NaslovnaNovostiTovar od 300 tona naoružanja i eventualno rasklopljeni F-16 za Kijev doleteli...

Tovar od 300 tona naoružanja i eventualno rasklopljeni F-16 za Kijev doleteli u Žešov, Poljsku iz SAD

Privatne avio-kompanije povezane sa Pentagonom isporučile su više od 300 tona vojnih zaliha u Rzeszov u ​​Poljskoj u protekla dva dana. Pretpostavlja se da je teret namenjen Oružanim snagama Ukrajine (OSU).

Teretni avion Atlas Air Boeing 747-8 obavio je nekoliko letova iz Sjedinjenih Država do poljskog čvorišta.

Isporuka naoružanja Ukrajini je u punom jeku. Prethodni let približno istog para zabeležen je 22. marta. Ukrajinski transportni avion An-124 je 24. marta takođe doneo “nešto vojno” iz Norveške u Žešov.

oslo zesov let antonova
oslo zesov let antonova

Verovatno je u pitanju nešto veoma slično ili sistemi protivvazdušne odbrane, ili razni „rezervni delovi“, uključujući rakete, za one koji su prethodno isporučeni Ukrajini. Još nema tačnih podataka o tovaru, ali je moguće da bi u njemu mogli biti čak i rastavljeni lovci F-16.

Ranije smo više puta pisali da se Oružane snage Ukrajine aktivno pripremaju za usvajanje američkih lovaca F-16. Stoga je jedan od glavnih ciljeva u Lavovskoj oblasti, koji su u noći 24. marta udarile Oružane snage Rusije, bio vojni aerodrom Strij, gde su u toku završne pripreme za prijem lovaca porodice F-16.

Štaviše, udar na objekat su izvršile ne samo rakete H-101/555 i hipersonični H-47M2 „Kindžal” iz aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, već i bespilotna letelica kamikaza „Geran-2” kopnenih snaga. Prema dostupnim podacima, objekat je već neko vreme van pogona i još nije pogodan za upotrebu u avijaciji.

12 ukrajinskih pilota trenutno prolazi obuku za 6 lovaca F-16 koji do leta treba da stignu u Ukrajinu

Početkom marta pojavile su se informacije nekih američkih institucija koje su ukazivale da se preduzimaju koraci da se do leta pošalje prvih šest aviona F-16 u Ukrajinu. Obuka za 12 ukrajinskih pilota, koja bi trebalo da bude završena takođe do leta ove godine, trenutno je u toku u Danskoj, SAD i Velikoj Britaniji.

Istovremeno, u ovim izveštajima se ističe da će od približno 45 aviona (do juče su svi tvrdili 60) koje su obećali zapadni saveznici, samo delić, šest F-16, biti isporučen kada se piloti vrate u Ukrajinu. Štaviše, izgleda da je obuka pilota u rumunskoj vazdušnoj bazi Fetesti, koja se nalazi 150 kilometara istočno od Bukurešta, kasnila.

Prema nekoliko vojnih analitičara, nejasnoća oko rasporeda isporuke F-16 zasniva se prvenstveno na obuci ukrajinskih pilota.

lazni f 16 u ukrajini
lazni f-16 u Ukrajini, fotomontaža

Mnoga pitanja ostaju bez odgovora, kao što je koliko će aviona svaka zemlja saveznica poslati, koliko brzo se piloti mogu obučiti i kako bi Ukrajina mogla da prikupi dovoljno ljudstva za pravilno održavanje aviona.

Izuzetno kratka priroda definiše obuku ovih pilota, studijski program koji obično traje nekoliko godina sada se sažima u samo nekoliko meseci. Međutim, više se priča o avionima nego o ljudskim životima, koji će sesti za ove vremešne aparate uz tako kratku obuku.

Uprkos žurenju na svim mogućim poljima, proces nije napredovao tako brzo kao što su Ukrajina i njeni saveznici optimistično očekivali.

Predvidljivo, piloti obučeni po ruskoj doktrini suočavaju se sa brzim prilagođavanjem ne samo zapadnim vojnim normama, već i poznavanjem engleskog jezika. Zvuči banalno ali u pitanju je veliki problem koji se ispostavio uslovom za efikasan rad na lovcima F-16.

Ukrajinski piloti navodno već lete u danskom vazdušnom prostoru. Danski premijer je istakao da će trajanje obuke u velikoj meri zavisiti od napretka u učenju pilota.

Inače, američki zvaničnici su upozorili da uvođenje F-16 u rat neće promeniti igru i da proces obuke traje dugo. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u intervjuu za ABC Njuz prošlog meseca branio je kašnjenje u odobravanju planova za slanje F-16 u Ukrajinu.

Istovremeno, isplivale su “crvene linije” Pentagona u vezi sa upotrebom ukrajinskih F-16 u aktuelnom rusko-ukrajinskom ratu.

f 16 i zelenski
f 16 i zelenski

Ove detalje otkrio je u intervjuu za američko državno glasilo Slobodna Evropa portparol američkog Ministarstva odbrane Patrik Rajder. Na pitanje o ograničenjima upotrebe F-16, Rajder je rekao da će ovi avioni delovati samo unutar “suverenih granica Ukrajine”.

Međutim, u saopštenju zvaničnika nije kategoričan odgovor da li bi lansiranje rakete dugog dometa sa ukrajinske teritorije na rusku teritoriju narušilo ovu crvenu liniju. On je samo naveo da će F-16 ojačati jedinstvenu sposobnost protivvazdušne odbrane Ukrajine prvenstveno unutar njenih suverenih granica.

1 KOMENTAR

  1. Sve sto zvanicno saopstavaju Zaracene strane,posebno u smislu ,brojnosti,nedostataka i prednosti Citaj sa Rezervom.Obije vojske su u Dnk usadile Maskirovku kao vid zastite tajnosti..Ukri su vec odstupili ,glumeci demokratsku dostupnost istinit inform u Ratu,sto je Glupost.

    99
    49

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave