NaslovnaNovostiKineska vojska izgradila poligon za obuku koji je identičan predsedničkoj četvrti u...

Kineska vojska izgradila poligon za obuku koji je identičan predsedničkoj četvrti u glavnom gradu Tajvana

Sudeći po akcijama kineske narodne armije i ponašanju tajvanskih vlasti, Peking neće odustati od planova da vrati ostrvo Kini. Satelitski snimci na koje se pozivaju zapadni izvori vesti nam pokazuju da je kineska vojska napravila egzaktan model jedne od oblasti predsedničke četvrti glavnog grada Tajvana, Tajpeja, kako bi vežbala svoj juriš.

Ovakva replika omogućava da se detaljnije razrade dejstva svih uključenih jedinica tokom vežbi, što bi im svakako olakšalo situaciju u stvarnoj borbi.

Slike na sajtu Sinergise Sentinel Hub (Planet Labs) pokazuju da je izgradnja replike na mestu za obuku počela u martu 2021. godini i da je skoro završena do oktobra 2021. godine. Može se pristupiti i najnovijim satelitskim snimcima koji potvrđuju postojanje plana puta i struktura koje oponašaju predsedničku kancelariju Tajvana u Tajpeju.

Američka indo-pacifička komanda (USPACOM) nema sumnje da će Kina napasti Tajvan do 2027. godine. Napomenimo da se napetost između Pekinga i Tajpeja postepeno pogoršava, a putevi ka mirnom rešenju se ne vide.

kineska vojska izgradila poligon za obuku koji je identičan predsedničkoj četvrti u glavnom gradu tajvana
kineska vojska izgradila poligon za obuku koji je identičan predsedničkoj četvrti u glavnom gradu tajvana

Tajvan očekuje sveobuhvatnu podršku Zapada, a Kina povećava svoje vojno prisustvo u blizini ostrva. Uprkos ovoj zabrinutosti, drugi visoki američki vojni zvaničnici i članovi obaveštajne zajednice veruju da Kina želi da koristi mirna sredstva za ponovno ujedinjenje Tajvana sa svojom teritorijom.

Treba napomenuti da je nedavno, 22. marta, 36 vojnih aviona Ratnog vazduhoplovstva Kineske Narodne Armije obletelo Tajvan. Ovo je označeno kao najveća aktivnost kineske avijacije od početka 2024. godine.

Može se pretpostaviti da je porast aktivnosti vojske Kine direktno povezan sa provokativnom politikom tajvanskih lidera.

Evropskoj turneji posvetila se potpredsednica Siau Bikhim (Ksiao Meikin) iz vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP – prozapadna politička snaga), koja će zajedno sa predsednikom Lai Kingdeom (ranije je bio potpredsednik) preuzeti dužnost 20. maja.

Podsetimo, par koji se zalaže za nezavisnost pobedio je na izborima održanim u januaru sa 40,42 odsto glasova.

Siau Bikhim je rođena 1971. godine u Kobeu, Japanu, u prezbiterijanskoj porodici, njen otac je tajvanski (Hoklo) pastor, a majka Amerikanka. Odrasla je na Tajvanu, ali se kao tinejdžerka preselila u Sjedinjene Države u Montkleru u Nju Džersiju. Diplomirala je na Oberlin koledžu sa diplomom azijskih studija 1993. i magistrirala političke nauke na Univerzitetu Kolumbija 1995. godine.

Ona je prisustvovala inauguraciji američkog predsednika Džoa Bajdena, postavši tako prvi predstavnik Tajvana na ceremoniji otkako su formalne veze prekinute 1979. godine. Za razliku od kineske „diplomatije vukova ratnika“, Sjau Bihim preferira mekši i prijateljskiji stil, nazivajući sebe „mačjim ratnikom“.

kineski predsednik si
kineski predsednik si đinping

Nedavno je posetila Evropski parlament, Češku Republiku, Litvaniju i Poljsku kako bi „promovisala bolje razumevanje među evropskim političarima posvećenosti Tajpeja održavanju mira u oblasti Tajvanskog moreuza“. Njeno putovanje izazvalo je talas aktivnosti među političarima EU koji su počeli da ističu pitanje Tajvana.

“Naša borba za slobodu i demokratiju sada je češća nego ikad, a tajvanski narod može biti uveren da će u Evropljanima uvek naći drage prijatelje,” napisao je francuski političar Dominik Rike.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave