NaslovnaNovostiRusija planira da do 2025 godine ima supersonični presretač MiG-41 naoružan elektromagnetnim...

Rusija planira da do 2025 godine ima supersonični presretač MiG-41 naoružan elektromagnetnim topom

Rusija pomera granice vazduhoplovnog inženjerstva, navodno razvijajući revolucionarni lovac 6. generacije. Poznat kao MiG-41, ovaj avion ima za cilj da operiše ne samo u našoj atmosferi, već i da postiže nisku svemirsku orbitu.

Inspiracija za novu letilicu verovatno potiče iz ere cenjenog MiG-31M, a tvrdi se da će to biti do sada neviđeni aparat. 

Čak i vatreni entuzijasti avijacije možda nisu svesni postojanja modernizovane verzije MiG-31 u vidu MiG-31M. Po svemu sudeći, ova do sada zanemarena letilica, razvijena još devedeserih godina XX veka, tek može da se proslavi.

Naime, većina sručnjaka i analitičara nema jasan odgovor zašto je serijska proizvodnja MiG-31M obustavljena, što je i dovelo do njegovog potiskivanja u privremeni zaborav.

Sada se pretpostvalja da će se ranije uloženi trud u letilicu konačno isplatiti u vidu supersoničnog presretača sledeće generacije pod oznakom MiG-41.

mig 41
mig 41 koncept

MiG-31M je predstavljao rezultat sveobuhvatnog procesa modernizacije. Značajne nadogradnje, osim vizuelne privlačnosti, uključivale su povećani rezervoar za gorivo od 300 litara, napredni radar Zaslon-M, kao i mogućnost naoružavanja sa 6 projektila vazduh-vazduh.

Pretpostvalja se da serijska proizvodnja nikada nije startovala zbog ekonomskog haosa u koji je Rusija zapala tokom poslednje decenije XX veka. 

Oskudne vesti iz Rusije

Prema procenama ruskih stručnjaka, koje u poslednje vreme citiraju mediji, novi borbeni avioni šeste generacije MiG-41 Vazdušno-kosmičkih snaga trebalo bi da postane operativan 2025 godine.

Glavni izazov na putu realizacie ove verzije letilice predstavlja razvoj pogonskog, pulsno-detonacionog motora. Ruski tehnički časopis Sfera piše da, „što se više napreduje u razvoju, to se istovremeno sve više ulazi u zonu nepoznanica. Tako se mogu pojaviti problemi vezani za resurse neophodne za kontrolu habanja motora koji će trpeti izrazito velika dinamička opterećenja.”

spekulativni i nepotvrdjeni dizajn mig 41
spekulativni i nepotvrdjeni dizajn mig 41

Prema lokalnim spekulacijama, letelica bi mogla biti konstruisana tako a je pogoni alternativni motor. 

Potencijalne opcije uključuju motor drugog stepena sa Suhoja Su-57 (Izdelie-30, AL-51F1) ili motor P-579-300 iz Sojuza AMNTK. Zanimljivo je da P-579-300 već poseduje razvijeni generator gasa. U suštini, P-79-300, ranije korišćen na palubnom supersoničnom VTOL Jakovljevu  Jak-141, služi kao osnova za razvoj novovg pogona.

Kada će postati zaista operativan?

O trenutnoj fazi razvoja MiG-41 ima malo informacija i uglavnom se radi o spekulacijama. Prema poslednjim vestima, lovac će biti uveden u eksploataciju do 2028. godine, što znači da su već probijeni ranije zacrtani rokovi – 2024-2025. 

Tvrdnje da će MiG-41 postizati brrzine od 4,3 maha zasnovane su na nepotpunom izveštaju iz 2022 godine, odnosno, o informacijama sa web stranice AMNTK Sojuz koje su se odnosile na motor R-579 300, koji je bio jedan od kandidata za Suhoj Su-57.

Motor P-579-300

Trenutno, MiG radi na razvoju „novog palubnog lovca sa za vertikalnim poletanjem. S druge strane, postoje tvrdnje  da je upravo R-579-300 konstruisan da izvodi vertikalno poletanje bez rotirajuće mlaznice. 

Ova karakteristika je omogućena kanalisanjem vazduha iz drugog kruga motora kroz specijalizovane cevi nadole kako bi se stvorio uzgon. Pored toga, motor poseduje pogonsku osovinu koja se može pričvrstiti na ventilator. 

Elektromagnetni top, rakete i presretač projektila

Prema Military Watch, Rusija razvija elektromagnetni pulsni [EMP] top, koji bi bitno uticao na promenu načina vazdušnog ratovanja. Ovaj inovativni „energetski top“ mogao bi da proširi opseg dostižnih ciljeva. 

mig 41 ruski lovac seste generacije ce dostizati brzine od 5 maha
mig 41 ruski lovac seste generacije

Ovakav razvoj događaja predstavlja ozbiljnu pretnju, potencijalno dajui još veću ubojnu snagu inače moćnom Su-57 i predstojećem MiG-41. Izvori u Rusiji sugerišu i moguću upotrebu manje snaažne verzije EMP topa kao efikasnog sredstva za odvraćanje bespilotnih letelica. Takođe se spekuliše da bi MiG-41 mogao biti opremljen i raketama R-37.

Ruski mediji pišu da bi MiG-41 mogao imati višenamenski sistem za presretanje raketa, koji bi se uspešno suprotstavljao i hipersoničnom projektilima sa više bojevih glava. 

10 KOMENTARA

  1. Što ste tako naivni da primate sve za gotovo pa NISU BAĆUŠKE NAIVNI DA ODMAH BACAJU U ETAR PODATKE – POSTOJI NEŠTO ŠTO SE ZOVE I VOJNA TAJNA a ne podatci odmah preko RAZGLASA U SVET – NEZNAM KO JE TAJ DA VERUJE U OVE NOVINSKE ČLANKE

    11
    2
  2. Сви нагађају па ћу и ја. Скица приложена уз текст је једна од две које круже интернетом и ова ми делује потпуно неадекватно карактеристикама које би требао да има МиГ-41. А информација о верзији са вертикалним и кратким полетањем и слетањем ми делује као одговарајућа за приложену скицу. То а и постојање друге скице која више одговара прокламованим карактеристикама МиГ-41 ми сугерише да није у питању једна летелица нето две различите за две различите намене. Прва, која би требала да замени МиГ-31 би одговарала за летелицу великих брзина и висина, са два мотора (тј. МиГ-41) а друга за летелицу са једним мотором, вертикалним и кратким полетањем и слетањем тј. за потребе морнарице (неки нови МиГ). Некако ми делује да је задатак прављења летелице изузетно великих брзина довољно тежак и без захтева за вертикалним и кратким полетањем и слетањем. Поред тога, могуће је да постоји потреба за заменом летелица на Кузњецову али и опремањем новим летелицама будућих Руских носача авиона за које одавно постоје планови. Време ће показати али ми је драго да Руси усвајају принципе тајности из совјетских времена за своје пројекте а не разметљиве, помпезне, циго хвали свога коња, маркетиншке принципе империјалиста (профитери изнад свега).

    23
    1
  3. Руси нису почели производњу верзије М зато што су постојеће Миг 31 успели да модернизују на тај ниво

    19
    1
  4. Vizuelno sa boka,lici na derivat Jak a 130..posto se radi o umjetnickim uradcima,nikakve slicnosti sa projektom 144,1 iz davne 07g.pohvale za autora teksta na naznacenim rezervama i opservaciji o problemu ima oko pogonske jedinice.U tekstu prvi pominjete vstol karakteristike koje su vrlo slozen nivo konstrukcije mada Rusi bec imaju iskustva sa proj Jak 135, 141..ne pretjerano dobri ipak bili Operativni nekoliko decenija.

    10
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave