Naslovna Novosti Presedan: Visoki general IRGC poginuo nakon izraelskog raketnog udara na iranski konzulat...

Presedan: Visoki general IRGC poginuo nakon izraelskog raketnog udara na iranski konzulat u Siriji

2
mohamed reza zahedi copy
mohamed reza zahedi copy
google news

Arapski mediji, kao i Rojters, javljaju da je u raketnom napadu na iranski konzulat u sirijskoj prestonici poginulo najmanje pet osoba, među kojima je i viši oficir Korpusa garde Islamske revolucije (IRGC) Mohamed Reza Zahedi.

Napominjemo da bi ovaj udar mogao biti korak ka ozbiljnom porastu napetosti u regionu, pošto je Izrael ranije izbegavao napade na iranske diplomatske objekte u Siriji, ograničavajući se na štabove, mesta okupljanja bespilotnih letelica i druge vojne ciljeve.

Kako javlja izraelska televizija, u zgradi konzulata održan je sastanak visokih lidera Osovine otpora. Navodno je ID sačekao da iranski ambasador u Siriji napusti konzulat pre nego što je izvršio udar.

Sirijsko Ministarstvo odbrane objavilo je zvaničan komentar o napadu, ne navodeći konkretna imena.

Napad na zgradu iranskog konzulata u Damasku došao je sa Golanske visoravni koju su okupirali Izraelci. Zgrada je potpuno uništena. Svi unutra su poginuli ili povređeni. Raščišćavanje ruševina je trenutno u toku, navodi se u saopštenju.

Međutim, Al Arabia i Rojters tvrde da je visoki lider IRGC-a u Siriji i Libanu, Mohamed Reza Zahedi, poginuo od dolaznih projektila. Prethodno je komandovao vazduhoplovnim i kopnenim snagama IRGC-a, a nedavno je bio jedan od najviših komandanata iranskih proksi snaga u regionu.

Iranska novinska agencija Fars javlja da ambasador i njegova porodica nisu povređeni, ali su među poginulima diplomatski radnici. Nakon udara, ID je stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Iran zvanično obećao Izraelu oštar odgovor na smrt tri generala IRGC-a

Prema najnovijim vestima, iranski ambasador u Damasku zvanično je izjavio da će odgovor Teherana na napad na diplomatsku misiju u Damasku, u kojem su ubijeni visoki oficiri IRGC, “biti odlučujući”. Diplomata je dodao da su napadi na ambasadu u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Sa posebnom okrutnošću, suprotno svim međunarodnim konvencijama, napali su moj dom, konzularni deo ambasade, kao i zvanične vojne objekte Irana. Uzvraćaćemo udarac u vreme koje nam odgovara, stoji u poruci iranskog ambasadora u Siriji.

UN odmah izrazile zabrinutost zbog napada Izraela na diplomatsku misiju

Izrael, zauzvrat, povećava bezbednost u svojim diplomatskim misijama jer priznaje mogućnost da će Iran pokušati da odgovori na ubistvo napadom na izraelsko diplomatsko predstavništvo u inostranstvu.

Podsetimo, u posledicama raketnog napada izraelskog vazduhoplovstva na iranski konzulat u Siriji, poginuo je komandant snaga Al Kuds Mohamed Reza Zahedi. Ovo je najviši general IRGC-a kojeg je Izrael eliminisao tokom čitave konfrontacije sa Teheranom.

Prema poslednjim informacijama arapskih medija, tri generala IRGC-a poginula su u padu projektila na zgradu konzulata. Pored Mohameda Reze Zahedija, na spisku ubijenih su i brigadni general Hosein Aminollah i general Haj Rahimi. Svi oficiri su nadgledali operacije iranskih proksi snaga u Libanu i Siriji.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version