NaslovnaNovostiNa zapadu smatraju da je Rusija danas testirala interkontinentalnu balističku raketu

Na zapadu smatraju da je Rusija danas testirala interkontinentalnu balističku raketu

Ruske strateške raketne snage izvele su 3. aprila ujutru veliko testiranje interkontinentalne balističke rakete, izveštavaju zapadni posmatrači. Veruju da je Moskva izvela lansiranja na raketni poligon Kura na svojoj dalekoistočnoj arktičkoj obali.

U ruskim izvorima vesti ne spominje se nikakvo lansiranje, međutim, to ne mora da znači da se nije dogodilo.

boeing rc 135
boeing rc 135

Dok su ruske strateške raketne snage testirale raketu, dva aviona za praćenje balističkih projektila RC-135S Cobra Ball, kao i tankeri američkog vazduhoplovstva KC-135, poleteli su iz baze Elmendorf na Aljasci.

Prošle nedelje jeste izveštavano da će Raketne strateške snage izvršiti još jedno probno gađanje rakete RS-28 Sarmat sa lansirne pozicije u Plesecku, u oblasti Arhangelsk, u pravcu poligona Kura na Kamčatki.

Ranije je iz ruskih izvora vesti saopšteno da usvajanje i uspešan boravak na borbenom dežurstvu najnovije interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat, ili UR-100N UTTH, omogućava Raketnim strateškim snagama da „smire“ apsolutno svakog neprijatelja, uključujući Ujedinjene Države, u bilo koje vreme.

Prema ovim tvrdnjama, Moskva je sada u poziciji da izvrši munjevit globalni udar koristeći raketni sistem 15P771 Avangard kao odgovor na NATO, bez obzira da li se radi o evropskom ili severnoameričkom teatru operacija.

Sarmat ukratko

Sarmat je perspektivni raketni kompleks sa silosnim (stacionarnim) baziranjem. Razvili su ga početkom 2000-ih stručnjaci Državnog raketnog centra Viktor Petrovič Makejev iz grada Mjasa (Čeljabinska oblast). Masovna proizvodnja raketa se odvija u Kranojarskom mašinskom preduzeću.

sarmat na nepoznatoj lokaciji
sarmat na nepoznatoj lokaciji

Ruski RS-28 Sarmat, takođe poznat kao Satan 2, deo je serije naprednih raketa koje je Putin predstavio 2018, pored hipersoničnih raketa Kindžal i Avangard. Sarmat, težak preko 200 tona i koji poseduje sposobnost da transportuje više bojevih glava, dizajniran je da zaobiđe protivraketne odbrambene sisteme izvođenjem kratke početne buster faze.

Ovaj pristup ima za cilj da smanji vremenski okvir koji je dostupan neprijateljskim sistemima za nadzor da identifikuju i reaguju na projektil. Sa stanovišta unutrašnje politike u Moskvi, uspešan razvoj i puštanje u rad Sarmata su značajni događaji koji potvrđuju delotvornost državnog programa vojne modernizacije.

Prema podacima objavljenim na vojno-tehničkom forumu Armata 2019, raketa ima domet od 18.000 kilometara. Njena lansirna težina je preko 200 tona, od čega je 178 tona goriva. Ukupna dužina rakete je 35,5 metara, a prečnik tri metra. Njeno ložište se može podeliti na 10 pojedinačnih jedinica.

Presretanje Sarmata

Poslednjih godina raketa Sarmat je privukla značajnu pažnju zbog svojih naprednih sposobnosti i potencijalne pretnje kolektivnom Zapadu. Kao jedna od najmoćnijih ruskih interkontinentalnih balističkih raketa, Sarmat je izazvao zabrinutost, ali ostaje goruće pitanje: da li se ova strašna raketa može presresti?

Presretanje ICBM-a je neverovatno složen zadatak, koji zahteva napredne sisteme protivraketne odbrane i precizno merenje vremena. Primarni metod presretanja takvih projektila je korišćenje sistema protiv balističkih raketa (eng. ABM). Ovi sistemi obično koriste rakete presretače koje se lansiraju da se sudare i unište dolazeće ICBM.

rs 28
rs 28

Iako postoji nekoliko ABM sistema, kao što su kopnena odbrana srednjeg kursa Sjedinjenih Država (GMD) i ruski A-135, njihova efikasnost protiv rakete Sarmat ostaje neizvesna.

Napredne mogućnosti rakete Sarmat, uključujući njenu veliku brzinu i manevarsku sposobnost, čine je gotovo nemogućom metom za presretanje.

5 KOMENTARA

    • Da. Jedan Sarmat nosi 10 termonuklearnih MIRV ili 16 manjih. Može nositi i 3 avanagard hipersoničnih kliznih vozila.

  1. …..👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏👏🤝🤝🤝🤝🤝🤝🤝🤝🤝🤝🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺💕🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    62
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave