Naslovna Novosti Rusi stigli na periferiju Časov Jara, bitnog strateškog grada, zatim Slavjansk i...

Rusi stigli na periferiju Časov Jara, bitnog strateškog grada, zatim Slavjansk i Kramatorsk i Donjeck je ruski

3
ruska vojska
ruska vojska
google news

Časov Jar, zajedno sa Slavjanskom i Kramatorskom, vitalne su mete za Rusku Federaciju ako želi da zauzme ceo region Donjecka.

Časiv Jar je posebno važna, strateška tačka. Grad se nalazi nekoliko kilometara zapadno od Bahmuta, a njegov gubitak bi značio da bi Ukrajinci otvorili kapiju do dve vitalne tačke – Slavjansk i Kramatorsk.

Nakon što su u leto 2023. Ukrajinci uspeli da se pomere par sela unapred na terenu i približe se izgubljenom Bahmutu, dolazi prvo do stagnacije pa povlačenja.

Štaviše, ruske trupe su uspele da napreduju nekoliko kilometara i sada se nalaze na samoj periferiji Časiv Jara u Donjeckoj oblasti. Tamo je za Kijev izuzetno situacija teška, priznao je i Roman Pohorili, ukrajinski analitičar i propagandista.

U intervjuu za Novi Glas, ukrajinsko glasilo, međutim, isti Pohorili spominje teške borbe u Ivanovskojem, koje Rusi tvrde da već 15 dana drže pod kontrolom i ponovo nazivaju starim imenom, Krasnoje.

„Sada se vode teške borbe za selo Ivanovskoje, koje se nalazi u blizini Časiv Jara. Moskovljani su više puta izjavljivali da su preuzeli potpunu kontrolu nad ovim naseljem, što nije tačno. Naši vojnici se tu bore, drže se, ali, na žalost, Moskovljani su već dostigli visine kod Časiv Jara“, rekao je on.

zastava dvd podignuta u mestu krasnoje (ivanovo)
zastava dvd podignuta u mestu krasnoje (ivanovskoje)

Komplikovana situacija za Ukrajince na istočnom frontu

Isti analitičar je više puta naglašavao da je Časiv Jar strateški važan grad.

„Visine Časov Jara su važne zbog svoje lokacije, jer otvaraju operativni prostor za napredovanje Moskovljana. (…) Nadajmo se da će naši vojnici zadržati napad i uspeti da ih potisnu iz područja koja su već zauzeli“, kaže Roman Pohorili.

Sa svoje strane, profesori i učenici vašingtonskog takozvanog “instituta za proučavanje rata” ISW – Instituta za proučavanje rata, pokazuju da su „1. aprila elementi 98. vazdušno-desantne gardijske divizije napredovali ka Časiv Jaru i sada se nalaze na udaljenosti između 650 metara i 1 km od istočne periferije Časiv Jar“.

Takođe, ruske trupe su potvrdile napredovanje zapadno od Avdijevke i u zoni mostobrana na levoj obali Oružanih snaga Ukrajine kod Krinika.

Istovremeno, pojavili su se snimci koji potvrđuju nedavno potiskivanje ukrajinskih oružanih snaga od strane ruskog mehanizovanog napada u blizini sela Ivanovskoje u blizini Časov Jara.

31. marta saznali smo da su jedinice 9. mehanizovane streljačke brigade napredovale jugozapadno od Avdijevke i stigle do zapadne periferije naselja Vodjane.

rusi napipavaju teren izveli pokušaj jedne od najvećih tenkovskih ofanziva na avdijevskom sektoru fronta
rusi napipavaju teren, izveli pokušaj jedne od najvećih tenkovskih ofanziva na avdijevskom sektoru fronta

Međutim, kao su preneli svi proukrajinski resursi, Rusi su pretrpeli gubitke oklopnih formacija. Kako smo mi to nazvali, neuspelo napipavanje terena, izvedeno je većim mehanizovanim sredstvima nego što smo to navikli da gledamo, te je američki Forbs odmah izašao sa naslovom “masakr ruskih tenkova”.

Prema zapadnim izveštajima, ruske snage su tada izgubile su ukupno 12 od 36 tenkova uključenih u pokušaj napada.

3 KOMENTARA

  1. Uskoro će Ukri dobiti oružije i to puno da se nadoknadi što nije a i zbog predstojeće Ruske ofanzive. Mobilizacija će brzo, par stotina hiljada ovaj put mladih, najsposobnijih istina slabo motivisani u ovoj fazi rata ali poslije par mjeseci obuke i vatrenih krštenja biće u mašineriji. Vjerovatno će im dati koliko god mogu odvojiti dalekometnog preciznog oružija da neutrališu druge prednosti Rusa. F 16 će povećati opasnost za Ruse kad bacaju klizeće bombe. Neće Rusima biti lako u toj ofanzivi.
    Sa druge strane Rusi su spremili puno vojske sad već dobro obučene, naoružane i iskusne, zalihe odličnih projektila, puno dobrih aviona kao i puno velikih klizećih bombi i raznih iznenadjenja.
    Biće zanimljivo

  2. Ma Ukrajina se nikada više neće oporaviti-kao i Libija Irak … gde Ameri sprovode demokratiju tu trava više ne raste-samo je pitanje koliko će da potraje ova agonija kako za Ukrajinu tako i za Evropu-Rusima se nezuri Amerima takodje tako da to može dugo da traje po štetu Ukrajine i Evrope

    16

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version