Naslovna Novosti U Ukrajini još uvek ne mogu da utvrde odakle su hipersonične rakete...

U Ukrajini još uvek ne mogu da utvrde odakle su hipersonične rakete Cirkon lansirane, ali tvrde da su oborili dve

2
lansiranje rakete cirkon 3m22
brodsko lansiranje rakete cirkon 3m22
google news

U Ukrajini raste napetost i konfuzija oko toga kako i odakle su rakete lansirane na Kijev. Pitanja se tiču ne samo mesta lansiranja, već i vrste raketa koje se koriste.

Ukrajinski vojni stručnjaci sugerišu da su rakete lansirane sa poluostrva Krim, dok drugi stručnjaci veruju da je za lansiranje odgovorna ruska Crnomorska flota, iako je tačna lokacija njenih operacija i dalje nepoznata.

Ruska fregata Admiral Gorškov, ispaljuje hipersoničnu raketu Cirkon

Posebno je zanimljiv tip raketnog oružja koji se koristi. Među pretpostavkama se izdvajaju rakete tipa Oniks i njihove moguće modifikacije Oniks-M ili čak moderniji Cirkon, koje su poznate po svojoj preciznosti i sposobnosti da precizno odrede ciljeve.

Bivši zamenik načelnika štaba ukrajinske ratne mornarice, kapetan 1. ranga ukrajinske mornarice Andrej Riženko izrazio je mišljenje da ako je lansiranje zaista izvršeno sa teritorije Krima, to postaje ozbiljan signal za Kijev.

On je rekao da je lansiranje bilo drugačije od prethodnih, kada su rakete lansirane sa brodova Crnomorske flote, sugerišući da je ovog puta delovala krimska obalska straža, verovatno koristeći rakete Oniks-M za napad na Kijev.

Cirkon
Cirkon

Vazduhoplovstvo Ukrajine tvrdi da je oborilo dve rakete

Novi napad je usledio nakon što je u nedelju još jedan hipersonični raketni napad raketama Kindžal pogodio objekat energetske infrastrukture u regionu Lavov.

„Neprijatelj je oko 10.30 napao Kijev sa dve balističke rakete sa privremeno okupiranog Krima. Ciljevi su uništeni“, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo u saopštenju za javnost, ne precizirajući njihov tip.

Međutim, stručnjaci ukrajinskog “Difens ekspresa”, na osnovu svojih izvora, preciziraju da je reč o hipersoničnom oružju Cirkon, najnovijim i najklasifikovanijim projektilima u naoružanju Ruske Federacije, koji ka svom cilju putuju brzinom od preko 8 Maha.

Ovo je sada druga javno poznata operativna upotreba ove vrste projektila nakon što je ruski predsednik Putin javno potvrdio lansiranje projektila.

Kolege iz ukrajinskog Difens Ekspresa priznaju da ne znaju mnogo o Cirkonu ali navode kako Rusi kažu da ih je nemoguće presresti, i postavljaju pitanje sa koje platforme su lansirane hipersonične rakete Cirkon?

Rakete Cirkon su razvijene prvenstveno kao protivbrodsko oružje i namenjene su za opremanje ruskih teških krstarica na nuklearni pogon (Petar Veliki, Admiral Kirov), fregata Projekta 22350 Admiral Gorškov, nuklearnih podmornica, ali i za druge moderne brodove koje Rusija namerava da izgradi.

Pošto u Crnom moru nema takvih pomorskih platformi, rakete se mogu lansirati iz univerzalnih vertikalnih lansirnih kontejnera na zemlji.

Dakle, autori članka postavljaju pitanje odakle je tačno izvršeno lansiranje – sa stacionarnog protivbrodskog raketnog sistema „Utes“, koji je poznat i kao „Objekat 100“ – „Sotka“, ili sa mobilnog kompleksa obalske odbrane „Bastion“.

Hipersonični Cirkoni juče ceo dan su lovili oficire Službe bezbednosti Ukrajine

Ukrajina 25. marta obeležava Dan Službe bezbednosti Ukrajine (SBU). Ova agencija u Rusiji se većinski smatra odgovornom za terorističke napade na teritoriji Ruske Federacije.

Ruska vojska je iskoristila priliku da službenicima SBU čestita profesionalni praznik i izvela precizne udare na objekte službe bezbednosti u prestonici. Prema preliminarnim ruskim izveštajima, SBU je izgubila izvesnu količinu visokih oficira kao rezultat ruskih jučerašnjih udara u Kijevu.

Međutim ruski udari nisu prestali tada i trajali su ceo dan u različitim regionima Ukrajine. Novi ciljevi uključivali su još objekata SBU. U popodnevnim satima, novi talas ruskih raketa stigao je u gradove Odesa, Kremenčuk i Poltava. Ruske udare potvrdili su lokalni izvori na aerodromu Mirgorod u Poltavskoj oblasti. U Kremenčuku su zagrmela još najmanje dva udara.

Stanovnici Odeske oblasti čuli su brojne eksplozije. Meštani su takođe prijavili veliku vatru, što je potvrdilo izveštaje ruskog napada. Jedan od udara je navodno pogodio aerodrom Školni koji se nalazi na periferiji Odese.

2 KOMENTARA

  1. Koliko me “uspešnost” Ukrajinaca podseća na “uspešnost” nas ’99. Čak je i retorika ista.
    Verujem da se Kinžal može presresti, pod određenim okolnostima i uz mnogo sreće, slično kao mi što smo uradili sa f-117. Ali tvrdnja de je presretnut 1 od 2 cirkona (ili čak 2 od 2) sa razlogom dolazi samo iz Ukrajine i njenog eha (tipa BBC). Da su skinute, Pentagon bi reagovao. Voleli ih ili ne, daleko si ozbiljniji i od Rusa, a Ukrajince ne vredi stavljati ni u istu rečenicu. Mada razumem i Ukrajinsku retoriku. Njima je propagandni deo bitan skoro koliko i vojni. Tj. vojni jako zavisi od propagandnog.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version