NaslovnaNovostiNATO vojne vežbe na Dunavu i u Crnom moru ‘Sea Shield 24’...

NATO vojne vežbe na Dunavu i u Crnom moru ‘Sea Shield 24’ počinju 8. aprila

U Rumuniji 8. aprila počinju pomorske vežbe Sea Shield 24 „Morski štit 24“ u organizaciji NATO-a, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

U vojnim vežbama će učestvovati 12 zemalja članica NATO-a i partnera iz alijanse. Među njima su Bugarska, Rumunija, Grčka, Italija, Francuska, Holandija, Portugal, Poljska, Turska, SAD, Velika Britanija, kao i NATO partneri Gruzija i Moldavija.

Manevri će trajati do 21. aprila, a odvijaće se u Crnom moru i delti reke Dunav. Pored toga, biće pogođena i priobalna područja.

Ceremonije povodom otvaranja vežbe održaće se u ponedeljak u rumunskoj luci Konstanca na Crnom moru.

Očekuje se da će u pomorskim vežbama učestvovati više od 2.200 vojnih lica i 135 tehničkih sredstava. Konkretno, reč je o 27 morskih i rečnih brodova i plovila, 17 aviona, 91 vozila i čamaca.

Učesnici vežbi imali su zadatak da uvežbavaju akcije izvođenja vojnih operacija na moru i rekama, kontrolu mora i reka, operacije traganja i spasavanja, pomoć brodovima u nevolji i zaštitu strateški značajnih infrastrukturnih objekata.

Multinacionalna vežba „Sea Shield 24“ je najkompleksniji događaj koji Rumunske pomorske snage, preko Komande pomorske komponente „Viceadmiral Joan Georgescu“, izvode u trenažnoj 2024. godini i doprinosi promociji inicijativa i interesa Rumunije na regionalnom i međunarodnom nivou, kao i da se poveća nivo interoperabilnosti između snaga učesnica, navode iz rumunskog ministarstva odbrane.

Istovremeno, cilj je optimizacija međuinstitucionalnih napora i sinhronizacija ciklusa planiranja na nivou Mornaričkih snaga, u saradnji sa ostalim kategorijama snaga, prenosi rumunski Agerpres.

Zanimljivo je da se vežbe održavaju u Rumuniji, u neposrednoj blizini Ukrajine. Međutim, u vežbama ne učestvuju predstavnici ukrajinskih oružanih snaga, iako su na manevre pozvani predstavnici zemalja kandidata za članstvo u NATO, poput Gruzije ili Moldavije.

Prvo izdanje multinacionalne vežbe „Morski štit“ održano je 2015. godine, čiji se scenariji kontinuirano prilagođavaju kako bi brzo i efikasno odgovorili na čitav spektar pretnji regionalnoj bezbednosti i stabilnosti, citira rumunski izvor.

Sa druge strane, rumunska štampa ne prenosi ništa o razlozima odsustva ukrajinskih vojnih lica sa spiska učesnika vežbi.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave