NaslovnaNovostiNapadači nisu bili šahidi: Sve više dokaza stvara sumnju u odgovornost ID...

Napadači nisu bili šahidi: Sve više dokaza stvara sumnju u odgovornost ID za teroristički napad u Krokusu

Sve više i više dokaza ukazuje na to da je ISIS preuzeo odgovornost za teroristički napad na Krokus Siti Hol 22. marta u ruskoj prestonici Moskvi, samo da bi prikrio stvarne nalogodavce.

Četiri terorista, od kojih niko nije Rus, izveli su napad koji je odneo živote najmanje 137 osobe, a više od 154 je ranjeno. Teroristi su noževima i vatrenim oružjem napali neke od žrtava koje su u to vreme prisustvovale koncertu, a kasnije su zapalili celu salu, pri čemu je bilo više žrtava.

ISIS je brzo preuzeo odgovornost u izjavi koju je objavila njena zvanična novinska agencija Amak, samo nekoliko sati nakon napada.

Amak je 23. marta objavio naknadnu izjavu o napadu sa nekim opštim detaljima, zajedno sa zamagljenom fotografijom četvorice terorista ispred improvizovane zastave ISIS-a. Osim ove fotografije i kratkog videa pokolja koje je Amak objavio kasnije istog dana, nije bilo više informacija o teroristima. ISIS nije spomenuo njihovu nacionalnost, imena, pa čak ni njihov nom de guerre.

Odeća koju su četvorica muškaraca na fotografiji Amak nosili poklapa se sa onim što su nosili teroristi tokom napada, i kada su ih 23. marta uhapsile ruske snage bezbednosti blizu ukrajinske granice.

Ipak, veza između četvorice terorista i ISIS-a ostaje neizvesna. U svojim prvim priznanjima, pritvoreni teroristi nisu pominjali ISIS, već su govorili o primanju novca – pola miliona ruskih rubalja [5.418 dolara] – kao i o instrukcijama za napad od nepoznatih rukovodilaca [propovednika] preko interneta.

Osim toga, teroristi nisu izvršili samoubistvo nakon napada ili se barem borili do smrti da bi se oduprli hapšenju, što je tipično za džihadiste.

Međutim, ovi detalji nisu bili najčudniji. Na fotografiji koju je objavio Amak, teroristi su prstom na levoj ruci izvršili šahadu, islamsku zakletvu i veru. Ovo je u islamu strogo zabranjeno.

Važno je napomenuti da fotografija nije u ogledalu (preslikana). Postoje tri mogućnosti, ili su militanti nekako napisali arapska slova unazad na baner ISIS-a – što je malo verovatno – ili je zastava fotošopirana na već preslikanoj fotografiji, ili teroristi nisu upoznati sa osnovnim islamskim principima.

Sve u svemu, dostupne informacije ukazuju da teroristi nisu bili stvarno ideološki motivisani, već radikalni plaćenici.

Činjenica da su teroristi bili plaćenici i da su pokušali da pobegnu u Ukrajinu dovoljna je da se u ruskim krugovima veruje da su ukrajinski obaveštajci nekako umešani i da su koristili ISIS kao paravan.

Što se tiče načina na koji su Ukrajinci uspostavili kontakt sa grupama, ruski izvori su već izvestili o umešanosti džihadista Tadžika koji rade za Centralnu obaveštajnu agenciju Sjedinjenih Država, CIA. Vredi napomenuti da su teroristi navodno takođe iz Tadžikistana.

ukrajinska ambasada vec mesecima aktivno regrutuje militante u tadzikistanu
ukrajinska ambasada vec mesecima aktivno regrutuje militante u tadzikistanu

SAD: Ni najmanjeg dokaza o umešanosti Ukrajine u moskovski masakr, Islamska država odgovorna za napad

Američka vlada je u nedelju odbacila ponovo postojanje „ukrajinske umešanosti“ u oružani napad u Moskvi, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin prizvao vezu sa Ukrajinom, prenosi AFP. Podsetimo, Bela kuća je samo nekoliko sati nakon napada, prvi put isključila Kijev kao osumljičenog.

„Nema dokaza“ da je Ukrajina umešana u masakr koji je ostavio najmanje 137 mrtvih i da je „Islamska država odgovorna“, naglasila je američka potpredsednica Kamala Haris u televizijskom intervjuu.

Džihadistička grupa “Islamska država snosi punu odgovornost za ovaj napad. Nije bilo ukrajinske umešanosti”, insistirala je u saopštenju Adrijen Votson, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Islamska država, protiv koje se Rusija bori u Siriji i koja je aktivna i na ruskom Kavkazu, izvršila je seriju napada na rusku teritoriju od kasnih 2010-ih, ali nikada nije preuzela akciju ovakve veličine, napominje isti AFP.

Džihadistička grupa je u petak uveče, nakon napada, na jednom od svojih Telegram naloga navela da su napad počinila četiri njena člana i da se dogodio „u kontekstu (…) rata“ koji se odvija između organizacija i „zemlje koje se bore protiv islama“.

bajden haris i blinken
Bajden, Haris i Blinken u situacionoj sobi Bele kuće

Vladimir Putin obećao je u subotu da će “kazniti” sve odgovorne za napad, rekavši da su napadači uhapšeni dok su bili na putu za Ukrajinu, ne pominjući tvrdnje džihadističke grupe.

Kako se koncert rok grupe pretvorio u krvavi i vatreni pir – Krokus Siti Hol

U moskovskom predgrađu Krasnogorsk, pored stanice metroa Mjakinino, 25 oktobra 2009. godine svečano je otvoren ogroman višespratni poslovno-koncertni kompleks Krokus Siti Hal.

Dvorana je nazvana po pevaču Muslimanu Magomajevu. U večernjim satima 22 marta 2024 u dvorani je bio zakazan koncert rok grupe Piknik. Oko 18 časova sala je bila skoro puna publike a izvođači su se nalazili u bek-stejdžu.

Obezbeđenje objekta pružalo je Privatno društvo za obezbeđenje Krokus profi DOO iz Krasnogorska, Međunarodna ulica br. 6. Osoblje ove kompanije (oko 166 zaoslenih) nema pravo da nosi vatreno oružje – opremljeni su elektrošokerima i palicama.

Obezbeđenje, bar prema izjavama očevidaca, te večeri nije pretresalo rance i torbe posetilaca a KD vrata su po svemu sudeći, bila isključena.Na žalost, na obezbeđenju nije bilo angažovano naoružano osoblje federalnog državnog unitarnog preduzeća FGUP Ohrana – Centra obezbeđenja civilnih objekata iz sastava Nacionalne garde.

Oko 19:57 časova, na pešačkom prelazu kod ulaza br. 14 zaustavio se beli putnički Renault.

Još uvek nije jasno zašto se automobil parkirao na oko 200 metara od centra, iako je postojala mogućnnost da se zaustavi 100 m. bliže objektu.

U svakom slučaju, iz Renoa su izašle četiri osobe u civilnim odelima (neki su nosili rančeve na leđima) i odmah su otvorile vatru iz AP Kalašnikov 7,62 mm i karabina Sajga (civilna, lovačka varijanta AK) napunjenim sa po dva okvira sparena izolir-trakom (na „avganistanski način“). Obezbeđenje, čak i da se nalazilo na samom ulazu, nije imalo vremena da reaguje.

Kada je četvorka ušla u prostor, krenula je u južnom pravcu, neprestano dejstvujući iz oružja. Prošavši kraj ulaza br. 13, teroristi su ušli direktno u predvorje Krokus Siti Hola i nastavili ka koncertnoj sali u kojoj su počeli da gađaju publiku.

Pucali su hladnokrvno, delom jedinačnom, delom kratkim rafalima. Očito, cilj nije bio uzimanje talaca nego nanošenje što više žrtava. Potom je jedan od četvorice polio sedišta zapaljivom tečnošču koja je odmah izazvala snažan požar.

Nakon petnaestak minuta, kada je u centru već počela panika, teroristi su pomešani sa ljudima istčali iz zgrade, ušli u kola koja su ih sve vreme čekala i udaljili se iz Krasnogorska. Na mestu zločina ostavili su dva automata AK, 28 okvira, četiri pakovanja municije i više od 500 neispaljenih metaka.

Moskovski specijalni odred za brzu reakiju SOBR i mobilni odred posebne namene Avanagard (OMON) Glavne uprave Nacionalne garde, vatrogasci i hitna pomoć za nekoliko minuta su se našli na mestu tragedije.

Zna se da su odmah blokirani aerodromi. No, pitanje je koliko brzo je sprovedena blokada putnih pravaca iz Moskve, pogotovo što se znalo da je tokom napada korišćen beli Renault sa zatamnjenim zadnjim prozorom. 

Naime, potera je od samog starta bila usmerena na pronalaženje osumnjičenog vozila – belog Renault Symbol sa tverskim tablicama T668 UN 69 (69 – kod regiona Tverske oblasti) ili Renault Fluence sa tablicama Tule N93 VH 8 (8 je kod regiona Republike Kalmikije). No, ubrzo je sva pažnja usmerena na Renault Symbol.

Otkriven je i vlasnik kola, žitelj Tverske oblasti, koji je Renault 12. marta prodao moskovskom prijatelju rođaka svoje supruge. Prema izjavi jednog od uhvaćenih terorista, koji je do napada živeo u moskovskom hostelu, kola je kupio posredstvom izvesnog Abdulle sa ciljem da radi kao taksista.

Oko 4 sata 23 marta, na 365 km od Moskve i oko 150 km od ukrajinske granice, u šumskoj oblasti pokraj sela Hacunj u Brjanskoj oblasti (ulica 24 oktobra), 3,5 km južno od autoputa M-3 Kijev, uočen je traženi Renault Symbol.

Pretpostavlja se da su begunci sa glavnog puta prešli na sporedni kako bi lakše prešli granicu sa Ukrajinom. Naime, na ruskoj strani na Kijevskom Šose M3 nalazi se veliki i dobro čuvani auto-prelaz APP Trojeoborotne.

krokus masakr teroristi uhapseni na putu za ukrajinu u moskvi broj zrtava premasio 100
Teroristi uhapseni na putu koji vodi za Ukrajinu

Sa putnicima je usledila razmena vatre; Renault se prevrnuo i zaustavio, dvojica terorista su pokušala da pobegnu u šumu ali su sva četvorica brzo savladana i uhapšena. U kolima je pronašen pištolj 9x19mmPM Makarov PM 56-А-125 i okvir AKM 6P1za municiju 7.62×39 mm. Dvojica uhapšenih posedovala su pasoše Tadžikistana.

Aleksandar Vasiljevič Bortnikov, direktor FSB, u jutarnjim časovima 22 marta je izvestio predsednika Putina da je uhvaćeno svih 11 (sa)učesnika napada na  Krokus Siti Hal, računajući tu i četvoricu koji su direktno pucali u kompleksu i izazvali požar.

Prema prvim izjavama, bar jedan od terorista je u Moskvu došao 4. marta iz Turske. Osim toga,  zločin je izveden iz materijalnih razloga; za teroristički akt obećano mu je 500.000 rubalja. Prema navodima Komsomolske pravde, dvojica osumnjičenih su od početka marta živeli u apart-hotelu na Dmitrovskoj magistrali.

Sva svakodnevna pitanja sa administracijom rešavao je 19-godišnji frizer iz Ivanova Muhamedsobir Fajzov, koji je najbolje govorio ruski. Fajzov je navodno u oktobru 2023 u jednom salonu u Ivanovu bio na probnom radu ali je dobio otkaz. Nakon toga se preselio u Tejkovo u istoj, Ivanovskoj oblasti, gde je uspeo da se zaposli. Na ovom radnom mestu nalazio se do januara 2024. godine. 

Napadači u Krokusu nisu bili šahidi nego plaćenici

Uskoro su objavljena imena četvorice strelaca iz Krokus Siti Hala. To su bili:

  • Delerdžon Mirzojev Borotovič (32), Tadžikistanac sa isteklom dozvolom boravka u Novosibisku; priznao je delo u potpunosti i potvrdio da mu je za učestvovanje ponuđeno 500 hiljada rubalja;
  • Saidakrami Murodali Račabalizodu (30), Tadžikistanac, nezaposlen, u Rusiji ilegalno od 6 marta;
  • Fajzov Muhammadsobir Zokirdžonovič (19), Tadžikistanac, frizer registrovan u Ianovu, tokom hapšenja pružao je otpor pa je zbog povrede oka hospitalizvan i na sudu se pojavio u pratnji lekara, i,
  • Fariddun Šamsidin (25), državljanin Tadžikistana, rodom iz Hisara, ranije zaposlen u fabrici u Podoljsku, prijavljen u Krasnogorsku.

Sva četvorica su već izvedena pred Basmanski okružni sud u Moskvi, na zatvorenom procesu optuženi su za izvršenje krivičnog dela iz stava „b“ dela 3 čl. 205 Krivičnog zakona Ruske Federacije (terorizam) i određen im je pritvor do 22 maja.

Sve ukazuje da su četvorica napadača bili odlično obučeni i da su imali logističku podršku – nabavka kola i naoružanja, trasa izvlačenja, a Fariddun Šamsidin je 7 marta obišao Krokus Siti Hal kako bi se upoznao sa mestom napada. 

Za saučesništvo u zločinu preliminarno su osumnjičeni i:

  • Islomov Rivožiddin  Islomovič (rođen 25.09.1972);
  • Nasriddinov Mahamadrasul Zarabidinovič (rođen 21.07.1986);
  • Safolzoda Šohindžoni Abdugaforovič (rođen 28.07.2002) i,
  • Nazarov Rustam Isroilovič (rođen 02.01.1995). 

No, odmah po saznanju o terorističkom napadu, a pogotovo nakon objavljivanja imena, nastala je medijska i diplomatska pometnja. Naime, ministarstvo unutrašnjih poslvoa Tadžikistana  je već 22 marta u 13;30 časova pojasnilo da se dvojica sa spiska, Islmonov Rivodžiddin i Nasriddinov Mahamadrasul nalaze u Tadžikistanu i da su se iz Rusije vratili još 26. novembra 2023. godine. Za trećeg osumnjičenog, Safolzoda Šohindžonija, ustanovljeno je da se trenutno nalazi u Samari. 

u moskvi se dogodio teroristicki napad pre koncerta popularnog benda u krokus siti holu uznemirujuc sadrzaj
Krokus dok je goreo

S druge strane, Ukajinci su se odmah ogradili da su umešani u teroristički napad. Nakon toga, pojavila se vest da je odgovornost za napad preuzeo ISIS-K – ogranakilayah Khorasan Islmske države iz Korasana. Zapadni mediji odmah su potvrdili i podržali ovu varijantu, o čemu smo već pisali.

Ono što odstupa od uobičajenog modus vivendi ISIS je da su teroristi radli za novac, kao plačenici, ne spominjući verske motive. Drugo, nisu ni pokušali da uzmu taoce nego su, naprotiv, imali dobro razrađen plan bekstva. Znači, nije se radilo o šehidima nego o običnim plaćenicima.

Na žalost, usled snažnog požara i streljačke vatre zabeleženo je najmanje 137 smrtno postradalih i 182 ranjene osobe. Prema poslednjim podacima, u požaru je uništeno i 13.000 mobjekta.

4 KOMENTARA

    • Šta si ti? I tebe trba da se shvati, posto si i ti placenik Ukraine. Naci ce Rusi sklopku. Kao ustasa iz ustasije ukrainski front ti ne gine. Ustase i siptare na front u Ukrainu. Prasina nema kesa

  1. Obicni Jadnici Bitange.Svijet u kom zivimo je pun tzv Mladih ljudi,Ispranih mozgova,obicno Ovisnika Opijata.Ps.Izraelci ne zaboravljaju a ako neko zna znaju Oni kako predstavit Obicnim cinom Masakr.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave