Naslovna Novosti Ruska vojska nastavlja da potiskuje linije frontova u Donbasu ka zapadu, ali...

Ruska vojska nastavlja da potiskuje linije frontova u Donbasu ka zapadu, ali ni Kijev ne ostaje dužan

2
evolucija ukrajinske kontraofanzive
ofanziva ilustracija
google news

Posle kratke pauze, ukrajinska vojska je nastavila sa udarima bespilotnih letelica u pozadinskim oblastima Rusije. Ukrajinski bespilotne letelice su stigle do Republike Tatarstan.

Jedna od meta bila je i spavaonica u specijalnoj ekonomskoj zoni poznatoj kao Alabuga, gde se navodno proizvode ruski bespilotni letelice Geran. Radionice navodno nisu oštećene, ali je nekoliko civila ranjeno.

Još jedna bespilotna letelica je gađala rafineriju nafte u regionu, ali je potisnuta ruskim sredstvima elektronskog ratovanja, dok ukrajinski izvori tvrde pogodak.

Ciljevi napada nalaze se na udaljenosti većoj od 1000 kilometara od ukrajinske granice. Ukrajinska vojska je koristila domaći ultralaki avion Aeroprakt A-22 nadograđen u bespilotnu letelicu sa povećanim dometom leta.

aeroprakt a 22
aeroprakt a 22

Ove lakomotorne avione su ukrajinske specijalne službe ranije koristile za napade na ruske rafinerije nafte u pozadinskim područjima, kao i za prenošenje oružja preko granice.

Ni ruska vojska ovih dana nije gubila vreme. Novi talas preciznih udara pogodio je ukrajinske energetske objekte koji zadovoljavaju potrebe njihovog vojno-industrijskog kompleksa. Lokalne ukrajinske vlasti potvrdile su štetu u Krivom Rogu. Još eksplozija odjeknulo je u Dnjepropetrovskoj, Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti, kao i samom Harkovu.

„za krokus siti hol natpis na fragmentu bespilotne letelice koja je nocu napala harkov
„Za Krokus Siti Hol“ – natpis na fragmentu bespilotne letelice koja je noću napala Harkov

Masovni ruski udari naneli su veliku štetu ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi poslednjih nedelja. Napadi koji su vrlo verovatno i dalje u toku imaju za cilj da zakomplikuju vojnu logistiku ukrajinske vojske i spreče njen vojno-industrijski kompleks da pokrene punopravne operacije.

Više ruskih udara bilo je usmereno na ukrajinske vojne objekte. Napadnut je, kako se izveštava, kamp za obuku ukrajinskih marinaca u regionu Mikolajeva.

Ruski udari su 4. aprila pogodili ukrajinsku tenkovsku školu u oblasti Harkova, gde su bili stacionirani strani tenkovi i instruktori, rekao je za Sputnjik koordinator podzemnih pokreta Sergej Lebedev, pozivajući se na stanovnike Harkova.

Prema rečima koordinatora, dogodila su se i dva udara u naselju Novije Doma u Slobodskom okrugu u Harkovu. Prijavljeno je da su tamo pogođene trafostanice.

Pored toga, ruski udari su gađali zgradu okružnog odeljenja unutrašnjih poslova u ulici Ljubov Mala u Harkovu. Pogođena je i mehanička fabrika Merefa u gradu Merefa kod Harkova, rekao je Lebedev, koji je otkrio da kijevske snage proizvode i skladište dronove u tom preduzeću.

Koordinator je napomenuo da se postrojenje nalazi u blizini železničke stanice. U vreme napada, tamo se iskrcavao voz koji je prevozio vojnu opremu, municiju i osoblje kijevskih snaga; usled detonacije u postrojenju pogođen je i voz.

Udari su navodno izvedeni pomoću dronova kamikaza Geran. Guverner Harkova Oleh Sinehubov naveo je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana presrela 11 od 20 dronova lansiranih na ciljeve u regionu. Ove tvrdnje ne odgovaraju prijavljenoj šteti.

Prošlog meseca ruska vojska je nastavila velike udare na Ukrajinu nakon niza provokacija Kijeva, uključujući desetine udara raketama, projektilima i kamikaza dronovima na rusku teritoriju, kao i nekoliko neuspešnih prekograničnih napada.

Stanje na frontu u Donbasu

U međuvremenu, ruska vojska nastavlja da potiskuje frontove Donbasa na zapad. Novi ruski dobici prijavljeni su zapadno od Avdejevke. Posle pobede u Orlovki, ruske snage su ušle u Semenovku.

Nijedna reka nije mogla da zaštiti ukrajinski garnizon u selu i, posle dugih borbi, ruske snage su se uporište u južnom delu naselja. Ukrajinske trupe su se povukle na sever.

Zajedno sa zapadnim ulicama Berdičija, ovo je njihovo poslednje uporište zapadno od Avdijevke. Tada će ukrajinski vojnici biti primorani da se povlače na desetine kilometara kroz polja pod jakom ruskom artiljerijskom vatrom.

Istovremeno, ruske snage su dobile nove položaje na dominantnim visovima na Artjomovskom pravcu (nekada Bahmut). Nakon što su preuzeli kontrolu nad Krasnojem (Ivanovskoje), brzo su proširili svoju zonu kontrole severno od sela i približili se predgrađu glavnog velikog ukrajinskog uporišta Časov Jar.

Ukrajinska vojska se sprema za predstojeći ruski juriš i nove teške urbane bitke.

Napredovanje ruskih snaga u Časovom Jaru može se odvijati na nekoliko načina

Geografija: Časov Jar se nalazi na uzvišenom terenu sa složenim granicama, presečen kanalom Severodonjeck-Donbas i autoputem. Grad ima više šumovitih područja i vodenih površina, sa uglavnom niskim zgradama, ali i nekim industrijskim zonama i velikim preduzećima pogodnim za utvrđivanje.

Taktička situacija: Glavni pravac napada ruskih snaga sleduje verovatno sa istočne i severoistočne periferije ka okrugu Kanal i remontnoj fabrici Časov Jar. Okrug Kanal je strateški važan zbog svoje lokacije na levoj obali kanala, što potencijalno omogućava ruskim snagama da zaobiđu glavne ukrajinske odbrambene položaje.

Ciljevi: Ruske snage mogu imati za cilj da preuzmu kontrolu nad ključnim oblastima kao što je rudnik Severni i napreduju sa severa na jug ka železničkoj stanici Časov Jar, zaobilazeći i blokirajući vatrostalnu fabriku Časov Jar.

Odbrambene pripreme: Ukrajinska odbrana u Časovom Jaru je verovatno manje obimna u poređenju sa Bahmutom i Avdijevkom, što ukazuje na mogućnost rezervnog plana ako ukrajinskim snagama bude naneta kritična šteta. Međutim, strateška lokacija grada i blizina Slavjanska/Kramatorska mogu zahtevati dodatna pojačanja od strane ukrajinske vojske.

    Sve u svemu, ishod će zavisiti od različitih faktora kao što su efikasnost ruske taktike, ukrajinske odbrambene sposobnosti i potencijalna pojačanja.

    2 KOMENTARA

    1. Kako stvari stoje u Ukrajini mira nema ni između redova.
      Mislim da istorija ništa nije naučila svijet o Rusiji – istorija više nije “učiteljica života”.

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version