NaslovnaNovostiSeverna Koreja testirala novu hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo, Hvasong-16B

Severna Koreja testirala novu hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo, Hvasong-16B

Severna Koreja je testirala novu hipersoničnu raketu srednjeg dometa (IRBM) na čvrsto gorivo, objavila je 3. aprila državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Lider Džong Un nadgledao je lansiranje nove rakete Hvasong-16B (Hwasong), saopštila je KCNA, nazvavši je strateškim oružjem koje pokazuje „apsolutnu superiornost“ odbrambene tehnologije Severne Koreje.

Nova raketa usavršava projekat Severa za „stavljanje svih taktičkih, operativnih i strateških raketa različitog dometa na osnovu čvrstog goriva, kontrolisane bojeve glave i nuklearne bojeve glave“, rekao je Kim, prenosi severnokorejska novinska agencija.

Lider je dodao da će raketa na čvrsto gorivo Severnoj Koreji dati kapacitet da „brzo, precizno i snažno pogodi bilo koju metu na neprijateljskoj strani širom sveta“.

Kim je takođe obećao da će dalje razvijati arsenal zemlje kako bi se suprotstavio svojim „neprijateljima“, što se odnosi na Japan, Južnu Koreju i Sjedinjene Države.

Rakete na čvrsto gorivo mogu se lansirati brže od svojih pandana na tečno gorivo i lakše se pomeraju i sakrivaju, što ih teoretski čini težim za otkrivanje pre lansiranja.

Prema izveštaju KCNA, Hvasong-16B je leteo oko 1.000 kilometara, dostigavši vršnu visinu od 101 kilometar tokom testa.

Hipersonične rakete putuju i manevrišu munimum pet puta brže od brzine zvuka na malim visinama u atmosferi, što ih čini izuzetno teškim za praćenje i presretanje.

Šta kažu na jugu

U međuvremenu, Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS) je u saopštenju naveo da je lansiranje verovatno bilo usredsređeno na testiranje letačkih performansi rakete u ranoj fazi razvoja, oblasti u kojoj je izgleda da je Severna Koreja postigla “delimičan napredak”.

Severna Koreja je „preuveličala” nekoliko specifikacija, od dometa leta do kašnjenja u paljenju motora drugog stepena i brze promene orbite leta, tvrde iz Zajedničkog generalštaba Južne Koreje.

supruga kim dzong una sa priveskom
supruga kim dzong una sa priveskom hvasong rakete

Novi test paljbom usledio je manje od dve nedelje nakon što je severnokorejski lider nadgledao test motora na čvrsto gorivo za IRBM.

Podsetimo, JSC Južne Koreje ne poseduje hipersoničnu tehnologiju. Takođe nisu zabeleženi do sada nikakvi testovi, niti najave. U pitanju je međutim logičan sled okolnosti ukoliko uzmemo u obzir da se njihov patron, SAD i sami muče kada su u pitanju projektili koji dosežu ove brzine.

Sa druge strane zemlje bliže Severnoj Koreji poseduju tehnologiju i to već duže vreme, te nije na odmet napomenuti da je Severna Koreja predstavila svoju prvu hipersoničnu raketu, Hvasong-8, još 2021. godine. Uprkos tome što je bila na tečno gorivo, raketa je bila veliki proboj za Pjongjang.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave