NaslovnaNovostiKinezi prikazali svoj novi palubni lovac specijalno modifikovan za elektronsko ratovanje J-15D

Kinezi prikazali svoj novi palubni lovac specijalno modifikovan za elektronsko ratovanje J-15D

Narodnooslobodilačka Armija Kine nastavlja da širi paletu standardnih nosača elemenata elektronske borbe na bazi lovaca koji potiču iz sovjetskih aviona (Su-27, Su-30 i Su-33).

Državni mediji NR Kine objavili su najnovije informacije o kineskom nosaču lovca J-15D, prilagođenom za elektronsko ratovanje.

Sada Narodnooslobodilačka Armija Kine, pored zemaljskog J-16D, ima i „leteći supresor“ neprijateljske protivvazdušne odbrane (SEAD) zasnovan na nosaču aviona, J-15, koji je inače kopija Suhoja Su-33.

Međutim, J-15D je zasnovan na istom konceptu i smatra se simetričnim odgovorom na E/A-18G Growler američke mornarice.

Treba napomenuti da, za razliku od J-16D, u J-15D akcenat nije zasnovan na SEAD-u, već na borbi protiv radara neprijateljskih aviona i brodova, iako je u njegovim zadacima prisutan i rad na suzbijanju PVO na kopnu.

Mala serija teških lovaca sa dva motora J-15D je već proizvedena. Oni sada prolaze kroz period testiranja i probnog rada na nosačima aviona pre početka masovne proizvodnje.

S obzirom da Kina nema toliko nosača aviona kao SAD, Narodnooslobodilačka Armija Kine će i trebati mali broj takvih aviona. Shodno tome, potreba za njima će se brzo popuniti.

j 15 i su 33
j 15 i su 33

Tako će J-15D uskoro zvanično postati treća platforma za elektronsko ratovanje zasnovana na lovcima u Narodnooslobodilačkoj Armiji Kine. Verovatno ima iste jedinice za elektronsko ratovanje koje su na J-16D.

Prvi lovac za elektronsko ratovanje bio je J-10D, ali je njegova oprema smeštena (montirana) ne u blokovima na vrhovima krila, već u izbočenom centralnom delu okvira aviona.

Bez sumnje, kineski „drugovi” pokušavaju da sustignu svoje američke „partnere” kako se ne bi osećali previše opušteno u azijsko-pacifičkom regionu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave