ministarstvo odbrane i, naravno, država“, izjavio je Sergej Šojgu.

U martu, Mojsejev je prisustvovao nekoliko zvaničnih događaja kao vršilac dužnosti glavnog komandanta Mornaričkih snaga. On je zamenio admirala Nikolaja Evmenova, koji je bio na čelu ruske mornarice od maja 2019. Do nedavno, Mojsejev je komandovao Severnom flotom.

borbena krstarica na nuklearni pogon pjotr veliki u arktickoj bazi ruske severne flote severomorsk 13. maja 2021
borbena krstarica na nuklearni pogon pjotr veliki u arktickoj bazi ruske severne flote severomorsk 13. maja 2021

Kabancov je bio načelnik štaba i prvi zamenik komandanta Severne flote, a Pinčuk je bio na sličnoj funkciji u Crnomorskoj floti. Pinčuk je takođe ranije komandovao Kaspijskom flotilom.

Mojsejev je rođen 16. aprila 1962. godine u Kalinjingradskoj oblasti. Godine 1987. završio je Višu pomorsku školu radioelektronike A. Popov u Sankt Peterburgu. Godine 2003. završio je studije na Pomorskoj akademiji N. Kuznjecova, a 2011. na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije.

Služio je na nuklearnim podmornicama Severne flote, na dužnostima od komandanta borbene jedinice do komandanta raketne podmornice. Kasnije je komandovao formacijom podmornica, nakon čega je bio komandant Podmorničkih snaga Severne flote.

Godine 1998, pod komandom Mojsejeva, nuklearna podmornica Novomoskovsk je prvi put u istoriji uspešno lansirala svemirski satelit u nisku Zemljinu orbitu.

admiral sergej pincuk
admiral sergej pincuk

U novembru 2017. godine imenovan je za zamenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, a u junu 2018. Mojsejev je postao komandant Crnomorske flote. Od maja 2019 godine predvodio je Severnu flotu.

Ukazom ruskog predsednika, 2011. godine, Mojsejev, koji je tada imao čin kapetana prvog ranga, dobio je titulu Heroja Ruske Federacije za hrabrost i herojstvo pokazano u izvršavanju misija.

Mojsejev ima dva ordena za hrabrost, Orden za vojne zasluge, odlikovan je Ordenom zasluga za otadžbinu 2. stepena, kao i drugim resornim ordenjima i medaljama.

Ovim potezima, o kojima smo već donekle pisali, načinjenim u rukovodstvu Mornaričkih snaga i Severne flote i Crnomorske flote, ruski predstavnici potvrđuju da se ruska mornarica nalazi u lošoj situaciji.

To se desilo pre svega usled pomoći Zapada Ukrajini, između ostalog i u vidu špijunskih dronova te opremanjem i instrukcijama upotrebe bespilotnih kamikaza plovila.

Usled svih tih zduženih delovanja, dogodio se zaista neočekivan uspeh Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru, gde je Ruska Federacija izgubila dominaciju, barem u zapadnim delovima mora.

Praktično bez sopstvenih Mornaričkih snaga, Ukrajina je nanela solidnu štetu ruskoj Crnomorskoj floti. Tako je ruska strana izgubila vodeći brod flote, krstaricu Moskva, nekoliko amfibijskih brodova, ali i određen broj manjih plovila.

Potonula raketna krstarica Moskva
Potonula raketna krstarica Moskva

Pojedini analitičari sa zapada idu čak dotle da tvrde kako su ruske pomorske snage navodno odložile izvođenje desantne operacije u Crnom moru kako bi zauzele Odesu, iz straha da će izgubiti još bojnih brodova.

Na pozadini svih ovih događanja, sveže snage su dovedene u komandu Mornaričkih snaga i na liniju fronta Severne flote i Crnomorske flote, sa kojih je oporavak situacije i zaustavljanje pretrpljenih gubitaka u predstojećem periodu očekivan.

Treba napomenuti da mere koje preduzima političko-vojni vrh ruske države nisu toliko radikalne. Odnosno, napravljene promene nisu neočekivane, dakle ljudi iz drugog ešalona se dovode na rukovodeća mesta.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version