NaslovnaNovostiHelikopter Mi-35 oboren tokom pokušaja napada ukrajinskih snaga u pravcu Bahmuta

Helikopter Mi-35 oboren tokom pokušaja napada ukrajinskih snaga u pravcu Bahmuta

U pravcu Bahmuta, ruski PVO sistemi uspešno su se suprotstavili napadu ukrajinskih vojnih helikoptera, od kojih je Češka nedavno prenela jedan u Ukrajinu.

Kao rezultat dejstava protivvazdušne odbrane, jedan od helikoptera Mi-35 je uništen, dok je njegov partner uspeo da izbegne poraz, izvuče se i napusti zonu borbenih dejstava.

Informacije o događaju su se širile kroz različite izvore, potvrđujući aktivna neprijateljstva u regionu.

Takođe se navodi da ukrajinske trupe nastavljaju da koriste tajne artiljerijske napade u pokušaju da gađaju ruske položaje sa periferije naseljenih područja, povećavajući rizik za civile.

Prema izveštajima, na teritoriji Nikolajevke zabeleženi su artiljerijski napadi usmereni na artiljerijske položaje Oružanih snaga Ukrajine (OSU). Kao rezultat jednog od ovih napada, jedan vučeni artiljerijski sistem Oružanih snaga Ukrajine je potpuno uništen, a samohodna artiljerijska jedinica je oštećena, ali je ipak uspela da se povuče sa bojišta sopstvenim snagama.

Mi-35 ukratko

Mi-35 je borbeni i transportni helikopter koji je razvila Rusija, sa primarnom svrhom eliminisanja neprijateljskih oklopnih vozila, pružanja podrške kopnenim snagama i transporta tereta i trupa.

Razvijen 1980-ih i zasnovan na ruskom helikopteru Mi-24, Mi-35 uključuje nekoliko tehnoloških napretka uz zadržavanje istaknutih karakteristika svog prethodnika, uključujući vatrenu moć, oklop i otpornost.

kiparski mil mi 35p
kiparski mil mi 35p

Ima posadu od dve osobe i može da postigne brzinu do 300 kilometara na sat. Ruska vojska ga je intenzivno koristila u raznim sukobima, uključujući Avganistan i Siriju.

Može da obavlja zadatke u uslovima slabog osvetljenja u bilo koje doba dana ili noći. Naoružan je nevođenim raketnim bacačem kalibra 80 mm, lanserom raketa vazduh-zemlja Ataka i velikim topom od 23 mm koji je postavljen na pokretnoj kupoli ispod nosa.

Mi-35 je napravljen za izdržljivost i preživljavanje u borbi. Njegov oklopni kokpit i motori su dizajnirani da izdrže vatru iz malokalibarskog oružja, dok su lopatice rotora za teške uslove dizajnirane da odole oštećenju od gelera i drugih krhotina.

Pored vojnih sposobnosti, Mi-35 je takođe korišćen u humanitarnim misijama, kao što su pomoć u katastrofama i medicinske evakuacije. Njegov veliki teretni prostor i sposobnost letenja na malim visinama čine ga veoma pogodnim za isporuku zaliha i osoblja na udaljene ili nepristupačne lokacije.

U poređenju sa postavom sa jednim sedištem, njegov tandem dizajn sedišta omogućava da dva člana posade rade zajedno efikasnije. Koaksijalne lopatice rotora su još jedan element Mi-35 koji poboljšavaju stabilnost leta i manevrisanje.

mi 35
mi 35

Prema podacima Rosoboroneksporta, Mi-35 je dizajniran za uništavanje tenkova, druge oklopne i neoklopne tehnike i neprijateljskog osoblja na bojnom polju u taktičkoj dubini i za izvršavanje dodatnih zadataka samostalno ili u koordinaciji sa kopnenim snagama.

Mi-35 ostaje vitalna imovina u ruskom vojnom arsenalu, ali i drugim zemljama koje su ga nabavile uključujući i Srbiju. Njegova sposobnost da izbegne neprijateljsku vatru i njegovo moćno naoružanje čini ga silom na koju treba računati na bojnom polju.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave