NaslovnaNovostiNova verzija „Punisher-a“: prve slike oklopnog automobila Centurion namenjenog ruskim specijalcima

Nova verzija „Punisher-a“: prve slike oklopnog automobila Centurion namenjenog ruskim specijalcima

Nedavno su se na društvenim mrežama pojavile prve slike novog oklopnog vozila Centurion, namenjenog ruskim specijalcima.

Vozilo je najverovatnije nova verzija “Falkatusa”, poznatog i kao “The Punisher”, pišu zapadni mediji, diskutovajući o novom terencu ruskih specijalnih snaga.

Vozilo 4×4, sa svojim izrazito ugaonim dizajnom, ima poseban položaj vetrobrana, verovatno iz razloga balističke zaštite. Telo ima nagnute strane, verovatno da bi skrenuo nadolazeću municiju.

Dizajn uključuje četiri vrata, od kojih je svaka opremljena pojedinačnim puškarnicama, i izlaz ka krmi, koji omogućava vojnicima da bezbedno spuste padobranom.

Vozilo je opremljeno sistemom video nadzora od 360 stepeni, čime se povećava svest o borbenoj situaciji. Pune tehničke karakteristike Centuriona nisu otkrivene, međutim, sudeći po nameni i dizajnu, trebalo bi da ima neprobojnu i protivminsku zaštitu.

Takođe se može pretpostaviti da je vozilo opremljeno snažnim motorom i ojačanim ogibljenjem kako bi se obezbedilo kretanje velikom brzinom po raznim vrstama terena.

Postoje dizajnerske paralele između Centuriona i Falcatusa, već dobro poznatog oklopnog vozila koje FSB koristi više od 10 godina. Oni dele zajedničke elemente dizajna, kao što su oklopna struktura, lokacija vatrenih tačaka, obezbeđivanje sveobuhvatne vidljivosti i prisustvo brojnih vrata, zapaža štampa.

Ove sličnosti su dovele do spekulacija u vezi sa potencijalnim odnosom ili zajedničkim uticajima na dizajn između dva vozila, što sugeriše kontinuirani naglasak na specifičnim operativnim zahtevima kao što su zaštita, vidljivost i pristupačnost.

Falcatus, alternativno poznat kao Punisher, je dokumentovan u specijalnim operacijama i vežbama obuke koje uključuju FSB TsSN (Centar za posebne namene Ruske Federalne službe bezbednosti) od 2012.

Međutim, sveobuhvatni detalji o specifikacijama Falcatusa i dalje su strogo čuvani, odražavajući tipičnu poverljivost povezanu sa vojnom i bezbednosnom imovinom.

Ova tajnost je u skladu sa strateškim značajem i osetljivom prirodom angažovanja vozila u bezbednosnim operacijama, ograničavajući javni pristup detaljnim informacijama.

Na zvaničnom događaju u februaru 2016, kome je prisustvovao predsednik Vladimir Putin, zvaničnici FSB-a su otkrili da je Falcatus projektovan sa posebnim fokusom na potrebe specijalnih snaga odeljenja.

centurion oklopno vozilo
centurion oklopno vozilo

Konstatovano je da oklop vozila ispunjava ruski državni standard za klasu zaštite 6A. Ova klasifikacija sugeriše da je vozilo dizajnirano da pruži značajnu zaštitu, posebno od oklopnih zapaljivih metaka poput onih ispaljenih iz SVD snajperskih pušaka, iz neposredne blizine. Takve specifikacije su u skladu sa zahtevima zaštite osoblja u operativnim scenarijima visokog rizika.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave