NaslovnaNovostiSrbija želi francusko oružje: Beograd potvrdio nameru da poput helikoptera H125M, kupi...

Srbija želi francusko oružje: Beograd potvrdio nameru da poput helikoptera H125M, kupi lovce Rafale

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zemlja ima za cilj da poveća saradnju sa Francuskom u odbrambenoj industriji i da planira da nastavi sa kupovinom francuskih borbenih aviona Rafale.

Lider iz Beograda rekao je da će o tome razgovarati sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom tokom posete Parizu koja je zakazana za ponedeljak 8. aprila.

„Jedna od tema razgovora biće odbrambena industrija i saradnja naših relevantnih industrija“, rekao je predsednik u televizijskom obraćanju, misleći na odbrambenu industriju, navodi Rojters, u materijalu objavljenom krajem ove nedelje.

Srbija, kandidat za Evropsku uniju, ima jednu od najvećih armija na Balkanu, dok se paralelno oslanja na vojne avione sovjetskog tipa, poput aviona MiG-29SM i helikoptera Mi-35, kao i na ruske rakete i tenkove. Srbija je takođe nabavila i kineske protivvazdušne rakete i borbene dronove.

Vojska Srbije ima i helikoptere Airbus H125M, rakete zemlja-vazduh Mistral koje je razvio evropski gigant MBDA, ali i najsavremenije radare koje je razvio Thales. Ministarstvo odbrane Srbije je u oktobru 2021. godine takođe postiglo dogovor sa Erbasom o isporuci dva transportna aviona C295, koji će naslediti An-26.

c295
c295

Beograd planira da bliže sarađuje sa Erbasom na održavanju i unapređenju helikoptera H125M u Srbiji i zajedničkoj proizvodnji borbenih dronova. „Intenziviraćemo saradnju u vezi sa Erbas helikopterima“, rekao je Vučić.

Srbija potvrđuje planove za kupovinu 12 francuskih borbenih aviona Rafale

„Odlučni smo da nabavimo nove letelice (…) koje bi značajno unapredile naše borbene sposobnosti“, naglasio je u svom obraćanju predsednik.

Prošle godine je spomenuto da je cena dotičnih letelica procenjena na tri milijarde evra.

Hrvatska, srpski sused, sada članica Evropske unije i NATO-a, kupila je 2021. od Francuske 12 polovnih aviona Rafale za 999 miliona evra. Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Zagrebu da njegova zemlja očekuje da će prva tranša od šest aviona biti isporučena upravo ovog meseca.

Vojno gledano, Srbija je potpuno neutralna iako je pristupila NATO programu Partnerstvo za mir, upravo namenjenom državama koje ne žele da postanu članice alijanse. Odbrambeni budžet zemlje iznosi oko 2% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Podsećamo, Srbija je 2022. godine prvi put zvanično potvrdila da namerava da kupi francuske avione Rafale, otkrivajući da je reč o 12 aviona. “Godinu dana pregovaramo o nabavci 12 novih aviona, a razmišljamo i o kupovini još 12 polovnih aviona iz druge zemlje“, rekao je Vučić u aprilu 2022. godine.

Pored aviona, Srbija ima velike planove, planira nabavku više od 200 borbenih oklopnih vozila, kao i jurišne dronove i modernizaciju tenkova.

francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu. copy
francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu

Srpski predsednik je tada rekao da bi ugovor o kupovini francuskih aviona Rafale od Francuske mogao da bude oko tri milijarde evra.

Francuska utrostručila proizvodnju svojih lovaca Rafale međutim pitanje je da li je to dovoljno

Proizvodnja lovaca Dassault Rafale se utrostručila. Međutim, postoji jedna važna caka.

Da, lepo zvuči informacija o trostrukom povećanju proizvodnje lovaca četvrte generacije, koju je izjavio francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu. Ali, kao što smo gore napisali, postoji jedna caka.

Ona leži u broju aviona. Proizvodnja se zaista utrostručila, ali nivo, primera radi Lockheed Martina nije ni na vidiku. Sada Francuska proizvodi ne jednog već tri lovca mesečno, odnosno trideset godišnje.

Pariz je navodno morao da poveća proizvodnju aviona zbog rata u Ukrajini. Ne, Francuska neće dati Ukrajini svoje borbene avione, a tek ne nove. Međutim, rat je podstakao druge zemlje da kupuju, dok Francuzi trljaju ruke.

Pored Srbije i Hrvatske, Indonezija kupuje 18 aviona, a Katar će može naručiti dvadesetak. Indija je 2023. godine odobrila kupovinu 26 lovaca Rafale M za nosač aviona INS Vikrant.

Međutim najveća porudžbina mogla bi doći iz Saudijske Arabije. Zbog blokade isporuka Eurofighter Typhoon-a, ovo kraljevstvo je spremno da se odluči za čak 100 do 200 francuskih aviona.

Lovci Dassault Rafale Francuskoj su 2022. godine doneli skoro 18 milijardi dolara. Oni su u strukturi ukupnog vojnog izvoza zauzimali više od 50 odsto. Ukupno je Francuska prodala oružje u vrednosti od 30 milijardi dolara tokom 2022. godine, što je sam po sebi novi rekord.

Ukoliko Srbija na kraju ipak ne stigne na red ili nešto pođe po zlu kada je reč o francuskim Rafalima, a sobzirom na enormni pritisak koji trpi samo zbog neuvođenja sankcija Rusiji, isključićemo njihove letelice, prema trenutnoj geopolitičkoj situaciji.

jas 39 gripen
jas 39 gripen

Sa druge strane, ne možemo odbaciti Saab JAS 39 Gripen kao dobru alternativu. Poreklom iz Švedske, Gripen je višenamenski borbeni avion koji se naširoko poštuje zbog ravnoteže između isplativosti, superiornih performansi i prilagodljivosti nizu borbenih situacija.

Sa naprednom avionikom i senzorskim sistemima, Gripen je sličan Rafaleu kada se uzme u obzir radarski sistem kojim je opremljen. Dodajte širok spektar opcija za naoružanje vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, i dobićete prilično strašnog protivkandidata Rafalu.

Gripen se takođe ističe po operativnim troškovima, znatno nižim od svog francuskog kolege, što je privlačna alternativa za Srbiju.

Kineski Chengdu J-10 je još jedan višenamenski lovački aparat vredan razmatranja. Pohvaljen zbog svoje agilnosti i snažnog motora, nikako nije lagan u poređenju sa Rafalom.

Štaviše, njegov raznovrstan asortiman oružja u kombinaciji sa naprednom avionikom čini ga impozantnim protivnikom u vazduhoplovnom ratu.

Treba imati na umu da tehnologija J-10 možda neće biti u skladu sa Rafalom ili Gripenom, ali to ga ne diskvalifikuje kao alternativu. Dodajmo na to spremnost i mogućnost Kine da ih proizvede ekspresno, u pitanju je solidan kandidat.

j 10
j 10

Dassault Rafale ukratko

Dassault Rafale je francuski višenamenski borbeni avion četvrte generacije koji je razvila francuska kompanija Dassault Aviation, u službi francuske mornarice i vazduhoplovstva od 2004. (mornarica) i 2006. (vazduhoplovstvo), respektivno.

Rafale je koncipiran kao višenamenski borbeni avion koji može izvršavati širok spektar zadataka, uključujući vazduhoplovnu borbu, napad na ciljeve na zemlji i moru, izviđanje i elektronsko ratovanje.

Dassault Rafale je napravljen prema dinamičkoj šemi Dassault Aviation tradicionalnoj za lovce Dassault Aviation sa dodatnim visoko ležećim prednjim horizontalnim repom, trouglastim krilom srednjeg položaja sa prilivima korena i dva motora u zadnjem delu trupa.

Prednji rotacioni horizontalni rep nalazi se ispred krila kako bi se povećala manevarska sposobnost aviona (maksimalno preopterećenje – 9G). U pitanju je dvomotorac. Može se upravljati sa piste dužine 400 m. Jednokobilica.

Rafale M poleće sa francuskog nosača aviona Šarl de Gol, izvor foto Dassault Aviation
Rafale M poleće sa francuskog nosača aviona Šarl de Gol, izvor foto Dassault Aviation

Postoje različite verzije Rafala, uključujući borbeni avion Rafale C, mornarički Rafale M i verziju za napad na tlo Rafale B.

Rafale se koristi u Francuskom ratnom vazduhoplovstvu i Francuskoj mornarici. Takođe se izvozi i koristi se u vazduhoplovnim snagama nekoliko drugih zemalja, uključujući Egipat, Indiju, Grčku, Hrvatsku (nedavno stigao prvi).

Karakteristike:

Tip:Višenamenski lovac
Posada:1-2
Borbeni radijus:1400 km
Maksimalna brzina:2200 km/h
Maksimalna visina leta:15.200 m

Varijante:

  • Rafale A Eksperimentalni;
  • Rafale B Dvosed, zemaljski;
  • Rafale C Jednosed, zemaljski;
  • Rafale D Originalno ime Rafale C (preimenovano 1990);
  • Rafale M Jednosed, na bazi nosača;
  • Rafale N Dvosed, na bazi nosača;
  • Rafale BM (prvobitno nazvan Rafale N) nosač nuklearnog oružja;
  • Rafale DM Dvosed za egipatsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale EM Jednosed za egipatsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale DH Dvosed za indijsko vazduhoplovstvo;
  • Rafale EH Jednosed za indijsko vazduhoplovstvo;

73 KOMENTARA

  1. Breaking News ,ništa od Rafala za Srbiju ,Francuzi su saopštili da neće da prodaju Srbiji Rafael avione jer Srbija ne ispunjava uslove ?!? Drugim rečima Srbija nije NATO saveznik i ruski je igrač!Dzabe je Vučić krečio !

    10
  2. Svi vi “strucnjaci” preskacete vrlo VAZNU stvar, ako Srbija sad inaruci Rafale, stici ce joj, obzirom na narudzbe NATO drzava i bivših francuskih kolonija, tek za 10 god., a tad ce to biti zastarjeli avioni! Bolja odluka HR je bila kupiti sad polovne Rafale odlicnog stanja i 4+ gen., a kad Srbija za 10 god. dobije sadasnju 4+ generaciju Rafale, HR i drugi ce tada od Francuza vec imati isporucene 5 najmoderniju generaciju Rafala. Usput, rakete i ostalo naoruzanje Rafala se uvijek isporucuje u naprednijoj verziji NATO clanici od neclanice, koliko god ona bila spremna platiti. I ovdje vidim podatke da je HR platila 1.5 mlrd, nije, platila je 1.1 mlrd i to u 4 god. rate. Ovo je normalni nenavijacki komentar, jer vidim da vas je 80% u Srbiji uhvatilo nacionalisticko navijacko stanje u vezi tih aviona! A koji su bolji avioni? Iz koje zemlje proizvodjaca? Odgovor: najbolji su oni avioni koji nam i vama i nama NIKADA zatrebati nece i koji nikad u ratnoj funkciji biti nece! Vjerujte mi, na mene se 1991 avion obrusavao i pucao, a ja sam trocjevcem pucao na njega, srecom smo obojica prezivjeli, ne dao Bog nikada nikome vise, siguran sam je i pilot tog aviona, kao i ja, dozivotno osijedio od straha!

  3. Ludilo na kub
    Jadansmo mi Srbi narod…ko neki maloumnici u pm kad smo dozvoliti da nas Nas srbski najljigaviji olos vodi. Ejjj milijarde dajemo Nasim ne prijateljima…necu vise jer cut exsplodirati od muke fuuujjj

  4. E sto volim ove sto se busaju iz NATO provincija, keyboard warriors a da im se pripuca na pragu, odmah bi trazili svoja prava… A za razliku od ovog naseg Kimija kome sve sovjetsko i rusko krsh, pravom Kimiju iz F1, prvi auto bila Lada 🙂 Menjaj nadimak, nisi mu dorastao…

  5. Купује(мо) 12 Рафала за 3 милијарде €? А који ће нам? Нисмо у НАТО-у па да морамо! Са киме ћемо то ратовати, можда са комшијама који су сви у НАТО, или са Французима који су водећи у НАТО, и од којих купујемо? Никоме се не можемо супротставити, и где је ту логика? Боље да су се паре уложиле у економско-наукчне, инфрастуктурне области, или у развој неразвијене јужне Србије, и иних. Ако је полит. потез јер мисли(мо) да ће нам Француз(ска) помоћи око Косова – да се зна: Неће! Јер ми немамо никакав план за Косово него је све у ходу, па шта будне. И хоће ли наша војска у Украјину ако Макеон одлучи да крене!?

    6
    2
    • naravno da necemo ratovati ali cena mira i neutralnosti je najskuplja! a pri tome cemo malo smanjiti tenzije EU i Amerike sto ne uvodimo sankcije rusiji … ok, politicki potez kupovina

      1
      2
      • Tako ćemo im se osvetiti za sve što su nama Srpskom narodu uradili da reč još uvek nije izmišljena.
        Sve Albance ćemo pregaziti.
        Albanci ima BRE da slušaju šta im Srbi govore i tačka.

  6. Ako već nedaju da uzimamo RUSKE avione onda uzeti KINESKE jer RAFALI dok stignu postaće De MODE a plus kad se osvrnemo na CENU I PRATEĆU OPREMU a za ODBRANU NAŠE TERITORIJE BI I KINESKA ODRADILI TAJ ZADATAK, kad mogu da brane KINU ŠTO NEBI MOGLI I SRBIJU – ZAŠTO AGRESORSKE AVIONE

    12
    1
    • Управо тако, оружје се не купује од непријатеља. Само АВ жели да купује оружје од нато, француске. Наши пилоти већ дуго користе совјетску-руску технику тако да им је непотребан труд да пређу да лете на неким рафалима

      11
      2
  7. Од кад то војска Србије има Х125м? Јел то била нека тајна куповина? Зато што сви знамо да Војска Србије поседује хеликоптере газела, гама, ми17в5, Х145 и МИ35

    • Gazela i H120 i H125 imaju iste motore ,i skoro je isti helikopter, samo sto su ovi noviji, a nasi bi da budemo ovlasteni servis za ovaj tip kao i H145.

  8. Francuzi sponzori rezolucije u Srebrenici u UN Bombardovali Srbe Otimaju Kosovo Vuĉić im poklanja namensku Kupuje skupe Rafale Sada ima bplje rakete nego Francuzi Vojska hoće SUHOJ Ali on dobio nalog u Davosu da uđr u NATO Da prizna Kosovo

    360
    24
    • Upravo si izrekao grubu neistinu. Vojska i piloti su trazili Rafale i ubedili Vucica, a sam Vucic je bio za Kineske lovce, koje ce svakako nabaviti, ali je podlegao misljenju struke. I sam Vucic je u jednom neformalnom razgovoru ,na opasku da je bolje kupiti Kineze kazao, da i ja mislim tako, ali valjda bolje znaju ovi sto treba da lete na njima, misleci na pilote.

      1
      2
  9. 250 miliona dolara po avionu je katastrofalno skupo, plus rezervni delovi održavanje itd..
    Bacanje novaca za nešto što se nikad nece koristiti, osim skupljati prašinu po hangarima

    118
    16
    • kod putina ne ide niko i da ga zove, ko će kod klipana koji je unakazio rusiju?!?!..kod izoliranog ko virus?!?!

      37
      45
  10. Izgleda da se mi slabo za nešto pitamo,pa tako i oko ovoga,dacemo pare makronu jer covek se sprema za rat sa rusijom,a avione cemo dobiti kad dodjemo na red,za jedno 20 ili 30 godina……

    70
    14
  11. Davno je pokojni Lazanski komentarisao francusku vojnu opremu. Izuzetnog kvaliteta,ali samo Francuzi mogu da priušte normalno održavanje i korišćenje iste. Ostali su u startu nadmetali,ako nisu Saudijci ili neki lovarni naftaši

    33
    10
    • Лазански је такође пустио причу да Србија креће у производњу борбених авиона 4 генерације, пројекат који је покренула СФРЈ још ’85 године, познат као НА. Чак је тврдио да имамо иностране купце који стоје у реду за тај апарат.

      23
      14
  12. Bolje neka kupi s300 bar a ne avione jer se zna da ukoliko dođe do borbe u vazduhu biće srušeni svi do jednog za nedelju dana.A sistemo pvo bi odvratili napad iz vazduha.

    50
    12
  13. Preskupo za nas,Hrvati sad čupaju kosu,al nemaju kud.
    Mnogo skupo održavanje,a o satu naleta i ostalom da ne govorimo.

    37
    34
    • Hrvati čupaju kosu al od sreče , kupili povoljno vrhunski avion i uz to za te pare dobili brdo vrhunskih kompleta aviobombi i raketa . tako da su super prošli , kupili avione izgrađene 2008 generalno obnovljene sa najnovijom elektronikom i uz to komplete naoružanja . Dobili npr samo Storm Shadow raketa dometa 300 km , 200 komada , a vidimo šta te rakete prave Rusima u Ukrajini !

      13
      • Kada vas covek slusa rekao bi da nesto znate. Dati 1,5milijardi$ za ,,rabljene”” izrabljene Rafale R3 uz raketu VV 60 km. I tacno je od svega da cete dobiti skalp raketu VZ ali redukovanu na 200 km. Uz obecanje Francuza da ce im naknadno prodati Mica raketu VV do 120 km kada budu proizvedene i to mozda kada budu u vecem broju. Dok je srbija u startu sa novin Rafale R4 dobice raketu sa tim dometom i mozda do 150 km, skalp do 300km i svim ostalim mogucnostima osim meteora koga necete dobiti nikada ni vi kao NATO clanica ,a ni Srbija. Do duse Srbija sada na Migovima 29 ima raketu v v do 120 km.Valjda nesto i Milanovic zna, poslusajte sta on kaze za Hrvacku nabavu.

        • 1. Tvoj Srbin Milanović nezna ništa o oruzju i vojsci , vojni je dezerter i obična budala ! 2. Francuska neće da proda Srbiji Rafal avione, nek kaze Vučić šta mu je Makron reko nasamo posle večere !

  14. За Француза знамо да се тамо 100% производи,а за Грипен нисам сигуран. Ово је дефинитивно заокрет ка NATO.

    28
    5
  15. Mogo bolje bi bilo da smo ovaj novac uložili u poravljanje nataliteta i poljuprivredu,i možda kupili što više dronova.

    85
    22
  16. Šta želite vi pukofiličari?!?..eno aca vam je kupio ruske kante pre neku godinu, šta koj moj želite više, ..kipio te kante koje e pale na kurblu samo da bi vam udovoljio, i vi opet nezadovoljni!

    58
    47
    • Смири се. Биће све у реду.Толико кипиш од беса да прескачеш слова док пишеш. Ће те лупи инфаркт. А можда си једноставно неписмен.

      49
      53
      • ajde idi meri pritisak putinofiličaru, šlogiračeš se, zašto da sam besan, ne kupuju ruske kante i metalolom?!?..ti kiptiš od besa, putkofiličaru glupi izvrnučeš se..heheheh..

        10
        9
        • Будало једна ненормална, можеш ли да ми објасниш зашто се свим овим људима обраћаш на тако блесав начин. Шта покушаваш да постигнеш?

          12
          • Не обраћај пажњу на Кимија, у сваком дружтву има једна до две будале! Њих не можеш спречити да говоре а и непотребно је из два разлога: Прво, нико их не схвата озбиљно и из забаве с њима чини спрдњу; Друго, и они понекад кажу неку истину јер нису у стању да се контролишу (основна одлика свих ненормалних, а највише лупеташа – будала. Кими је забаван!)

  17. Rafali su gotova stvar. Srbija mora u dužničko ropstvo. Nije problematična nabavka aviona neko trošak. Tri vojna budžeta za avione koji će u ratu biti uništeni kao MIg-ovi ’99. A vojnici nemaju ni streljačko naoružanje. Nema POV raketa, PVO raketa, artiljerije, oklopa, sistema veze, municije, goriva, maziva, hrane, sanitetske opreme, nedovoljno vojnika,…
    Izdajnička vlast i izdajnički generali, kao 1941.

    55
    15
    • Cega nema pa pucousti je za razliku od svih predhodnih vlasti najvise ulozio i modernizovao vojsku, njemu se moze zameriti sve ostalo osim vojske.

      1
      42
  18. Majmun se uvlaci zapadu sa nasim parama.
    Narod kupuje mleko samo ako je na akciji a on planira milijarde za avione.

    85
    30
    • putkofiličaru na aparatima..aaahahahahaaaaa..RAAFAL..RATATATATATATATAAA…konačno da se odlobodimo te sovjetije i njihovog metaloloma..

      34
      24
      • Теби као хрвату су ближи расходовани амерички бредлији који су скупо плаћени а поред десет година за ремонт треба још и пар стотина милиона . Хахаха само ти лижи нато гузицу .хахаха

        38
        22
      • Ne znam gde živiš kad hvališ agresore ali ako si u Srbiji ti si prosto izdajnik. Taj zapad nas teroriše vekovima a ti si spreman za snošaj sa njima. Šta ti se desilo kad ti je intelekt tako ispomeran? A i slepilo te hvata kad ne vidiš da istok raste a zapad se polako urušava, to se čak može nazvati i biti glup..

      • Decko jesi li razmisljao da posetis nekog psihologa mozda, ti su velikom problemu , ti si oboleo od mrznje i zavisti. Odmori malo, ako si na necemu? Smrkni udahni duboko i odspavaj malo, a onda svakako popricaj sa nekim

    • putkofiličaru na aparatima..aaahahahahaaaaa..RAAFAL..RATATATATATATATAAA…konačno da se odlobodimo te sovjetije i njihovog metaloloma…

      12
      5
  19. Није добро,видели смо како украјинци пролазе са рсзнорсзним наоружањем и произвођсчима,не могу да га одржавају,треба да узмемо руско, јефтиније, лакше за одржавање,компактно и много боље од западњачког

    22
    43
    • Eno vidimo kako prolaze, rasturili su sovjete, a i gađaju ih u dubini, tri sela su boljševici osvojili za dve godine, tri sela i jednu deponiju..hahahahaa..ajdee rusofili maaršš na vešanje..hihii

      41
      16
      • Koprca se Nato u Ukrajini davno bi se oni povukli ali ih sramota, sramota da 50 država ne može porazit jednu Rusiju..
        Na kraju krajeva deliće se Ukrajina..

        38
        48
    • Eno vidimo kako prolaze, rasturili su sovjete, a i gađaju ih u dubini, tri sela su boljševici osvojili za dve godine, tri sela i jednu deponiju..hahahahaa..ajdee rusofili maaršš na vešanje..hihii…koje kompaktno rusko oružje, ajde objasni nam šta ti podrazumevaš pod kompaktnost?!?…tetrebu jedan rusofilski…maarš breee, dosta je bilo više sa tom primitivnom rusijom…

      27
      13
      • Хахаха по овом Кимију нато буљашу украинци већ улазе у Москву само их јебе мобилизација и корупција док их Руси мељу са 10% снаге.

        11
        18
    • @Miki/ Знаш шта, деломицчно си у праву, није добро кад има много разних добављача па је проблем у одржавању (сваштарење) – али за наше услове и политику неутралности (ако обстане) мислим да је најбоље узети од два супротстављена производђача (никако три или више), од једног западног, најбоље Француза, али не оволико него тек 7 комада да имамо и да се пилоти и одржавање подучавају (а и прескупи су), а са друге стране од Руса, њихови авиони су одликчни а јефтинији су, и за цену тих 5 Рафала мање можемо купити бар 10 – 12 русских (нисам најбоље упутћен у цене најбољих Сухоја али знам да су јефтинији). Тако бисмо за исте паре имали скоро дупло већи број авиона – и ако у случају неког сукоба Французи откажу подржку у обдржавању имамо Сухоје, а ако одкажу Руси (мада сумњам) имамо Рафале. А битнија нам је ПВО много више од авиона! Мислим да би ово била најбоља опција за нас!

  20. Mnogo para za rafale jeftinije ćemo proći sa J10C ili JF17 BLOK3 ili sa mig 35drugo naši tehničari su već upoznati sa motorima i naoružanjem treće rakete sa sadašnjih mig29 mogu sa se koriste i sa ovih aviona četvrto sat naleta je mnogo jeftiniji

    22
    28

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave