NaslovnaNovostiUkrajinska PVO tvrdi da nije bila u stanju da se suprotstavi novoj...

Ukrajinska PVO tvrdi da nije bila u stanju da se suprotstavi novoj ruskoj bombi D-30SN, o čemu je zapravo reč?

Ukrajinski načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov je 27. marta izjavio da su Oružane snage Rusije koristile određenu specifičnu avijacijsku municiju za gađanje ciljeva u regionalnoj prestonici.

Intrigantno je sa čim se tačno dejstvovalo po Harkovu, koji se nalazi najmanje 30 km od granice.

Treba napomenuti da je intenzitet upotrebe slobodno padajućih visokoeksplozivnih bombi FAB 250/500/1500 sa UMPC modulima (domet 60 km) i podesivih bombi KAB-500-OD (domet 50 km) od strane ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga raste od januara 2024. godine.

Istovremeno, kao što smo već pisali, od početka marta je poznato da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele da koriste novu vazdušnu bombu sa “univerzalnim modulom za planiranje i korekciju” (UMPC) – univerzalnu međuspecifičnu municiju za planiranje (UMPB) D-30SN kalibra 30 cm (300 mm), koji se može koristiti i iz MLRS tipa „Tornado-S“ i „Smerč“ (uz dodatak mlaznog motora). Ukrajinski mediji su kasnije objavili da je udar izveden sa D-30SN iz aviona, ali bez gornjeg stepena.

Štaviše, ukrajinski mediji su kasnije objavili da je udar izvela D-30SN iz aviona, ali bez gornjeg stepena.

umpb d 30sn
umpb D-30SN

Treba imati na umu da je D-30SN jeftin analog krstareće rakete, napravljena na bazi FAB-250, koji podseća na američku GLSDB municiju (GBU-39/B SDB avio bomba i M26 gornji stepen iz rakete).

U stvari, D-30SN je klizeći projektil sa kontejnerima 9M55K ili 9M544 ispaljen iz pomenutog MLRS; bojeva glava se ispaljuje iz gornjeg stepena na visini od 15-20 km i, kada se brzina smanji sa 4 maha na 1,2, otvara krila i uključuje motor na čvrsto gorivo, koji omogućava da pogađanje ciljeva sa udaljenosti od 90-120 km.

U ovom slučaju, korišćenje D-30SN je mnogo isplativije od skupih i dalekometnih raketa Iskander, Oniks ili Kalibar. Dovoljno je pomeriti MLRS lanser bliže granici i ukrajinska PVO u Harkovu i okolini jednostavno neće imati vremena da odgovori na lansiranja D-30SN.

UMPB D-30SN je proizvod koji je blizak zapadnoj GBU-39 SDB municiji, koju ukrajinske trupe već koriste. Ukratko, u pitanju je vođena vazdušna bomba sa posebnim mlaznim akceleratorom koji se može instalirati na HIMARS.

Svaka takva municija se sastoji od objedinjenog modula sa preklopnim krilima, repom i prijemnikom otpornim na ometanje „Kometa-M“. Kada se UMPB D-30SN koristi sa zemlje, onda se na nju postavlja „adapter” na standardni raketni pojačivač.

bomba gbu 39
bomba GBU-39 SDB

Ruska bomba po dometu i borbenom opterećenju prevazilazi američku. Dakle, američka municija ima oko 75 kg eksploziva, a ruska bojeva glava je ista kao na avionskoj bombi FAB-250. Domet ruske je 90 kilometara dok američke iznosi 70.

Cena se navodno drastično razlikuje, gde za rusku treba izdvojiti 6,000 dolara, dok GLSDB staje oko 40,000 dolara. Međutim, američka municija je brža, sa svojih 2000 km/h.

Činjenica da je avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije počela da koristi UMPB D-30SN je svojevrstan presedan. Ruska odbrambena industrija je čini se brzo stvorila novu visokopreciznu municiju, koja značajno povećava i smanjuje troškove uništavanja kopnenih ciljeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave