Naslovna Novosti SAD zabrinute za Izrael: Iran sprema veliki udar Šahidima i projektilima u...

SAD zabrinute za Izrael: Iran sprema veliki udar Šahidima i projektilima u narednih 96 sati

6
iranski dronovi
iranski dronovi
google news

Sjedinjene Američke Države i Izrael stavili su svoje oružane snage u stanje visoke pripravnosti usred pretnje od mogućeg masovnog napada Irana.

Sjedinjene Države imaju obaveštajne podatke koji ukazuju na to da Iran možda priprema uzvratni udar velikih razmera kao odgovor na napade na generale Korpusa iranske revolucionarne garde u Damasku.

Prema američkoj televizijskoj kompaniji Si-Bi-Es, planovi Teherana mogu uključivati upotrebu „Šahida” – borbenih dronova sopstvene proizvodnje, kao i krstarećih raketa. Moguće je da bi mete ovih napada mogle biti izraelske diplomatske institucije. Napad će se desiti u narednih 96 sati.

„Definitivno smo u visokoj pripravnosti“, rekao je zvaničnik, potvrđujući priču još jednog američkog glasila CNN koja sugeriše da bi se napad mogao dogoditi sledeće nedelje.

Još nije tačno utvrđeno odakle bi ta municija mogla da bude lansirana. Opcije uključuju Siriju i Irak, što bi Iranu omogućilo da zadrži sposobnost da negira direktnu odgovornost za napad. Međutim, ne može se isključiti direktna iranska umešanost, iako se čini da je to manje verovatan scenario.

Njujork tajms izveštava da su američke trupe koje se nalaze u regionu stavljene u stanje visoke pripravnosti. Izrael je zauzvrat preduzeo niz mera da ojača svoju odbranu, uključujući otkazivanje vojnih otpusta, delimično pozivanje rezervista i blokiranje GPS signala kako bi poboljšao efikasnost protivvazdušne odbrane.

Ratni avioni za koje se sumnja da pripadaju Izraelu bombardovali su u ponedeljak iransku ambasadu u Damasku u napadu koji je ubio iranskog vojnog komandanta i označio veliku eskalaciju u ratu Izraela sa njegovim regionalnim protivnicima.

mohamed reza zahedi copy
ubijeni mohamed reza zahedi

Korpus iranske revolucionarne garde saopštio je da je u napadu ubijeno sedam iranskih visokih vojnih savetnika, uključujući Mohameda Rezu Zahedija, visokog komandanta snaga Kuds, koje su spoljna paravojna špijunaža.

Očekuje se da bi iranski odgovor mogao uslediti u narednoj sedmici, pre kraja muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Ova informacija se poklapa sa izjavom lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, koji je uverio da je odgovor Irana neizbežan, ali će detalji o vremenu, mestu i prirodi odmazde biti čuvani u najstrožoj tajnosti.

Nasralah je naglasio da je neizvesnost deo neprijateljske strategije iscrpljivanja, izazivajući stalnu napetost i iščekivanje udara.

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je o iranskoj pretnji u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u četvrtak. “Naši timovi su od tada u redovnom i stalnom kontaktu. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju odbranu Izraela od pretnji iz Irana”, rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Da li će Iran zaista reagovati?

Sa druge strane, postoje pojedini anatlitičari koji ipak smatraju da Iran samo maše perijem, te je u nepovoljnoj poziciji da trenutno ozbiljnije odgovori na napade. Ukoliko Teheran oštro reaguje, udariće ga Izrael zajedno sa SAD, dok Iranu u ovoj situaciji nema ko da pomogne.

idf f 35
Piloti IDF pored F-35

Arapski svet, koji broji do pola milijarde ljudi, pokazao se i u prethodnim primerima izuzetno pasivno, što se vidi i u palestinskom slučaju. Sa druge strane, Izrael je veličine Vojvodine, na kojoj živi oko 10 miliona stanovnika, ali se zato de fakto smatra još jednom zvezdom na američkoj zastavi.

Prema istim analitičarima, frakcije poput Jaish ul-Adl smatraju se zaduženim da uvuku Iran u rat. Podržava ih Izrael i Pakistan. SAD pametno koriste Pakistan, te se u jednom trošku vrši direktan pritisak na Iran ali i na Indiju.

6 KOMENTARA

  1. Sirija,Irak ako daju svoje teritorije Iranu za napad na Izrael,bice izlozene opet IzraelskIm,Americkim vazdusnim udarima.

    2
    1
  2. Ne postoji Izrael to je americka teritorija na bliskom istoku.
    Kao Aljaska kao Kosovo kao mnoga druga ostrva nisu spojeni sa Amerikom ali su njihova teritorija.

    24
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version