NaslovnaNovostiRuska raketa sagorela norveško-američki sistem protivvazdušne odbrane NASAMS u Zaporožju

Ruska raketa sagorela norveško-američki sistem protivvazdušne odbrane NASAMS u Zaporožju

Ruska vojska uspešno je pogodila još jedan norveško-američki sistem protivvazdušne odbrane NASAMS ukrajinskih snaga.

Video snimci koji pokazuju uspešan napad objavljeni su na društvenim mrežama 22. marta.

Na snimcima se vidi kako neidentifikovana ruska precizno navođena raketa uništava NASAMS raketni lanser raspoređen u blizini naselja Privolnoje u Zaporožju. Vozilo sistema za distribuciju vatre (FDC) bilo je parkirano u blizini. Međutim, nejasno je da li je kasnije bilo na meti.

NASAMS su zajednički razvili norveški Kongsberg Defense & Aerospace i američki Raytheon za odbranu od dronova, helikoptera, krstarećih projektila i ratnih aviona. Kada je naoružan reprogramiranim raketama vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM, sistem ima domet od 30 kilometara.

Sjedinjene Države, Norveška i Kanada su se obavezale da će Ukrajini obezbediti ukupno 11 NASAMS sistema. Pored toga, Litvanija je rekla da će obezbediti dva lansera za sisteme. Međutim, nejasno je koliko ih je zaista isporučeno.

Druge zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgiju, Švedsku i Holandiju, isporučile su stotine raketa AMRAAM kijevskim snagama.

Ruska vojska je više puta gađala ukrajinske NASAMS sisteme, uništavajući nekoliko lansera, pa čak i kontrolne radare američke proizvodnje AN/MPQ-64 Sentinel.

Vredi napomenuti da je poslednjih meseci ruska vojska pojačala operacije u cilju suzbijanje protivvazdušne odbrane u zoni sukoba u Ukrajini. Kao rezultat ovih operacija ali i izuzetno rizičnih poteza Oružanih snaga Ukrajine, oni su ostali bez desetina sistema protivvazdušne odbrane.

Poslednji slučaj uništenja NASAMS sistema, a o kome smo mi pisali, dogodio se poslednjih dana februara 2024. godine.

Ruske trupe su pogodile protivvazdušni raketni sistem norveške proizvodnje NASAMS u selu Mališevka (Zaporoška oblast) 50 km od linije kontakta. Tada je norveško-američki PVO sistem eliminisan raketom iz Iskander-M.

NASAMS

NASAMS je razvila norveška odbrambena kompanija Kongsberg Defense & Aerospace i Raytheon. Sistem koristi i nove rakete, kao što su AIM-9X, AMRAAM i AMRAAM-ER. Sistem PVO je sistem kratkog do srednjeg dometa, tj. može da gađa vazdušne ciljeve udaljene do 50 km, a radar sistem ih detektuje na udaljenosti od 120 km.

Trenutno devet zemalja koristi ovaj protivvazdušni raketni sistem, a još pet je u redu čekajući odgovor na njegovu nabavku. NASAMS ima prosečan domet: između 25 i 30 km, u zavisnosti od rakete koja se koristi. Maksimalna visina na kojoj leti raketa je 21 km.

nasams 1
nasams

NASAMS se može integrisati u terenska vozila i tako sa zemlje postaje mobilni sistem pogodan za teško pristupačne terene. NASAMS se često može videti na kamionima vuče 6×6, ali njegova praktičnost je u tome što se nakon brze modifikacije može lako integrisati i u manja vozila sa 4×4 pogonom.

NASAMS 1 sistem radi sa američkim MPK-64 Sentinel PVO X band 3D radarom. Međutim, NASAMS 2, pored spomenutog Link 16, ima poboljšano ažuriranje radarskog sistema. Treba napomenuti da NASAMS ima sekundarno naoružanje koje služi posadi sistema za blisku borbu.

Sekundarna integrisana oružja su MANPADS sistem RBS 70 uz pomoć laserskog snopa i Oerlikon Contraves FCS2000 mono-pulsni dopler radar za praćenje koji kontroliše top Bofors 40 mm L70.

Kompleks NASAMS se predstavlja kao uspešna zamena za zastareli sistem protivvazdušne odbrane Advanced Hawk. Važno dostignuće bilo je uvođenje principa modularnosti, otvorene arhitekture „elektronskog” kompleksa i mogućnosti operativnog interfejsa sa različitim tipovima sistema i sredstava.

Prema rečima proizvođača, NASAMS sistemi različitih modifikacija su uspešno testirani na efikasnost u zajedničkim operacijama sa drugim sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane, kao što je porodica PVO sistema Patriot.

Jedan od nedostataka NASAMS-a je obim sistema. Kao još jedan problem koji se može rešiti u budućnosti, je ograničena pokretljivost zemaljske verzije. Upotreba vučene prikolice nije praktična u borbenom okruženju gde se ne očekuje da će sistem biti raspoređen na jednoj lokaciji.

Kao što je jasno, izviđački avioni i dronovi na Zapadu pružaju ukrajinskim oružanim snagama vitalne informacije o kretanju ruskih jedinica, uključujući pozicije ruskih aviona, dronova i bombardera. Borbeni rad ovih sistema PVO odbrane može biti još efikasniji kada se koriste eksterni izvori ciljanja, kao što su avioni za rano upozoravanje i kontrolu [AWACS], itd.

nasams i awacs
nasams i awacs

Upotreba AWACS-a povećava domet NASAMS-ovog radarskog sistema MPK-64F1. Ovaj radar trenutno ima domet od 120 km. Povećanje dometa radara neće zahtevati isporuku snažnijeg radara na lokaciju na bojnom polju ako se osloni na AWACS da usmeri raketu do njenog konačnog cilja, koji je možda već na udaljenosti od 150-180 km.

Trenutno, Kijev koristi zemaljsku verziju AIM-120, odnosno NASAMS 2. Da bi povećali domet, SAD i njihovi saveznici su verovatno obezbedili istu verziju, ali i modifikaciju NASAMS-ER. Tako bi se operativni borbeni domet ukrajinskog PVO sistema NASAMS povećao sa 30 na 50 km.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave