Naslovna Novosti Objavljeni bliski snimci dolazaka ruskog drona Geran-2 na objekte Oružanih snaga Ukrajine...

Objavljeni bliski snimci dolazaka ruskog drona Geran-2 na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu

0
objavljeni bliski snimci dolazaka ruskog drona geran 2 na objekte oružanih snaga ukrajine u harkovu
Geran 2
google news

Na internetu je objavljen snimak razaranja vojnih objekata ukrajinske vojske u Harkovu ruskim kamikaza dronovama „Geran-2“. Udarci su zadati sinoć.

Saopšteno je da je usled brojnih pogodaka u drugom po veličini gradu u Ukrajini došlo do masovnih nestanka struje. Osim toga, „Gerani“ su napali ciljeve i u Harkovskoj oblasti.

Za ovakve snimke koje su podelili, građani Harkova će vrlo verovatno biti procesuirani s obzirom da je deljenje strogo kažnjivo. Objave snimaka na socijalnim mrežama pomažu ruskim snagama da odrede položaje PVO, ali i da potvrde svoje pogotke.

Podsetimo, vlasti u Kijevu svakodnevno u svojim izveštajima tvrde kako presreću gotovo sve lansirane projektile. Iako se ovaj narativ kada je reč o presretanju raketa donekle promenio, ruske dronove Oružane snage Ukrajine idalje tvrde da presreću sa gotovo 100% uspešnosti.

Napadi na energetsku infrastrukturu Kijeva nedavno su postali sastavni deo rusko-ukrajinskog sukoba. Tokom proteklih nekoliko nedelja, Oružane snage Rusije su pogodile desetine ciljeva, usled čega Ukrajina proglašava uništenje prema nekim izvorima čak do 80% proizvodnih kapaciteta.

Harkov i Harkovska oblast poslednjih dana veoma aktivno napadaju. Pogođeni su ne samo energetski objekti, već i ljudstvo, kao i parking opreme kojih ovde čini se ima u izobilju.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine očekuje veliku ofanzivu ruskih trupa na Harkov, te stoga zadržava velike snage regularnih trupa i plaćenika u ovom regionu.

U Kijevu već postoje pozivi da se svaka kuća u Harkovu pretvori u utvrđeno vatreno mesto kako bi se ruskoj vojsci otežalo napredovanje. Komanda ruske grupe, ne komentariše izjave ukrajinskih generala.

Međutim, kao što vidimo ne daju im ni da se opuste. Ne samo Geran, već i rakete redovno stižu na ukrajinske objekte u gradu i regionu.

Geran-2 ukratko

Od septembra 2022. godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranskog dizajna Shahed za napad na ukrajinske ciljeve. U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

004 sahid geranj
Sahid-Geranj

Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica u osnovi iranskog dizajna.

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version