NaslovnaNovostiOružane snage Rusije nadomak Časovom Jaru, Ivanovskoje zauzeto od Kijeva, tvrde iz...

Oružane snage Rusije nadomak Časovom Jaru, Ivanovskoje zauzeto od Kijeva, tvrde iz Moskve

U procesu sukoba u Ukrajini, ruske snage su zauzele selo Krasnoje (Ivanovskoje) u pravcu Donjecka (okolina nekadašnjeg Bahmuta, sada Artemovska) i poboljšale su svoj položaj „na prvoj liniji fronta“ u ovom oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije izlazi sa ovim vestima 23. marta u svom operativnom izveštaju o toku njihove specijalne operacije u protekla 24 sata. Ovo selo je takođe poznato kao „Ivanovskoje“ nakon što je Kijev odlučio da ga preimenuje u pokušaju da ponovo napiše istoriju regiona.

Mnogo meseci vodile su se teške borbe za ovo naselje i sada ga, prema ruskom resoru, kontrolišu Oružane snage Rusije. Napominjemo da rusko Ministarstvo odbrane izveštava o zauzimanju određenog naselja tek nakon što je ono očišćeno, a ruske jedinice steknu uporište.

Međutim, ukrajinska strana to još nije potvrdila; čak ni zapadni monitoring resursi još nisu ažurirali svoje mape i prikazuju deo ovog sela i obližnje visove pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, ili u „sivoj zoni“.

Oružane snage Rusije napreduju ka Časovom Jaru

Takođe, prema ruskom vojnom resoru, ruska artiljerija i avijacija su gađali formacije 17., 42., 46., 79., 81. i 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Kleščejevke, Kurdjumovke, Paraskovjevke, Krasnogorovke, Maksimiljanovke u Donjecku i Belogora u Luganjsku.

Kod sela Bogdanovka u Donjecku odbijena su 4 kontranapada jurišnih grupa 67. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Ukupni ukrajinski gubici (ubijeni i ranjeni) na ovom pravcu iznosili su 200 vojnih lica, uništena su 2 borbena oklopna vozila, 8 vozila i 1 MLRS Grad, tvrde iz ruskog ministarstva.

Što se tiče ostalih pravaca i delova linija borbenog dodira, prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, situacija je sledeća:

Oružane snage Rusije su u pravcu Kupjanska nanele vatru na ljudstvo i opremu 32. brigade Oružanih snaga Ukrajine i odbile 3 neprijateljska napada kod sela Sinkovka u oblasti Harkov.

Kao rezultat toga, Kijev je izgubio do 20 vojnih lica, uništena su 3 vozila, 1 samohodni top Cezar i 1 MLRS Grad.

Na pravcu Avdejevskog, Oružane snage Rusije su zauzele povoljnije položaje i nanele vatru na ljudstvo i opremu 23., 53. i 59. brigade Oružanih snaga Ukrajine i odbile 12 kontranapada 3., 24., 25. i 47. brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini niza naselja Donjecka.

Ukrajinski gubici su iznosili do 350 vojnih lica, 2 borbena oklopna vozila, 5 vozila, 1 samohodni top Dana, 1 haubica D-20, 1 samohodni top Gvozdika i 1 top M119.

U pravcu južnog Donjecka, Oružane snage Rusije su poboljšale svoju poziciju „na čelu“ i porazile formacije 58. i 72. brigade Oružanih snaga Ukrajine, a takođe su odbile 1 neprijateljski napad u blizini brojnih naselja Donjecka.

Kijevski gubici su iznosili 65 vojnika, uništena su 3 vozila, , tvrde iz ruskog ministarstva.

Oružane snage Rusije su na hersonskom pravcu nanele vatru na ljudstvo i tehniku 35. i 65. brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti i Tokarevka u Hersonskoj oblasti.

Gubici koje su pretrpele oružane snage Ukrajine iznosili do 40 vojnika, 5 kamiona i 2 haubice M777, tvrdi rusko ministarstvo odbrane.

Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su navodno 171 ukrajinsku bespilotnu letelicu i oborili 29 raketa za HIMARS i Vampire MLRS. Pored toga, trupe su pogodile 2 lansera PVO raketa S-300, 1 radar P-18, radar za osvetljenje i osmatranje, kao i sisteme protivvazdušne odbrane.

Podsećamo da se, prema uveravanjima ruskog rukovodstva, SVO neće okončati sve dok trupe ne završe sve postavljene zadatke.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave