Naslovna Novosti Napad dronom na Belorusiju: Hoće li se Minsk pridružiti ruskoj specijalnoj vojnoj...

Napad dronom na Belorusiju: Hoće li se Minsk pridružiti ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji?

4
mfrack drone ilustracija
mfrack drone ilustracija
google news

Nedavno se saznalo za navodni napad na Minsk dronovima, koji su, prema rečima šefa beloruske obaveštajne službe KGB, Ivana Tertela, došli iz Litvanije.

Ovaj događaj je postao povod za nezapamćene izjave beloruskog rukovodstva, koje, prema ekspertima, znače da bi se u bliskoj budućnosti teatar Specijalne vojne operaciju mogao proširiti i uključiti još nekoliko zemalja istočne Evrope.

Napad na Belorusiju?

Napad na Minsk navodno su sprečile obaveštajne službe Belorusije, međutim predstavnik litvanske vojske je izjave da je Litvanija izvršila napad dronom na Belorusiju nazvao „dezinformacijom“.

Šef KGB-a Belorusije nije izneo detalje napada, pa stoga ova Tertelova pozicija postavlja niz pitanja, pogotovo što nije bilo nikakvih realnih razloga da se Minsk udari kamikaza dronom.

Međutim, stručnjaci smatraju da se sprečavanje napada dronovima sa litvanske teritorije na Minsk može smatrati “agresijom jedne zemlje NATO-a na deo savezne države Rusije i Belorusije”.

Ruski analitičari i posmatrači primećuju da ako uopšte postoji pretnja da bi neko zauzeo Kobrinsku oblast u Belorusiji i tamo poslao strane trupe, onda ove trupe mogu da napadnu samo sa poljske teritorije.

Međutim, treba skrenuti pažnju na to da se Kobrinska oblast Belorusije ne graniči sa Poljskom.

„Da bi poljske trupe došle u rejon Kobrina, moraće da prođu kroz rejon Bresta – to je oko 40 kilometara. Očigledno, o blickrigu ne može biti govora. Sasvim je moguće da se napad može očekivati sa teritorije Ukrajine, gde prolazi granica Kobrinske oblasti, ali u Polesju je upotreba teške tehnike nemoguća – zapravo postoji močvarno područje gde je čak i transport oklopnih vozila težak zadatak“, napominje se.

Hoće li se Belorusija pridružiti sukobu?

Ruski analitičari su takođe primetili da je Rusija nije čula ništa što bi ih iznenadilo, kada je reč o izjavama o mogućnosti rata sa Litvanijom i Poljskom. Smatra se da je ukrajinska vojska umorna od sukoba, što, prema njihovom mišljenju, znači „preformatiranje“ Ukrajine po volji Rusija.

Međutim, Kijev takođe negira spremnost na pregovore, ignorišući stav Rusije u vezi sa njenim uslovima i stavom Lukašenka, sa kojim Ukrajina ne želi da pregovara a da mu ne prizna legitimitet nakon izbora 2020.

Sa druge strane, ukoliko se napad dronom ipak dogodio, onda bi to mogao postati razlog za mogući oružani sukob između Belorusije i Litvanije.

U tom kontekstu, moguće uključivanje Belorusije u SVO bi moglo imati i pozitivne i negativne posledice po zemlju. S jedne strane, to može ojačati bezbednost Belorusije i sprečiti moguće agresivne akcije zemalja NATO-a. S druge strane, Lukašenko je najavio da ne namerava da se povezuje sa Severnim vojnim okrugom.

4 KOMENTARA

  1. Daje samo Litvanija otice sve bivse Sivjeske drzave ponovo u Rusko carstvo.
    Nrstalisu Gorbacov i Jelcin dosaoje pravi koji vraca sve nazad kakoje i bilo .
    Obnaljase ponivo Berlinski zid stim da uz to i Balkan se pridruzuje.
    Sasrecom

  2. Litvanija. Po veličini naselje u Beogradu…
    Žao mi ih je, bojim se da će prvi kolosek terorističke NATO organizacije gurnuti njih u rat sa Rusijom…

    71

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version