NaslovnaNovostiDva strateška bombardera Tu-95MS u patroli, dok fregate sa hipersoničnim raketama Cirkon...

Dva strateška bombardera Tu-95MS u patroli, dok fregate sa hipersoničnim raketama Cirkon i Kalibar izvode manevre

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 04.03.2024. dva strateška bombardera Tu-95MS, koji pripadaju avijaciji dugog dometa, patrolirala nad neutralnim vodama Barencovog i Norveškog mora.

„Let je trajao oko pet sati. Dva strateška bombardera pratili su borbeni avioni Su-35S iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga“, navodi se u saopštenju Ministarstva, koje je prenela agencija Interfaks.

„Na pojedinim delovima putanje leta ruske strateške bombardere pratili su borbeni avioni nekih stranih država“, naveli su ruski vojni predstavnici.

„Letovi su izvedeni u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora“, izjavio je komandant Daleke avijacije general-potpukovnik Sergej Kobilaš.

Prema njegovim pojašnjenjima, „piloti dalekometne avijacije redovno obavljaju letove iznad neutralnih voda Severnog ledenog okeana, Severnog Atlantskog okeana, Tihog okeana, Crnog mora i Baltičkog mora“.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke letova dva strateška bombardera i njihovog povratka na aerodrom.

Ministarstvo je prethodno, 2. aprila, saopštilo da su još dva strateška bombardera Tu-95MS izvršila patrolne misije iznad Japanskog mora.

Fregate izvele vojne manevre

gorskov fregata
gorskov fregata

Istovremeno, fregate koje su nosile hipersonične rakete Cirkon i rakete Kalibar izvele su vojne manevre

Takođe 3. aprila dogodila se još jedna važna vojna aktivnost u Barencovom moru. Tako su fregate Severne flote „Admiral Gorškov“ i „Admiral Kasatonov“, koje su nosile hipersonične rakete „Cirkon“ i krstareće rakete „Kalibar“, izvele vežbe uništavanja pomorske grupe konvencionalnog protivnika.

Daleka avijacija (Strateška avijacija) Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije ima strateške bombardere Tu-160 i Tu-95MS, kao i bombardere dugog dometa Tu-22M3.

Avioni ruske strateške avijacije predstavljaju vazdušnu komponentu nuklearne trijade. Međutim, oni takođe mogu da nose avionske bombe i konvencionalne krstareće rakete.

U intervjuu izdanju „Krasnaja zvezda“ u decembru 2022. godine, Sergej Kobilaš je izjavio da je u sastav Strateške avijacije uveden i avijacijski puk opremljen avionima MiG-31K, sposoban da koristi hipersonične rakete „Kindžal“.

Iz analize video materijala koji je predstavilo Ministarstvo odbrane Rusije, proizilazi da je jedan od strateških bombardera Tu-95MS koji su učestvovali u misiji 3. ​​aprila bio avion Krasnojarsk (19 crveni).

Avion pripada 184. bombardovanom vazduhoplovnom puku Engels (Saratovska oblast) u sastavu 22. bombardera Engels divizije dalekometne avijacije.

tu 95msm
tu 95msm

S obzirom na relativno kratko trajanje misije, od svega pet sati, može se oceniti da dva bombardera Tu-95MS nisu poletela sa aerodroma Engels, već sa aerodroma Olenja u Murmanskoj oblasti.

Nekoliko aviona dugog dometa raspoređeno je na ovom aerodromu nakon ponovljenih ukrajinskih napada dronom na vazduhoplovnu bazu Engels.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave